Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:29
sizden95
Abone

Namaz kılarken sonraki vaktin ezanının okunması hakkında

Namaz kılarken sonraki vaktin ezanının okunması hakkında

Millennium
Öncelikle bu sitede yaptığım araştırmada…

"Bir vakit girdikten sonra önceki vakitlerin namazı kazaya kalmış olur. Kılınan namaz da kaza namazı olarak kılınır. Yani vakit çıkınca namaz vakti de çıkmış olur.

Namazın farzlarından biri de vaktin girmiş olmasıdır. Mesela öğle namazı vakti girmeden öğle namazını kılamayız. Namazların kılınma vakitleri ise vaktin girmesiyle başlar, öbür vaktin girmesiyle biter. Bu iki vakit arası namazlarımızı kılabiliriz.

Okudunuz mu?  Müzik (sanatçıların albümü) indirmek .....

Diyelim ki öğle namazınızı geciktirdiniz. İkindi yakın. Hemen namaza durdunuz. Bir rekatı kılıp secdeye vardıktan sonra ikindi vakti girdi. Daha üç rekat öğlenin farzı duruyor. Ne yapacağız? Hemen devam edip kalan üç rekatı da kılacağız, namazımız olur. Çünkü bir hadiste Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir. buyurulur.

Okudunuz mu?  Ağzıma ve Burnuma su vermeyi unuttum Gusül abdesti geçerlimidir?

Yalnız sabah namazı ile ikindi namazı biraz dikkatli kılınması lazımdır. Sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken namaz kılmak güneşe tapanlara benzememek için caiz değildir. Bu sebeple sabah namazı güneş doğmadan 1-2 dakika önce, ikindi namazını da güneş batmadan önce bitirmek gerekiyor."

…bilgisine ulaştım. Ama Fetva Meclisi sitesindeki bir sorunun cevabına göre böyle bir durumda namaz nafile oluyor ve tekrar kılmamız gerekiyor. Bu konuda kabul etmemiz gereken görüş hangisidir? Mesela kişi vakit darlığından öğle namazının farzını kılmaya başlasa, ilk rekatı bitirse, bu sırada ikindi ezanı okunsa, artık bu kişinin kılmakta olduğu namaz nafile mi olur?

Okudunuz mu?  Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ne demek?Açıklarmısınız?

Cevap: Namaz kılarken sonraki vaktin ezanının okunması hakkında

@hmet
< kabul etmemiz gereken görüş hangisidir? >
Sen yanlış anlamışsın.
fetvameclisi en güvenilir cevapların veridiği sitedir.
Bizden alıntı yaptığın konu farklı, fetvameclisi konusu farklı

Bizdeki vakit bitmek üzereyken kılınan namazla ilgilidir, fetva meclisindeki ise vakit girmeden kılınan namazla ilgilidir.
Yani iki cevap doğru fakat konu farklıdır.

Okudunuz mu?  Şeriat Cezaları

Cevap: Namaz kılarken sonraki vaktin ezanının okunması hakkında

Millennium
< Sen yanlış anlamışsın.
fetvameclisi en güvenilir cevapların veridiği sitedir.
Bizden alıntı yaptığın konu farklı, fetvameclisi konusu farklı

Bizdeki vakit bitmek üzereyken kılınan namazla ilgilidir, fetva meclisindeki ise vakit girmeden kılınan namazla ilgilidir.
Yani iki cevap doğru fakat konu farklıdır. >
"Kaza namazının ikinci rekatında ezan okunmaya başlarsa bu namaz devam edip bitirilir mi yoksa bozulur mu?"

Okudunuz mu?  Saç kazıtmak veya uzatmak

"Selamünaleyküm. Ezan okunduğu için namazı bozmak gerekmez. Eğer kıldığımız namaz mesela öğlen namazı idi de biz ona başladığımızda ikindi ezanı okundu ise bu, o kıldığımız namazın vaktinin çıkması gibi bir durum oluşturur ki, kıldığımız namaz bir nafile olarak tamamlanabilir. O namazı da yeniden kılarız."

Okudunuz mu?  Birine takılmak kul hakkı mıdır?

Burada yani mesela ikindi vakti daha girmeden (yani öğle vaktindeyken) kılınan ikindi namazının sahihliğinden mi bahsediyor?

Kısaca bir kişi öğle vaktinin son dakikalarında, daha ikindi girmeden öğle namazının farzını kılmaya başladı diyelim. 1. rekatı tamamladı, sonra 2. rekattayken ikindi vaktinin ezanı okundu. Üstteki mesajda alıntıladığım bilgiye göre bu kişi namazına devam edebilir bitirebilir, ve öğle vaktinin namazını kılmış sayılır değil mi?

Okudunuz mu?  Uğradığın belaya nasıl sabır etmek neler yapmak gerekir?

Cevap: Namaz kılarken sonraki vaktin ezanının okunması hakkında

@hmet
Yukardaki cevap soruya göre verilmemiş.
Bir hata yapılmış

öğle namazınızı geciktirdiniz. İkindi yakın.
Hemen namaza durdunuz. Daha birinci rekatta iken ikindi vakti girdi.
Ne yapacağız? Hemen devam edip namazı tamamlayacağız, namazımız olur.
Çünkü bir hadiste Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir. buyurulur.
Hanefi ve Hanbeli mezhebine göre, kendisine tahsis edilen vakit içinde bir namazın iftitah tekbirine yetişmekle bu namazın tamamı eda olur.
Şafii mezhebine göre ise en az bir rekatı tamamlamış olmak gerekir.

Okudunuz mu?  Cenaze yıkama ücreti var mı?

Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, I /400.


Millennium
Diyanet sitesine de baktım, durum sizin dediği gibiymiş, alimlerin namazın bozulmadığına dair görüş birliği içinde olduğunu söylüyor, sağolun gene de yardımlarınız için.


@hmet
mezheplere göre değişir ama Hanefi ile şafii mezheplerine göre en az bir rekat kılmış olan, diğer vaktin ezanı okunsa da vaktin namazına yetişmiş sayılır.
aklımda kalan bu

Bu kategoride yer alan Şu güne kadar şunu yapmayacağım diye yemin etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kılarken sonraki vaktin ezanının okunması hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.