Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:00
Mezhepler
Yönetici

İçki Neden Aşama Aşama Yasaklanmıştır?

İçki Neden Aşama Aşama Yasaklanmıştır?

musab
İçki hepimizin bildiği gibi tek ayetle birden bire yasaklanmamıştır.

Önce içkinin yararı da zararı da olduğu ama zararın daha fazla olduğu bildirilmiştir.

Daha sonra namaza içkiliyken yaklaşmayın ayeti inmiştir.

En son da içki tamamen yasaklanmıştır.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Deve Eti Yemek Abdesti Bozar mı?

İçkinin yasaklanma aşamaları kısaca budur.


İçki bir ayetle yasaklanamaz mıydı?Neden birden fazla ayetle,aşama aşama yasaklandı?

Bunda büyük hikmetler vardır.

Bir makineyi ya da aleti nasıl kullanılması gerektiğini,hangi koşullarda kullanılması gerektiğini en iyi şekilde onu tasarlayıp üreten mühendis bilir.

Bir benzinli araba motorunu düşünelim.Bu motor dakikada 8000 devir çevirebilecek kapasiteye sahip.Ama 7000 devirden sonra motora zarar verme ihtimali yüksek.İşte burda mühendis motora müdahale eder ve 7000 devirden fazla çevirmesin diye kesici koyar.Mühendis bunu yaparken ihtimalleri düşünerek yapar.Belki de o motor sürekli 8000 devir çevirse zarar gelmeyecektir.Ama bunu üreten mühendis bir motorun değil,tüm motorların sorumluluğunu alır.

Okudunuz mu?  Allah Kimleri Sevmez...!

Motor örneğini insana kıyas yapın.İnsanın üreticisi de Rabbimizdir.Kulunu en iyi tabii olarak Rabbi bilir.

İçki bir ayetle yasaklanabilirdi.Ama Allah biliyorduki kullarının çoğu içkiyi bir anda bırakamayacaktı.Etrafımızdan duyuyoruz içki bağımlılarını,içkiyi bırakmanın ne kadar zor olduğunu.Ayrıca yukarıda her motor aynı olmadığı gibi her insan da aynı değildir.Kimisi çok iradelidir.Yıllardır içki bağımlısıdır ama inancı gereği yasak geldi diye hemen içkiyi bırakabilir.Kimisi iki gün önce başlamıştır ama iradesi zayıftır bırakması zaman alır.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi?

Allah bu sebeple önce dediki,içki içiyorsunuz siz ama zararlı bir şey bu.Bırakmazsanız benim katımda günahınız yoktur ama size zarar veriyor bu içtiğiniz.Bu ayeti okuyan iradesi güçlü olan kişiler hemen içkiyi bıraktılar.

Daha sonra Allah dediki,içkiyi namaz dışında içmenizde yine günah yoktur ama namaz kılarken aklınız yerinizde olsun.Çünkü namazda saçmalıyorsunuz,bilmediğiniz şeyler söylüyorsunuz.Bu ayeti duyan içkici namaz kılan Müslümanlar namazı bırakmak durumunda kaldılar.Ya da çok az içmek mecburiyetinde kaldılar.Çünkü biliyorlardıki namaz kılmamak büyük günahtır.Aklımız yerimizde değilkende içemiyoruz mecbur bırakıyoruz dediler.

Okudunuz mu?  Taha suresinin (Rahman, Arşa istiva etmiştir) mealindeki 5 âyeti yorumu

En son ayette de Allah benim tanıdığım zaman doldu dedi ve her ne koşulda olursa olsun,az da olsa içmek günahtır dedi.

Allah ilk ayette içkiyi yasaklasaydı çoğu kişi içkiyi bırakamam ben hemen diyecekti ve İslamdan soğuyacaktı.İslam soğutma dini değil,insanları sarıl-sarmalama dinidir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Sırtlan Eti Yemek Helal mi?

İşte bu yüzden diyoruz ya zaten;yeni namaza başlıyacak olan kişilere önce farz namazı kılarsan yeter sana diye.Çünkü sen kişiye günde 40 rekat namaz kılacaksın dediğinde ürkerler.Tabiki herkes ürkmez kimisi 40 rekata 40 rekat da ben ilave edeceğim diyebilir.Ama bu din en zayıflara,en içi bozuklara göre fetva verir.

Okudunuz mu?  Maliki Mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır

içki kaç aşamada yasaklanmıştır

Bu kategoride yer alan 4 Mezhebe Göre Kötü Söz Söylemek Abdesti Bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçki Neden Aşama Aşama Yasaklanmıştır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.