Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:07
Namazlar
Yönetici

Şafi Mezhebinde Tilavet Secdesi Hemen mi Yapılmalı?

Şafi Mezhebinde Tilavet Secdesi Hemen mi Yapılmalı?

musab
Şafi Mezhebine göre secde ayetini okumak ile tilavet secdesi yapmak arasında örfen uzun bir süre bulunmamalıdır.

Not:Örfen uzun süre nedir?

Buna kesin cevap vermek mümkün değildir.Ama hatim okuyanlar tilavet secdelerini en son toplu olarak yapacaksa aradan örfen uzun süre geçmiştir diyebiliriz.Ama camilerde mukabele okunurken o cüzün tilavet secdesini cüzü okuduktan sonra yaparsak örfen uzun süre geçip geçmeyeceği hakkında kesin bir şey söylenemez.Ama en güzeli secde ayetini okuduktan sonra hemen secde etmektir.Kuranı kenara koyup bir secde yapmak zor olmasa gerek.Sonuçta bir cüzde 5-10 tane secde ayeti yok.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde Küsuf Ve Husuf Namazı

====
Kaynak İçin Bakınız: Alaaddin Güneş, Delilleriyle Şafi İlmihali, s.248.
====


Cevap: Şafi Mezhebinde Tilavet Secdesi Hemen mi Yapılmalı?

Kayıtsız Üye
Tilavet Secdesi: Kur’ân-ı Kerim’de ondört yerde, secde ayeti vardır. Kur’ân’da ondört yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye tilavet secdesi denir. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, manasını anlamasa da, bir secde yapması vacibdir. Secde ayetlerini yazan, heceleyen secde yapmaz.
Hanefîlere göre vacip, Şafiî ve Hanbelîlere göre sünnet-i müekkededir. Bir mecliste, aynı secde ayeti birden fazla okunursa bir secde yapmak yeterlidir. Namaz dışında secde âyetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, tilavet secdesine niyet ederek tekbir alır ve secdeye gider.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Tilavet Secdesi Yapmanın Hükmü Nedir?

Tilavet secdesinin yapılışı: Namaz dışında secde ayetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, tilavet secdesine niyet ederek abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye gider. Üç defa "sübhâne rabbiye’l-a’lâ" dedikten sonra tekbir alarak secdeden kalkar ve "semi’nâ ve ata’nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr" der. (Bakara, 2/286)

Okudunuz mu?  Şafii'de cuma namazı kaç rekat

Niyet şarttır. Niyetsiz sahih olmaz. Secde âyetini işiten cünüp veya abdestsiz kimse, temizlendikten sonra tilavet secdesi yapar. Bir oturumda, bir secde âyetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder. Bir oturumda ne kadar secde âyeti okunmuşsa, o kadar tilavet secdesi gerekir. Mesela üç secde âyeti okunursa, üç secde gerekir.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebinde namaz kılanın önünden geçilir mi?

Namazda tilavet secdesi: Namazda okunan secde ayetini namazda olmayan bir kimse işitirse tilavet secdesi yapar. Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde ayetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra secde yapar. Namaz kılan kişi okuyunca, hemen ayrıca rüku veya bir secde yapıp ayağa kalkar. Okumasına devam eder. Secde âyetini okuduktan iki üç âyet sonra namazın rükuuna eğilirse ve tilavet secdesine niyet ederse, namazın rüku veya secdeleri, tilavet secdesi yerine geçer.

Okudunuz mu?  Şafiide cuma namazı

Kur’ân’daki secde ayetleri:
1- A’râf sûresinin 206,
2- Ra’d sûresinin 15,
3- Nahl sûresinin 49,
4- İsrâ sûresinin 107,
5- Meryem sûresinin 58,
6- Hac sûresinin 18,
7- Furkân sûresinin 60,
8- Neml sûresinin 25,
9- Secde sûresinin 15,
10- Sâd sûresinin 24,
11- Fussilet sûresinin 37,
12- Necm sûresinin 62,
13- İnşikak sûresinin 21,
14- Alâk sûresinin 19. âyetleri secde ayetleridir.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Namazda Avret Yerinin Açılması

Bu âyetlerden sadece Sâd sûresinin 24. âyetinde "rükû", diğerlerinde "secde" kelimesi geçmektedir. Hac sûresinin 77. âyetinde de "rükû edin ve secde edin" denilmektedir. Hanefîler, bu âyeti secde âyeti saymamışlardır. İmam Şâfiî ve İmam Ahmed bu âyeti secde âyeti saymış buna mukabil Sâd sûresinin 24. âyetini secde âyeti saymamışlardır. Hac sûresinin 77. âyeti haric diğerlerinde secde âyetleri işaretlenmiştir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre namaz tesbihatı

A’râf, Ra’d, Nahl, İsrâ, Meryem, Hac ve Sâd sûrelerindeki âyetler okununca secde etmenin "farz"; Furkân, Secde ve Fussilet sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "vacib"; Neml, Necm, İnşikâk ve Alâk sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "sünnet" olduğu da söylenmiştir. (diyanet)

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre namazda selam lafzı?

Cevap: Şafi Mezhebinde Tilavet Secdesi Hemen mi Yapılmalı?

musab
Secde ayetinin okunmasıyla secde arasındaki fasıla uzun olmamalıdır. Ayetin okunmasından sonra araya uzun bir fasıla girerse, artık secde etmek gerekmez. Uzun fasıla, normal kılışla iki rekat namaz kılacak kadar bir zamandır.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Her Namazda Kunut Okunur mu?

====
Kaynak İçin Bakınız: Mehmet Keskin, Büyük Şafi İlmihali, s.190.
====

UYARI: Camilerde mukabele okunurken tilavet secdesi cüz bittikten sonra yapılacak olursa,artık Şafi Mezhebine göre secde gerekmez. Yapılsa da secde faziletini elde edemez. Çünkü aradan uzun süre geçmiştir. Bu sebeple camilerde Şafi Mezhebinden olanların da bulunabileceği düşünülerek secde hemen yapılmalıdır.

Normal kılışla iki rekat namazın süresi yaklaşık 3-5 dakikadir.


tilavet secdesi, tilavet secdesi şafii, şafi mezhebinde tilavet secdesi

Bu kategoride yer alan Şafi Mezhebinde Ezandan Sonra Salavat Okumak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafi Mezhebinde Tilavet Secdesi Hemen mi Yapılmalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.