Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:00
Mezhepler
Yönetici

İslamda Düşüğün ve Şehidin hükmü

İslamda Düşüğün ve Şehidin hükmü

musab
Şafiide Düşük (Sakt) ve Şehid’in Hükmü

Sakt (düşük), zamanından önce ana rahminden düşen çocuk demektir. Şehid ise İslâm’ı müdafaa etmek üzere katıldığı savaşta öldürülen kişi demektir. Düşüğün iki durumu vardır:

a. Düştüğünde ses çıkarmaması.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Yarasa Eti Yemek Helal mi?

Annesinin rahminde dört ayı tamamlamadan düşerse, onun yıkanması kefenlenmesi vacib olmaz. Bir beze sarılıp cenaze namazı kılınmadan defnedilmesi müstehabdır.

b. Düştüğünde ses çıkarması.

Çocuk düştüğünde kendisinde hayat belirtisi görülürse yıkanması, kefenlenmesi ve yaşlı bir müslüman gibi cenaze namazının kılınması vacib olur.

Okudunuz mu?  Şura 23 ayet ehlibeytle ilgili ayetin manası

Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Çocuk, canlı olarak dünyaya gelmedikçe ona cenaze namazı kılınmaz ve ne varis (miras alan), ne de müverris (miras bırakan) olur.[38]

Çocuk doğarken hayat belirtisi gösterdiği zaman, namazı kılınır ve mirasçı olur.[39]

Şehid ise yıkanmaz ve kefenlenmez. Onu şehid düştüğünde üzerinde bulunan elbiselerle defnetmek sünnettir.

Okudunuz mu?  İslam Hukukunda Suç ve Ceza

Cabir’in rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber, Uhud savaşında şehid olan müslümanların kanlı elbiseleriyle defnedilmelerini emretmiştir. Onları yıkamadan ve cenaze namazlarını kılmadan defnetmişlerdir.[40]

Savaş meydanında yaralanıp savaştan sonra ölen bir müslüman dünyevî muameleler bakımından normal şekilde ölen müslümanlar gibi yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır. Şehidin yıkanıp, kefenlenip namazının kılınmamasının hikmeti, şehadet eserinin "üzerinde bulunması içindir. Onlar halkın duasına muhtaç olmadıklarından ötürü, diğer kimselere yapılan muamelelere muhtaç değillerdir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Okudunuz mu?  Hanbeli Mezhebinde Cinsel Organa Dokunmak Abdesti Bozar mı?

Muhammed’in nefsi elinde olan Allah’a yemin ederim ki Allah yolunda açılan herbir yara kıyamet gününde muhakkak yeni açıldığı şekli üzere gelecektir; rengi kan rengi ve fakat kokusu misk kokusudur

Bu kategoride yer alan Şafi Mezhebinde Ölüye Kuran Okunabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Düşüğün ve Şehidin hükmü Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.