Anasayfa
25 Temmuz 2021, 9:25
Gusul
Yönetici

Abdestte yüz yıkama

Abdestte yüz yıkama

sehervakti
Bir televizyon programında dinlemiştim çenenin altı kıl bitimine kadar diye ,n.hatipoğlu yanlış hatırlamıyorsam,bizim çenemizin altında kıl var sakal var eyvAllah da boynumuza doğru da kıl var oralarıda yıkamalımıyız,yoksa sadece çene altımı


Cevap: Abdestte yüz yıkama

Darusselam
Abdestte yüzü yıkamanın sınırı nedir? Gırtlağa kadarki kısım yüzden mi sayılıyor?

Abdestte Yüzü Yıkamak:

Yüzün bir defa yıkanması farzdır. Yüzün sınırları, saçın bittiği yerden sakal veya çene altına, kulakların köklerine kadar olan bölümdür. Gözlerin içine suyun ulaştırılması gerekmez. Ancak abdest alırken gözler sıkılmaz, tamamen açık bırakılmaz. Normal bir şekilde yüz yıkanır. Dudaklar yumulduğu zaman, dışarda kalan kısımlar yüzün sınırlarıdır. Sakal, bıyık ve kaşın altına suyu ulaştırmak gereklidir.

Açık rivayette yüz için bir sınır belirlenmemiştir. Ancak îslâm Fakihlerinin çoğuna göre yüzün sınırı, baştaki saç bitiminden çene altına ve bir kulak yumuşağından diğerine kadar olan kısımdır. Hidâye şerhinde, Bahr-i Râik ve İbn-i Abidîn’de de ayni husus belirtilmiştir.

Başın ön cephesindeki kıllar dökülmüşse, mutlaka saç bitimi sınır başlangıcı alınmaz, normal ölçü dikkate alınarak alınla baş arasındaki sınır -ki bu normal saçı olanlarda belirgindir- esas kabul edilir. Sahih olan görüş de budur.

Saçını Alnına Doğru Uzatan:

Okudunuz mu?  Ağda yapmak koltukaltı kıllarını almak bıyıkları almak abdesti bozarmı

Saçını alnına doğru tarayıp uzatan kimse, abdestte yüzünü yıkarken yüz sınırına sarkan saçlarının altını yıkaması gerekir.

Abdestte yüz yıkanırken suyu gözlerin içine ulaştırmak ne farz, ne de sünnettir. Ancak yüze su vururken gözleri fazla yummak için bir külfete girmeye de gerek yoktur. Açık tutmaya çalışması da böyle. Ne var ki Fakih Ahmed bin İbrahim ve o görüşte olan bazı ilim adamları, yüz yıkanırken gözleri sıkıca yummak caiz değildir, demişlerdir. Çünkü bu durumda gözün çevre ve pınarları yıkanmış olmaz. El-Muhit kitabında da bu husus belirtilmiştir.

Ağrıyan bir gözde çapak meydana gelir ve bu gözün daha çok dış kısmında bulunursa, yüzü yıkarken, gözler yumulduğunda dışta kalan çapağın altını yıkamak vâcib olur. Aksi halde abdest yerine getirilmiş sayılmaz.

Dudaklar normal biçimde kapatıldığında dışta kalan kısmı yüzden sayılır. Bu nedenle yüz yıkanırken dudakların o kısımlarına suyun dokunması gerekir. Sahih olan görüş budur. El-Hulasa kitabında da ayni hususa yer verilmiştir.

Şakakla Kulak Arasındaki Beyazlık:

Okudunuz mu?  Çiftlerin Beraber Banyo Yapması Ve Burda ilişkiye Girmeleri Günahmı

Bu kısım da yüzün sınırına girdiğinden yıkanması, yani suyun dokunması vâcibdir. Tahavî, sahih olan budur, diyor. Hanefî fakihlerinin çoğu da aynı görüştedir.

Kaş Bıyık ve Sakalın Yıkanması:

Yüzü yıkarken kaş ve bıyıkları, sakaldan da yüz sınırını aşmayan kısmı yıkamak vâcibdir. Suyun kılların altına nüfuz etmesi şart değildir. Ancak kıllar seyrek olur da yer yer deri görünürse o takdirde suyun deriye geçmesini sağlamak vâcibdir. Ayni konu Kadıhan Fetâvâsında da işlenmiştir.

Sakalın Su ile Ovulması:

Okudunuz mu?  Kolonya abdesti bozar mı. Kullanılması caiz midir.?

İmam Ebû Hanife ile İmam Muhammed’e göre, suyu sakalın dış kısmı üzerinde götürüp getirerek oğmak vâcibdir. En sahih olan görüş ve ictihad da budur. Ancak çenenin sınırını aşıp aşağıya sarkan kısmı yıkamak vâcib değildir.

(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/10-12.)


Abdestte Yüzu Yıkama

Orxan
Selamünaleyküm. Abdestte yüzü yıkama nasıldır. Saç dibinden çene altına kadar olduğunu biliyorum. Peki çene altını ayrıca yıkamak gerekiyor mu? Yüz kısmını yuduktan sonra ıslak elle boğaz kısmını yumak yeter mi? Kaslar, göz pınarı, saçların alın taraftaki dibi, bunlara da ayrıca şu vermek mi lazım?

Okudunuz mu?  Saçı ıslatmadan gusül abdesti

Yorum: Abdestte yüz yıkama

Ensar
Saçımızın bitti bölümden sakalin ve çene altının aynı zamanda kulak altına kadar yıkanması gereken yerdir.
Abdest alırken göz içerisine suyun girmesi gerekmemektedir, tabi gözlerde serbest bırakılmalıdır, normal bir yıkama ile yüz yıkanır. Yine dudaklar kapatıldığı zaman dış bölümler yüz sınırı içerisinde sayılır. Kaş, bıyık ve sakal altına suyun ulaşması gerekir.
Ulama alimleri nin geneli yüz yıkama sınırının, saçın bitiminden olmak üzre çenenin altına ve kulak memesinden diğer kulak memesine olan bölüm olarak sayılır. Sizlerde yazdıklarımızı baz alarak öylece yıkayın yüzünüzü.

Bu kategoride yer alan Boy abdesti (gusül) ile ilgili çeşitli sorular başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdestte yüz yıkama Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.