Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:33
Siirler
Yönetici

Çağımızın Ruhsal Kanseri :Geçmişi Unutamamak

Çağımızın Ruhsal Kanseri :Geçmişi Unutamamak

yasemin
Geçmişiyle yaşayanlar bilir! "Git" dersiniz gitmez, "Çekil zihnimden" dersiniz fırsat vermez.

Geçmiş, insanın en mutlu anlarında, arkada bırakılmaya çalışılan en gizli sandıklardan fırlayıp gelecekmiş gibi hissettirir kendisini.

Kiminin ismi utanılacak bir mesele olur, kiminin ismi kendisine yapılan haksızlıkların affedilememesi.

…üstelik ruhunuza kondurulacak sevgi dolu buseleri bulmakta zorlandığınız bu mesafe dolu ilişkilerin ortasında, ne kadar kolay yer bulur hayatınızın en istemediğiniz anlarında! Pişmanlıklar… üzüntüler… mutsuzluklar… umutsuzluklar… üç yıl öncesinden, beş yıl öncesine; 10 yıl öncesinden, 50 yıl öncesine kadar uzanır hatta.

Okudunuz mu?  Temizlikle ilgili En Güzel Sözler

Geçmişin sürekli önünüze çıkması, geçmişten bir türlü kurtulamamak, geçmişin yaralarını saramamak, geçmişi geçmişte bırakamamak, geçmişin izlerini her yeni olaya taşıyıp durmak, gelecekle ilgili planlar yaparken geçmişin çelmelerine takılmak, geçmişin vicdan azabından uzaklaşabilmek için kendinden bile nefret etmek… ve daha bir sürü şey… ne çok çabalıyor günümüz insanı geçmişinden kurtulabilmek için!

Kurtulabiliyor mu?

Hayır…!

Niçin?

Okudunuz mu?  Dal rüzgarı affetse de...

Çünkü nasıl kurtulacağını bilmiyor!

Çağımızın ruhsal kanseri bence geçmişinden kurtulamamak.

Kimler geçmişinde bir türlü kurtulamaz biliyor musunuz? Depresif kişiler; kendisini affetmeyi bilmeyenler ve duygularının farkında olmayanlar.

Kişinin, herhangi bir durumdan kurtulması için öncelikle onun farkında olması gerekir. Farkında olmadığınız bir şeyden kurtulmanız mümkün olmaz. Çünkü herhangi bir durumun terslik içerdiğini anlamanız için öncelikle onu tanımanız gerekir. Tanıdığınız, bildiğiniz ve hissettiğiniz durumu tanımlayabilir, varsa yolunda gitmeyen duygularınızın farkına varabilmek için çaba harcayabilirsiniz. Oysa ortada tanıma/anlama/farkında olma yoksa onun hakkında bir şeyin üretilmesini düşünmek saçma olacaktır.

Okudunuz mu?  Şifalı Okunmuş Su

Bünyeye giren ürünlerde, tanımlanamayan kimyasallar nasıl kansere yol açıyorsa, ruhsal hayatınız açısından düşünecek olursak, bünyemizin "tanımadığı duygularımız" da depresyona neden olur.

Şöyle ki;

Köpek gördünüz, korktunuz! Gayet normal.

Arkadaşınızla sorun yaşadınız, ne hissedeceğinizi bilemediniz. Aza koydunuz dolmadı; doluya koydunuz, almadı. Sıkıntılı durum.

Duygular karışık! Yaşadığınız duygusal karmaşa, aranızda geçen olayla mı ilgili? Bilmiyorsunuz!

Son zamanlardaki hassasiyetinize mi denk geldi? Bilmiyorsunuz!

Okudunuz mu?  Şahsiyet Nedir?

Geçmişten gelen bazı sorunları mı tetikledi, ondan mı kötü hissettiniz? Bilmiyorsunuz!

Bilinçdışınızdaki hangi ara yüzeye denk geldi? Bilmiyorsunuz!

Günümüzde insanın ruhsal sorunları, tıpkı diğer bedensel sorunlarında olduğu gibi, bilimsel bir temele oturmuş durumda. Buna rağmen birçok kişi, geçirdiği bir ruhsal rahatsızlığın tedavi edilebilir bir durum olduğunu bilmiyor. Üstesinden gelebileceği bir zorluk olarak düşünüyor. Hatta yaşadıklarının bir hastalık ve rahatsızlık olduğunu aklına bile getirmiyor.

Ne zaman ki yakınmalar, sıkıntılar, olayların üstüne üstüne gelmesi gibi şikayetlerde artma oluyor…? İşte o zaman Acaba bana neler oluyor böyle? diye düşünmeye başlıyor. Duyguların tanınmaması, iç dünyasının mesajlarını okuyamaması bunlara eklenince, kişi deyim yerindeyse dağılıyor.

Okudunuz mu?  İnsanlar neden ağlar ?

Oysa ruhsal sorunlarımızın başında gelen geçmişi bir türlü terkedememe ve geçmişin gölgesinde yaşamak, tıpkı şeker hastalığı gibi, kalp-damar hastalıkları gibi sık görülen bir hastalıktır.

Geçmişiyle yaşayan, geçmişin sıkıntı ve üzüntülerinde yüzen, geleceğe umutla bakamayan kişilerde keder, hüzün, mutsuzluk duyguları çok yüksektir. Geçmişin sıkıntılarında yaşama hali aşırı boyutlara ulaşırsa kişinin çevresiyle, ailesiyle, işiyle, arkadaşlarıyla arası bozulmaya başlar…Tüm ilişkiler bozulmaya başlayınca… tahmin edersiniz… yaşamaktan zevk almamaya başlar.

Okudunuz mu?  Sahabeler hakkında şiirler

Geçmişten kurtulamadığınız gibi, kendinizi hemen her gün, yaklaşık gün boyu süren bir üzüntü, keder, mutsuzluk, çaresizlik, sıkıntı, zavallı, neşesiz, sinirli, çökkün, boşluktaymış gibi duyguların içinde hissediyorsanız,

…geçmişi düşünmekten eskiden zevk aldığınız işlerin çoğundan zevk alamıyorsanız,

…iştahınızda azalma veya artmalar varsa… istemediğimiz halde kilo alıyor veya kilo veriyorsanız,

Okudunuz mu?  Mahmud Efendi Hz: Çarşaflı hanım kardeşlere

…hemen her gün uykusuzluk çekiyorsanız, uykuya dalamıyorsanız, daldıktan sonra hemen uyanıyorsanız, gece sık sık uyanıyorsanız, her uyanmadan sonra tekrar uykuya dalmanız çok zaman alıyorsa, çok uyuduğunuz halde sürekli uykunuzu alamadığınızı hissediyorsanız,

…karar vermede güçlük çekiyorsanız… sürekli bir kararsızlık hali yaşıyorsanız,

…aşırı yorgun, bitkin, enerji kaybına uğramış hissediyorsanız,

…geçmişte yaşanan olaylardan dolayı sürekli kendinizi suçlamaya başlamışsanız, bırakın sadece geçmişin gölgesinde yaşamayı, depresyona bile girmiş olabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Birbirini Allah İçin Seven Tüm Dost Gönüllere..

Geçmişle geleceği birbirine karıştırmayı, geçmişle barışmayı öğrenmeniz önemli. Çağımız, ilişkilerin sıradanlaştığı, kalabalıklar arasında kişilerin yalnızlaştığı garip bir dönem! Günün getirdiklerini iyisiyle kötüsüyle yaşamak, geçmişin sıkıntılarını bugüne taşımamak ve geleceğe umutla bakmak hepimizin hedefi olmalı.

Geçmişle çok uğraşmak insanı depresyona sokarken, gelecek kaygılarını fazlasıyla yaşamak kişide panik ataklar oluşturuyor.

Hayatın sürprizlerle dolu nice ikramları varken insana, geçmişin acı ve hüzünleriyle uğraşıp durmak sağlıklı bir durum değil.

Kişisel gelişimine yatırım yapan, kendisine zaman ayıran, arkadaş/dost sohbetleriyle zihnini tazeleyen bünyeler daha mutlu, daha umutlu diyelim… herkese sevgiler ve huzur dolu gelecek dileyelim…

Okudunuz mu?  Ey Şehadet sen bana neden nazlar edersin?

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman &Psikoterapist)


Cevap: Çağımızın Ruhsal Kanseri :Geçmişi Unutamamak

Kayıtsız Üye
Olmuyo kitaplar okuyosun hep kendine biseeyler çıkartıyordu sun bop bisoz bir bakış seni tekrar goturuyo o acilara sonra kendi kendini telkinler başlıyo ..beynine hep sus ayakta kalman gerek saçma sapan şeylere fazla ağlamak ve tekrar sus….mutsuz olmak deprisyana girmek gibi bir lüksün yok

Okudunuz mu?  Misafir ilahisi

Yorum: Çağımızın Ruhsal Kanseri :Geçmişi Unutamamak

Kayıtsız Üye
Ben pek insanlar arasına giremiyorum hemen bunalıyorum. Geçmişi unutamiyorum.


geçmişi unutamamak, geçmişi unutamama hastalığı, birini unutamamak hastalık mı

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin karnına taş bağlaması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çağımızın Ruhsal Kanseri :Geçmişi Unutamamak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.