Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:59
Namazlar
Yönetici

Camide Farzdan Sonra Hemen Kalkmak

Camide Farzdan Sonra Hemen Kalkmak

musab
Camide farz namaz kılındıktan sonra müezzin "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zel celali vel ikram" demesini bitirmeden cemaat minkesselam kısmında veyahut tebarekte kısmında kalkıp gidiyor.Bu sünnete iki sebepten dolayı uygun değildir.

Okudunuz mu?  İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM')

1.)Hadislerle peygamberin bu tesbihi söyleyecek kadar beklediği ve daha sonra kalktığı geçmektedir.Kişi bu şekilde kalkınca bu sünneti terk etmiş oluyor.

2.)Hadislerde peygamberin bu tesbihi söylediği,daha sonra ayağa kalktığı yazmaktadır.Kişi erken bu tesbihin ortasından kalktığı için sünneti terk etmiş oluyor.

Ayrıca camideki cemaatin çoğu zaman yaptığı uygulama şu:Müezzin bu tesbihi söylemeye başlar,cemaat bu tesbihin ortasından itibaren hızlı bir şekilde kendisi söyler ve ayağa kalkar.Yani tesbihin baş kısmını müezzin,son kısmını ise kendisi söylemiştir.

Okudunuz mu?  Kıyamet günü insandan sorulacak ilk şey namaz

Bu uygulama uygun değildir.Bunu nassa dayanarak delillendiremem.Ama kıyas delinini kullanarak şöyle ispatlayabilirim:Ezanın sıhhat şartlarında başkasının ezanına bina etmemek yazar.Yani ezanı bir kişi okumaya başladığında kişi devam edemeyecek duruma düştüğünde,ezanı başkası okuyacağı zaman en baştan başlar,rahatsızlanan kişinin kaldığı yerden devam etmez.Eğer kaldığı yerden devam etmezse,okunan ezan olmaz.Kelime-i şahadet getirmiş olur,tekbir getirmiş olur;ama ezan okumuş olmaz.

Okudunuz mu?  Namaz Borcu Olanların Kaza Namazlarını Nasıl Kılacakları

Aynı şey,namazdan sonra hadislerle sabit olan bu tesbihi okuma konusunda da geçerlidir.Yani müezzin baş kısmını söylesin,ben son kısmını söyleyeyim müezzin bitirmeden ayağa kalkayım demek doğru değildir.Ya bırakın tamamen müezzin söylesin,okumayı bitirsin ondan sonra kalkın.Ya da tamamen siz söyleyin,okumayı bitirince kalkın.

Okudunuz mu?  Namaz kılmıyorum ama kalbim temiz

Bu arada dikkatimi çeken şu oluyor camilerde:Müezzin bu tesbihi yavaş söylediği için mi acaba cemaat erken kalkıyor diye düşünüyordum;ama sonra sorumun cevabının hayır olduğunu anladım.Müezzinliğe geçen bazı kişiler bu tesbihi oldukça hızlı söylediklerinde bile cemaatin yine bu tesbihin orta kısmında ayağa kalktıklarını gördüm.Yani mesele yavaş söyleme meselesi değil,şeytan camide bile bizi rahat bırakmadığının kanıtıdır bu.

Okudunuz mu?  3. ve 4. rekatta zammı süre okunur mu?

Bir sünneti terk ettiğimizde acaba şeytan ne kadar mutlu oluyordur?Hele hele bu sünneti yapmaya çalışıp da yarım buçuk yapan Müslümanları görünce ne düşünüyordur?İki saniye otursa sünnet sevabı alacak;ama ne güzel kalkıp gidiyorlar diye keyif mi oluyordur?Ya da avenelerini çağırıp sizlerle gurur duyuyorum mu diyordur?

Okudunuz mu?  Namazı kaç rekat kıldığını unutmak

Bir işi yapacaksak tam yapalım.Özellikle böyle yapılması basit,zaman almayan sünnetleri bari düzgün yapalım.Bazı şeyler önemsiz gibimize geliyor;ama hadiste bildirilen neyse sünnet odur.Onun üzerine başka bir şey ekleme/çıkarma yapamayız.


Cevap: Camide Farzdan Sonra Hemen Kalkmak

NuN
namazdan hemen kalkmak sünnete uygun değildir.
dileyen namaz biti zikir evradını yapsın, dileyen sünneti kılıp yapsın

Okudunuz mu?  İmsak vaktinden önce sabah namazı kılmak?

Allahumme entesselam demeden kalkmak

Bu kategoride yer alan Akşam namazında yanlıslıkla kunut tekbiri almak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Camide Farzdan Sonra Hemen Kalkmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.