Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:44
Sohbet
Yönetici

Alkolün ve Uyuşturucunun Zararları

Alkolün ve Uyuşturucunun Zararları

AmiralBristol
Alkollü içki ve uyuşturucu, insanın aklını ve iradesini kullanmasını engelleyen ve bağımlılığa yol açan zararlı maddelerdir.
İslam; aklı, canı, nesli, malı ve dini korumayı esas almış, bu değerlere herhangi bir şekilde zarar verilmesini de yasaklamıştır. Bu değerlere zarar veren davranışların başında da alkollü içkiler ve uyuşturucu maddeler gelmektedir.
Alkol ve uyuşturucu maddeler, beyin ve merkezî sinir sistemini etkileyerek insanın karar verme yeteneğini olumsuz yönde etkiler. İnsanın iradesini zayıflatır. Aklını kullanarak doğru karar vermesine ve sorumluluklarını yerine getirmesine engel olur. İçki ve uyuşturucu, bireyin aile huzurunu, sosyal ve mesleki hayatını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca hırsızlık, cinayet, trafik kazaları, kırgınlık, dargınlık ve aile içi geçimsizliklere neden olabilir. Bu nedenle Yüce Allah Kur’an’da, …Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın… 1 buyurmaktadır.
İnsan elindeki imkânları kendisini tehlikeye götürecek şekilde ve sorumsuzca kullanmamalıdır. Peygamberimiz, Hastalık gelmeden önce sağlığın, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin ve ölüm gelmeden önce hayatın değerini bilin… 2 buyurarak bedenimizin bize emanet olarak verildiğini belirtmiş, sağlığımızın değerini bilerek onu korumamızı istemiştir.
Sosyal bir varlık olan insanın çevresi ile uyum içinde olması, akıl ve zihin sağlığı ile mümkündür. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı çevrenin etkisi, merak ya da özenti ile başlar. Bu gibi zararlı maddeleri bir kere veya az da olsa tatmak, ilerde önü alınmaz alışkanlıklara neden olabilir. Peygamberimiz, Her sarhoş edici haramdır. Çoğu içildiği zaman sarhoş eden şeyin azının içilmesi de haramdır. 1 buyurmuştur.
Alkol ve uyuşturucu bazen yalnızlıktan kurtulmanın veya sorunlardan kaçmanın bir aracıymış gibi algılanır. Ancak, bu maddeleri kullanmak insanın gerçekte hiçbir sorununu çözmez. Mevcut sorunların çözümünü zorlaştırır. Hatta daha büyük sorunların ortaya çıkmasına yol açar.
Zararlı alışkanlıklardan biri de sigara içmektir. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünyada ölüme yol açan nedenler arasında sigara içmek ilk sırayı almaktadır. Sigarada vücudumuza zarar veren birçok kimyasal madde bulunmaktadır. Bunların içinde en tehlikeli olanları karbonmonoksittir. Bu, arabaların egzoz gazının aynısıdır. Sigarada bulunan maddelerden nikotin, birçok uyuşturucu gibi bağımlılık yapar. Katran, akciğer kanseri ve kronik bronşite yol açar. Uyuşturucu kullanmak insanı çabucak yıkıma sürüklerken sigara sağlığa sinsice ve ağır ağır zarar vermektedir.

Okudunuz mu?  Paylaşma ve yardımlaşma örnekleri

İnsanların en sinsi düşmanının sigara olduğu bilinmektedir. Sigara kronik bronşitten akciğer kanserine, damar sertliğinden kalp hastalığına, ağız ve boğaz kanseri gibi daha birçok hastalığa neden olmaktadır. Erken yaşlanmaya da yol açan sigara alışkanlığı kişinin kendisine zarar vermekle kalmaz. Ailesinden başlayarak çevresindeki herkese zarar verir. Böylece başkalarının da sağlıklı yaşama hakkını olumsuz yönde etkiler.
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığının başta bağımlının kendisi olmak üzere ailesi, çocukları, iş hayatı ve ülke ekonomisi üzerinde pek çok zararları vardır. Kendimize, ailemize ve topluma hiçbir yararı olmayan, insanların yeteneklerinin ortaya çıkmasını engelleyen, üretkenliği ve verimi düşüren bu gibi zararlı maddelerden uzak durmalıyız. :rolleyes:

Okudunuz mu?  Cenaze namazı kılmanın hükmü nedir

Cevap: Alkolün ve Uyuşturucunun Zararları

AYSEN
alkol ve uyuşturucu zararlı bağımlılıklardan olup bütün kötülüklerede kapı açan maddelerdir insan iradesinin zayıfladığı ve kendini kaybetmesine sebeb olan bu zararlı alışkanlıklar dimizcede günahtır


uyuşturucu ve alkolün insan hayatına etkisi, alkolve uyusturucunun zaraları

Bu kategoride yer alan Konfüçyanizm tanrı inancı, kutsal kitabı, ibadet şekilleri nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Alkolün ve Uyuşturucunun Zararları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.