Anasayfa
12 Eylül 2022, 8:39
sizden1
Abone

Sehiv secdesini yanlış yapmak

Sehiv secdesini yanlış yapmak

metilus
Ben sehiv secdesini yanlış kıldığımı fark ettim
Sonra yanlış kıldığım yerden başa aldım geçerli olmuş mudur

2 kere subhanAllah dediğimi fark ettim sonrada sol tarafıma selamı yanlış verdiğimi hatırladım


Cevap: Sehiv secdesini yanlış yapmak

Şema
Sehiv secdesinde subhanalah demek şart değildir, sünnettir.
————
Namazda Sadece Sağa Selam Vermek Yeterli mi?
Namazın sonunda selam vermek vaciptir. Yani önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa yüz çevirerek اَلسَّلامُ Esselamü, demek. Böylece namaz bitmiş olur. Selam kelimesi üzerine عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّهْ aleyküm ve rahmetullah ilavesi vacib değil, sünnettir. Bir görüşe göre de, sadece sağ tarafa selam verilmesi vacibdir, sol tarafa ise sünnet. Namazdan çıkmak için sadece bir tarafa selam vermiş olmak kafidir. Binaenaleyh, bir tarafına selam vermiş imama artık uyulmaz. (bk. Mehmet Dikmen, İslam İlmihali)

Okudunuz mu?  Yatsı namazının son 3 rekat vitrine nasıl niyet edilir

Cevap: Sehiv secdesini yanlış yapmak

metilus
Sağ ol kardeşim çok teşekkürler ama bu görüşe göre sence sahih olmuş mudur


Cevap: Sehiv secdesini yanlış yapmak

imam
< Namazdan çıkmak için sadece bir tarafa selam vermiş olmak kafidir. >
< bu goruse gore sence sahih olmusmudur >
Sana cevap yazılmış. geçerli olması için bir selam vermişsin zaten


Kayıtsız Üye
Selam vermeden direk secdeye gidilirse kabul olurmu yada namazı yeniden mi kılmam gerekir


Şema
sehiv secdesini yanlış yapmak
< Selam vermeden direk secdeye gidilirse >
Peygamber efendimiz sehiv secdesini bazen selam vermeden önce yapmış bazen selamdan sonra.
bu ikisi sünnete uygundur namazınız bozulmaz.

Okudunuz mu?  Vesvese sebebiyle gusülü tekrar olmak günah mıdır?

Kayıtsız Üye
Namazimi kılarken hangi rekatta olduğumu unuttum namazımı bitirip ettahiyyatu yu okuyup sağ tarafa selam verip Allahu ekber diyip ayağa kalktim tekrar Allahu ekber diyip secdeye gittim sureleri okuyup selamını verdim daha sonra farkettimki yanlış yaptım ne yapmalıyım


Şema
Kaçıncı rekatta olduğunu unutan en az miktarı esas almalıdır örneğin 2 mi 3 mü diye tereddüt ettiğinde 2 yi esas almalı ve namazın sonunda sehiv secdesini yapmalıdır.
Kardeş namazını bir daha kıl ve doğrusunu öğrenmek için diyanet namaz ilmihali al oku

Okudunuz mu?  Yıllardır Gusülü Yanlış Alıyormuşum Kuran Okuyordum Ne yapmalıyım

Mehmet kağan
Arkadaşlar ikindi sünnetinde ilk oturuşta rabbenaya kadar gttim ve fark ettim sehiv secdesi yapıcaktım 2. Oturuşta tahiyat okuyup selam vermem gerekirken barike kadar gidip selam verdim hemen fark ettim secdeye gttim olurmu?


arifselim
İkindi namazının sünnetinde ilk oturuşta rabbenaya kadar okuman namaza zarar vermez ve sehiv secdesini de gerektirmez. Bu durumda yapmış olduğun sehiv secdesinden dolayı da namazın bozulmaz Allah kabul eylesin.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm abilerim kardeşlerim ben sehiv secdesinde ettehiyattüyü okuyup selam verdim sonra 2 kere secde sonra ettehiyattuyü yanlış okudum başa aldım şaşırdım namazı tekrar mı kılmam gerekir yoksa sehiv secdesi olmuşmudur


mumsema
Ettehiyattuyü yanlış okuyup tekrar başa almanın namaza bir zararı yoktur.

Okudunuz mu?  4 mezhebe göre kerahet vakitlerinin hükmü nedir?

yaslıkimse
Selamun aleykum,ben sehiv secdesini sadece sağ omzuma esselamu aleykum verahmetullah diyip 2 kere secde ediyorum.Fakat şimdi okudumki hem sağa hem sola selam vermem gerekiyormuş.Namaz kabul olurmu ? sadece sağ tarafa imam mı selam verir


mum
Sağa veya hem sağa hem sola geçerlidir.
İmamların sadece sağa vermelerinin nedeni, cemaat dağımasın diye yoksa imam da her iki yöne selam verir


yaslıkimse
mum admin ben sağa esselamü aleyküm verahmetullah sonra sola esselamu aleyküm verahmetullah diyip 2 kere secde ediyorum sonra ettehiyyatu okuyup Allahumme rabbena okuyup iki omza selam verip bitiriyorum doğrumu yapıyorum


Kayıtsız Üye
Namazda zamlı sureyi ilk rekatta okuduğum sureyle aynı okuduğumu farkettim ve sonra başka bir sure okudum sonrada yanlış yaptım deyip sehiv sevdası yaptım sizce tekrar kılmalı mıyım namazı

Okudunuz mu?  Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak

mum
Aynı sureyi iki rekatta okumak sehiv secdesi gerektirmez. Namazınız geçerlidir.
ZAMLI değil ZAMMI sure olacak.


Vuqar777
Selam.ben sehiv secdesinde iki secde arasinda rabbiğifrli dedim bu yanlismi.sehiv secdesinde rabbiglğfirli demem yanlismi?


mum
İki secde arasında hiç bir şey okumasanız da olur, Rabbiğfirli deneseniz de olur.


Vuqar777
Cook teşekkür ederim.Allah sizden. Razi olsun.


Kayıtsız Üye
Hayırli akşamlar sehiv secdesi yapacağım zaman ettehiyatudan sonra salli duasını okuyup ondan sonra selam verdim namazı tekrardan kılmam gerekir mi

Okudunuz mu?  Gözün yanındaki çıkanlar abdesti bozuyor mu

vel Fecr
< Hayırli akşamlar sehiv secdesi yapacağım zaman ettehiyatudan sonra salli duasını okuyup ondan sonra selam verdim namazı tekrardan kılmam gerekir mi >
hayırlı günler gerekmez.


Kayıtsız Üye
Selamlar ben sehiv secdesini yaparken ettehiyyatü duasını yanlış okudum galiba emin değilim sonra selam vererek namazıma devam ettim yeniden kılmak gerekir mi ? Hayırlı akşamlar


muvaffak
Tahiyyatı yanlış okuduğunuzdan eminseniz ve sehiv secdesine gitmediyseniz namazınızı iade etmeli/kazasını kılmalısınız.


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm.
İkindi namazının farzında 4 mü yada 5 mi rekat kıldığımdan emin olmadığım için sehiv secdesi yaptım. İlk secde de 3 defa subhane rabbiyel azim dedim kalktıktan sonra yanlış söylediğimi fark ettim ve sanki 0 dan almış gibi 2 defa daha secde ye gidip üçer defa subhane rabbiyel ala dedim ve dualarımı okuyup selam verdim. Namazım bozulmuş mudur? Kaza namazı kılmalı mıyım böyle durumda.

Okudunuz mu?  İlahilerde çalgı aleti çalınması doğrumudur?

Ayrıca bir sünnet namazında farkında olmadan 2. Rekata fil süresiyle başladım fark edince panik olup subhanekeyi okudum ardından euzu besmele ile Fatiha yı sonra normal süre okuyup namaza devam ettim, final de ise sünnet namazı olmasına rağmen sehiv secdesi yaptım. Sizce yaptığım fazla mı yanlış olmuş yoksa doğru mu hareket ettim? Bilgi verirseniz çok sevinirim.
Saygılar.


Ensar
Ve aleyküm selam Birinci sorunuzun cevabına karşılık Bu durumda namaz bozulur, tekrar kılmanız gerekir.
İkinci sorunuza gelince yapmış olduğunuz bu hareket doğrudur,içiniz rahat olabilir.

Okudunuz mu?  Küfür etmek - sövmek günah mıdır?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben internetten bakarak öğrendiğim sehiv secdesini yanlış anlamışım. Buna bağlı olarak ta sehiv secdesinde secde yerine 2 rekat fazla kılmışım. Benim 2 secde fazla kılmaktan kasıt 2 rekat daha fazla kılmak olarak algılamıştım. Aynı zamanda namaza yeni başlıyorum bunun günahı büyük müdür ? Namazı kaza etmem gerek diye düşünüyorum ama aynı zamanda yaptığım şey çok günah midir ondan korkuyorum.


Tohat
Hayırlı günler. Bilmeden bu şekilde kılmış olman günah sayılmaz. Fakat özür olarak kabul edilmektedir. Son selamı geciktirdiğinden dolayı namazı kaza etmen gerekmektedir.


Kayıtsız Üye
merhabalar ben ikindi namazında fatihayı okuduktan sonra ruküya eğildim sonra zammı sureyi okumadığımı anlayınca rükûdan doğrulup tekrar zammı sureyi okudum ama sevih secdesi yapmayı unuttum namazım bozulurmu?

Okudunuz mu?  Abdest tutamama ve vesvese

Ensar
Böyle yapmanız durumunda namazınız bozulmuştur. Siz farz olan rükudan sünnet olan zammı süreye dönüş yaptınız, oysa namaza olduğu gibi devam etmeliydiniz. Bu şekilde kıldığınız namazı tekrar edin.
Allah kabul eylesin


Kayıtsız Üye
Sehiv sevdesini şimdiye kadar hep
Tahiyyat
Sağa selam
İki secde
Salli-Barik
Rabbenalar şeklinde yapıyordum.
Ama selamdan sonra tekrar Tahiyyat okunuyormuş. Ne yapmalıyım? Hep böyle yapmıştım.


ali46
hocam iyi günler sehiv secdesi yaparken normalde tahiyyatı okuduktan sonra secdeye gitmemiz gerekiyor ben tahiyyat salli barik ve rabbenaayı okudum sonra sehiv secdesine gittim bu şekilde namazım kabul olmuş mudur ya da tekrardan sehiv secdesine gitmem gerekir mi ??

Okudunuz mu?  Salavat Toplamak/Dağıtmak Neden Dinimizde Yok?

sehiv secdesini yanlış yapmak, sehiv secdesi yanlış yapılırsa ne olur, sehiv secdesi yanlış olursa

Bu kategoride yer alan Hadis Kitapları - Hadis Kitap isimleri nelerdir? Kaç Hadis kitabı var? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sehiv secdesini yanlış yapmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.