Anasayfa
10 Eylül 2021, 7:20
Mezhepler
Yönetici

Şafi Mezhebinde Ölüye Kuran Okunabilir mi?

Şafi Mezhebinde Ölüye Kuran Okunabilir mi?

musab
Şafi Mezhebine göre ölüye kuran okumak,dua etmek müstehaptır.

Kaynak İçin Bakınız:İmam Nevevi El-Mecmu


Cevap: Şafi Mezhebinde Ölüye Kuran Okunabilir mi?

musab
imam şafii ölüye kuran okumak

Şafii mezhebine göre, kişinin kendi kabri üzerinde Kur’an okumayı vasiyet etmesi caizdir.
Çünkü, şu üç durumda Kur’an okumanın sevabı ölüye ulaşır: Kabrin yanında okumak, okumadan sonra dua etmek, sevabını ölünün ruhuna niyet ederek okumak.(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 8/51).

Okudunuz mu?  Kerbela olayında Ehli sünnet in bakışı

İmam Nevevî’nin el-Memu’unda da (15/521-522) şu bilgilere yer verilmiştir:
Şafii mezhebinde daha çok şöhret bulmuş görüşe göre, Kur’an’ın sevabı ölüye ulaşmaz. Ancak, tercih edilen görüşe göre bu sevap -özellikle arkasından dua edildiği zaman- ölüye ulaşır.

– Bazı Şafii alimlerine göre, kabrin sahibi, -arkasından dua okunsun, okunmasın- kabri üzerinde okunan Kur’an sevabından faydalanır.(Yusuf el-Erdebilî, el-Envar, 1/399).

Okudunuz mu?  İmam Malikin doğumu ve soyu

Bir mezarlıkta okunan ve oradaki bütün ölülerin ruhuna hediye edilen Kur’an’ın sevabı, bölünerek mi, yoksa bölünmeden mi onların ruhuna gider? şeklindeki bir soruya karşılık, Şafii alimlerinden İbn Hacer; Her ölüye okunan Kur’an’ın sevabı bölünmeden tam olarak ulaşır, bu Allah’ın geniş rahmetine en uygunudur. diye cevap vermiştir(bk. Buğyetu’l-musterşidîn, s.97).

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Ücret Karşılığı Kedi Satmak Caiz mi?

imam safiye gore olu ucun quran oxunurmu, imam safi ölulerin arkasindan kuran okumak, şafimezhebindeölüyekuranokunurmu

Bu kategoride yer alan Şafi Mezhebine Göre Şehit İçin Cenaze Namazı Kılınır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafi Mezhebinde Ölüye Kuran Okunabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.