Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:58
Mezhepler
Yönetici

Şafi Mezhebinde Abdestin Mekruhları

Şafi Mezhebinde Abdestin Mekruhları

musab
Şafide Abdestin Mekruhları

1.)Abdestin sünnetlerini terk etmek.Genel olarak hiçbir ibadette sünnetlerin terki hoş karşılanmaz.Çünkü kişi önce sünnetleri terk eder,buna alışır,daha sonra da farzları terk etmeye başlar.

2.)Abdest alırken suyu israf etmek.Çünkü gölün kenarında abdest alsanız bile suyu israf etmeyin diyen peygamberimiz var.

Okudunuz mu?  Selefiyye mezhebinin 7 prensibi

3.)Abdest alırken konuşmak.Çünkü abdest almak bir ibadettir.Her ibadette Allah’ın özel olarak huzurunda olduğumuzu bilip,ona göre kendimize çeki düzen vermeliyiz.Yani normal olarak otururken nasılsak,zikrederken de aynı şekilde olmamalıyız.İkisi arasında fark olmalı.Bir kimsenin bize acil ve önemli bir şey sorması gerekiyorsa abdest alırken cevap vermek mekruh değildir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Geğirmek Abdesti Bozar mı?

4.)Oruçlu iken ağza ve burna fazla su vermek.Çünkü Şafi Mezhebine göre üç defadan fazla su verilir ve ağza veya burna su kaçarsa oruç bozulur.Ayrıca ağza veya burna üç defadan fazla su verilirse oruç bozulur diye çoğu kişi bilemez ve orucu bozuldu sanabilir veya orucum bozuldu mu acaba diye vesveselenebilir.

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre meni değmiş elbise gusulden sonra tekrar giyilir mi?

5.)Necis bir yerde abdest almak.Çünkü necis bir yerde abdest aldığımızda yerdeki necasetten üzerimize veya vucudumuza bulaşabilir.Bilmeden namaza engel olacak kadar necasetle namaz bile kılabiliriz.Bu durumda namazın iadesi şarttır.Ayrıca necis yerde abdest alan kişi daha sonra üzerini ve vucudunu kontrol etse bile namaz esnasında şeytan gelip onunla uğraşip vesvese verebilir.Bu durumda kişi tekrar abdest alır,tekrar namaz kılar.Bu da kişiyi namazdan soğutabilir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre Çocuğu sünnet etmenin hükmü nedir

6.)Abdest azalarını üçten fazla yıkamak.Çünkü Allah Rasulunün üçten fazla yıkadığı varid olmamıştır.

7.)Başı ve kulakları üçten fazla meshetmek.Çünkü Allah Rasulü başını ve kulaklarını hiçbir zaman üçten fazla meshetmemiştir.

=====
Kaynak İçin Bakınız: Süleyman Kösmene, Dört Mezhebin İslam İlmihali, s.303.
=====

Okudunuz mu?  Kıyası Fukaha Nedir?

Cevap: Şafi Mezhebinde Abdestin Mekruhları

Kayıtsız Üye
Slm çok tesekur ederim bana çok yardımcı oldunuz Allah razı olsun

Bu kategoride yer alan Hanefi Mezhebinde Şehvetsiz Gelen Meniden Dolayı Gusül Gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafi Mezhebinde Abdestin Mekruhları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.