Anasayfa
29 Mart 2023, 5:43
sizden04
Abone

Hastalıkta kılınan namaz hakkında

Hastalıkta kılınan namaz hakkında

Millennium
Grip sebebiyle sürekli burnum akıyor, namaz kılarken istemeden secdeye de veya üzerime de geliyor, bu tür burun akıntısı necis midir? Bulaşan kıyafetlerle namaz kılınır mı, seccadede varsa orada secde yapılır mı?


Cevap: Hastalıkta kılınan namaz hakkında

prokado
Namazda selpak ile burun silmek caizmidir ?


Cevap: Hastalıkta kılınan namaz hakkında

musab
< Grip sebebiyle sürekli burnum akıyor, namaz kılarken istemeden secdeye de veya üzerime de geliyor, bu tür burun akıntısı necis midir? Bulaşan kıyafetlerle namaz kılınır mı, seccadede varsa orada secde yapılır mı? >
Burun akıntısı necis değil,temizdir.Dolayısıyla secde yapılan yerde ya da giyside bulunması namaza zarar vermez.Ama camiye gidildiğinde caminin halısına vs.damlayacaksa camiye gitmemek gerekir.Ki ben bu sebeple camiye birkaç günlüğüne ara verdiğimi bilirim.Çünkü ister istemez damlıyor,hele hele rukuda hiç tutamıyorsun:) Kimseyi rahatsız etmeye,namazdan soğutmaya hakkımız yok.Kim diyebilir ki ben başkasının burun akıntısından tiksinmem diye?

Okudunuz mu?  Ağızdaki kan ve Gusül abdesti

İşte bu sebeple bu durumdaki kişi sevap diyerek camiye gitmesi,kendisine kazandığı sevaptan daha fazla günah işlemesine sebep olacaktır.

Ama cuma namazına tabiki gidecektir.Çünkü cuma namazı farzdır.Ama farzdan sonra çıkıp evde namazını kılacak.

< Namazda selpak ile burun silmek caizmidir ? >
Evet,namazda burun silinebilir.

Okudunuz mu?  Kendimi sürekli cünüp ve sürekli menim geliyor gibi hissediyorum!

Cevap: Hastalıkta kılınan namaz hakkında

loser
< Evet,namazda burun silinebilir. >
Silerken iki elini de aynı anda kullanırsa namazı bozulmaz mı? Ya da 3 defadan fazla tek eliyle burnunu silerse namazı bozulmaz mı?


halilcan
herhalde burada çok iş yapmaya bir ölçü vermek amaclı 2 el kullanmak gereken işler namazı bozar deniliyor yoksa nasıl olsa tek el kullanıyorum diye mesela kıyafetini düzelt 1 dakika boyunca namaz bozulur.
tabi dısardan bakılınca namaz kılmıyor gibi gorunmemek için tek elle burnu silmek daha iyi.

Okudunuz mu?  Anne babanın evladını eşinden boşanmayı zorunlu tutması

İki eli kullanarak pantolonu çekmek namazı bozmasa da kerahetten hali değildir. Yani namazın sevabını azaltan ve hoş karşılanmayan bir iştir. Bu hususta Fetava-yı Hindiyye’de bilgi vardır.

Namaz da iki elle paltolunu çekersem namaz bozulur mu? Niçin?

Selamünaleyküm. Namazda ‘ameli kesir-yoğun iş yapmak’ namazı bozar. İki eli kullanarak bir iş yapmak da böyle görüldüğünde namaz bozulur. nureddin yildiz

Okudunuz mu?  Gıybet ettiğimiz kişi, gıybeti duymazsa yinede günaha girmiş olur muyuz?

Amel sözlükte; iş, eylem, hareket demektir. Kesîr ise çok anlamına gelir. Sıfat tamlaması olarak "çok hareket" demektir. Fıkıhta namazı bozan işlerle ilgili olarak kullanılan bir terimdir. Bir kimse namazda iken, dışarıdan gören kimsenin onun namazda olmadığında şüphe etmeyeceği derecede ilâve hareketler yapıyorsa buna "amel-i kesir" denir. Eğer dışarıdan bakan kişi, namaz kılanın namazda olup olmadığında şüphe ederse, buna "amel-i kalîl (az hareket)" denir. Namazda yapılan çok hareket (amel-i kesir) namazı bozar. Meselâ namaz kılan kimsenin, namaz içinde ceketini çıkarması, çorap giymesi, birisiyle konuşması gibi. Paltonun eteklerini toplama, takke veya sarığı düzeltme gibi hareketler ise az hareket (amel-i kalîl) sayılır ve namazı bozmaz. Ayrıca maliki mezhebinde amel-i kesîr’in namaz cinsinden de olmaması gerekir. Hareketin kasten veya unutarak olması sonucu değiştirmez.

Okudunuz mu?  Haram İş İçin Edilen Dua Kişiyi Dinden Çıkartır mı?

Namaz kılan, namaz cinsinden ilâve bir hareket yaptığı zaman, -rükû’ yahut secdeleri fazla yapmak gibi-, eğer bunu kasten yapmışsa, hareketin azı da çoğu da namazı bozar. Eğer bunu unutarak yapmışsa, namazı bozmaz. Nitekim sözlü olan fazlalıklar, fâtiha’yı iki defa okumak gibi, kasten olsa bile, mutlak olarak namazı bozmaz. Ancak yanlışlıkla olmuşsa "sehiv secdesi" yapılır.

Okudunuz mu?  Banyolara küçük abdest yapmak günah mı

Namazda göğsün kıbleden başka tarafa çevirilişi namazı bozar. Ancak bunu yapmaya zorlanılmış olur veya zorunlu sebeplerle yapılmış bulunulursa, bu şekilde namazın rükünlerinden bir rükûn edâ edilinceye kadar kalınmadıkça namaz bozulmaz. Eğer insan bu hareketi isteyerek ve özürsüz olarak yapmışsa namaz bozulur. Aksi hâlde, göğsü çevirme az olsun çok olsun namaza zarar vermez (el-Cezîrî, Kitabü’l-Fıkh ale’l-Mezâhibi’l-Erbaa, I, 305-306).

Okudunuz mu?  Kuran-ı kerim abdestsiz eline almadan okunur mu?

Fürû’ kitaplarında amel-i kesîr ve kalîl için şu ölçüler verilmiştir:

1) Uzaktan bakanın namaz kılan şahsın, yapması sebebiyle namazda olmadığına şüphe etmediği iş amel-i kesîr; namazda olup olmadığında şüphe ettiği iş ise amel-i kalîl’dir.

2) Âdet olarak iki elle yapılan iş amel-i kesîrdir. Bunun bir elle yapılması hükmü değiştirmez. Sarık sarmak, kemer bağlamak gibi. Âdeten bir el ile yapılan iş amel-i kalîldir. Takke giymek ve çıkarmak gibi. Ancak bunu üç defa tekrar ederse ameli kesîr olur.

Okudunuz mu?  Kaş aldırmak , yüzdeki tüyleri almak ve bacaktaki kılları almak haram mıdır ?

3) Birbiri ardınca yapılan üç hareket amel-i kesir, değilse amel-i kalîl sayılır.

4) Amel-i kesîr kasten yapılan iştir.

5) Durum namaz kılanın görüşüne bırakılır. Onun çok gördüğü iş ameli kesir, az gördüğü ise amel-i kalîldir (İbn Âbidîn Terc., İstanbul 1982,II, 537, 538)

Okudunuz mu?  Kuranı biz indirdik biz koruyacağız ayeti

Hamdi DÖNDÜREN


namazda burun akması, namazda burun akıntısı , namazda burun silmek

Bu kategoride yer alan Sabah Namazına Kalkamıyorum Uyuyamıyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hastalıkta kılınan namaz hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.