Anasayfa
3 Temmuz 2021, 5:49
Mezhepler
Yönetici

Maliki Mezhebinde Abdestin Sünnetleri

Maliki Mezhebinde Abdestin Sünnetleri

musab
Malikide Abdestin Sünnetleri Nelerdir?

1.)Elleri bileklere kadar yıkamak.

2.)Mazmaza yapmak.Yani ağza su alıp çalkalamak.

3.)İstinşak yapmak.Yani burna su çekip yıkamak.

4.)İstinsar yapmak.Yani burna çekilen suyu sümkürmek.Bu durumda burnu yıkamayı iki sünnete ayırabiliriz.Faraza,burna su çekmek bir birim sevap,burna çekilen suyu sümkürmek bir birim sevap.Burna sadece su çeken birisi burnu yıkama sünnetinin bir kısmını yapmış olur.Ama burnu yıkamayı,burna su çekmek ve sümkürmek olarak ikiye ayırmayanlara göre burna su çekip sümkürmeyenler burnu yıkama sünnetinin tamamını veya bir kısmını yapmış olmaz.

Okudunuz mu?  Şia fırkası, caferi mezhebinde namaz

5.)Kulakların içini ve dışını meshetmek.

6.)Kulakları yeni bir suyla meshetmek.Yani başımızı meshettiğimiz suyla – elimizde ıslaklık kalmışsa – yeni su almadan kulaklarımızı da meshedebiliriz.Ama sünnet olan şekli yeni su alıp kulakları meshetmektir.

7.)Abdest ayetindeki uzuvları yıkama sırasına uymak,yani tertibe uymak.Yani önce elleri yıkamak,daha sonra yüzü yıkamak,sonra başı meshetmek,en son da ayakları yıkamak sünnettir.Uyulmadığı taktirde abdest sahihtir;ama sünnet sevabı kaçırılmış olur.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Cünüp İken Uyumak Caiz mi?

8.)Başı meshettikten sonra,elde ıslaklık kalırsa başı ikinci kez meshetmek.Ben zaten Maliki Mezhebinde baş önce ileri doğru meshedilir,sonra el baştan çekilmez ve bu sefer geriye doğru meshedilir diye bir şey duymuştum.

9.)Parmakta yüzük varsa altına su geçmesini sağlamak.

Bu görüş cumhura muhaliftir.Vehbe Zuhaylide de bunun farz olmadığı açıkça yazmaktadır.

Okudunuz mu?  Bahailik Nedir?

=====
Kaynak İçin Bakınız: Süleyman Kösmene, Dört Mezhebin İslam İlmihali, s.294.
=====


maliki mezhebin abdestin sünnetleri, maliki mezhebinde abdestin sünnetleri

Bu kategoride yer alan Dört Mezhebe Göre Cinsel Organa Dokunmak Abdesti Bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Maliki Mezhebinde Abdestin Sünnetleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.