Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:19
sizden3
Abone

Nafile gusul , namaz abdesti yerine geçer mi?

Nafile gusül , namaz abdesti yerine geçer mi?

halilcan
merhaba
şöyle bir yazı buldum , kafam karıştı, hanefiler için durum nedir? sadece gusül abdesti alıp(gusul sırasında abdesti bozan bir durum olmayacak) cuma namazını kılabılır mıyız?
sünnet olan gusulün ve farz olanın gusulun farzları zaten aynı degıl mı?

Okudunuz mu?  Namazdan sonra secdeye kapanmak

Gusül Abdestinden sonra namaz abdesti almak gerekir mi ?
July 29, 2012 at 12:26pm

1)Farz olan şeyin yerini sünnet olan şey tutmaz

2)Şafiiye göre abdest için sıraya uymak yani önce yüzü sonra da kolları yıkamak gibi tertibe uymak farzdır eğer uyulmaza abdest yoktur. Halbuki gusülde bu sıraya uyma yoktur(ben uyuyorum diyen; zaten normal abdest alıyordur sorun yok !!!) onun için sünnet olan gusülde abdest alınmış olmaz AYRICA abdest almak GEREKİR….

Okudunuz mu?  Evde Namaz Kılarken Korkuyorum

SORU :Gusül Abdestinden sonra namaz abdesti almak gerekir mi ?

CEVAP :Şafii mezhebine göre farz olan gusül abdestinden sonra ayrıca namaz abdesti almaya gerek yoktur; zira FARZ olan gusül; diğer farz olan namaz abdestini de karşılar. Mesela cünup olan kişinin veya kadına has hallerden kurtulan kadının gusül abdesti alması farzdır ve bu halde ayrıca namaz abdesti almaya gerek yoktur ; ama tabi ki kişinin bu halde normal abdestini bozan haller meydana gelmiş olmamalıdır.

Okudunuz mu?  Her işlediğim günahtan sonra pişman oluyorum

Ama sünnet olan gusül abdestini almak ve sadece bununla yetinmek geçerli olmaz ; ZİRA sünnet olan bir şey FARZ olan şeyin yerini tutmaz. Mesela cuma günü cuma namazına gitmeden önce gusül abdesti almak sünnettir; bu gusül abdestinden sonra ayrıca namaz abdesti almak da şarttır; belirttiğimiz üzere sünnet olan gusül abdestinin alınmış olması ; farz olan namaz abdestinin yerini tutmaz ve de karşılamaz…

Okudunuz mu?  Üzerinde kul hakkı bulunanların ibâdetleri kabûl olmaz, cennete giremez." Diyenler..

Cevap: Nafile gusül , namaz abdesti yerine geçer mi?

@hmet
Nafile gusül Hanefi mezhebinde abdest yerine geçer ama şafiide geçmez.


Cevap: Nafile gusül , namaz abdesti yerine geçer mi?

yasemin
Hmmm , ben tüm mezheplerde gusül abdest yerine geçer diye biliyordum , iyi oldu öğrendiğimiz , teşekkürler

Bu kategoride yer alan Oruçluyken Abdest Alırken Mazmaza Yapmalı mıyız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nafile gusul , namaz abdesti yerine geçer mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.