Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:13
sizden91
Abone

İslamda Fotoğraf çekinmek

İslamda Fotoğraf çekinmek

reis601453
arkadaşlar merak ediyorumda fotoraf çekinmek dinimizde yeri nedir


Cevap: Fotoraf çekinmek

Darusselam
"resim olan odaya melek girmez çekilen resimleri evinizin duvarına asmadığınız sürece sorun yoktur Albümde saklamakta ise sakınca yoktur.


Cevap: Fotoraf çekinmek

Crowley
Ben kıble yönünde olmadığı sürece sorun değil diye biliyordum. Çerçeve ile evin bir köşesinde olur mu?
Manzara tabloları için de aynı şey geçerli mi? Sadece hat yazısına mı müsaade var ?

Okudunuz mu?  Siz değerli kardeşlerimden Allah rızası için DUA istiyorum inşAllah.

Cevap: Fotoraf çekinmek

Darusselam
Bitki ve manzara resmini asmakta mahzur yoktur.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm. Firmada çalışan bir bayanın fotoğraf çekinmeyi sevmiyorum başkalarının sosyal medyasında ne işim var tanımadığım insanların beni görmesi ne kadar çirkin bir durum. Eşimde kızıyor bu konuya benimle aynı fikirde yani. Ama çalıştığım ortamda fotoğraf çekmeye düşkün bir çok arkadaş var. Fotoğraf karesine aldığı zaman girmiyorum ama zorlayınca edince herkesin içersinde ayıp olmasın diye sosyal medyaya atmazsan girerim dediğim halde koyuyor yinede. Yada bu düşüncemi sürekli kendi aralarında bile konuşuyorlar. İstemiyorum çekinmek sosyal medyada yayınlansın hiç istemiyorum. Basit bir konu değil dışarıdan öyle gelebilir belki ne yapmalıyım ne demeliyim arkadaşlarıma nasıl davranmalıyım bir tane de değil 2-3 tane böyle arkadaşım tavrım ne olmalı

Okudunuz mu?  Tövbe etmek ve sonra tövbe bozmak

arifselim
Aleykum selam. Aslında ne yapman gerektiğin ortadadır. Biraz daha bu tavrını netleştirecek ve kesin bir şekilde istemediğini söylemelisin. Sosyal medyanın faydalarından çok belkide zararları olabilmektedir maalesef.


araf
Aleyküm Selam
Bacım; onlar öyle ya da böyle senin arkadaşların.
" sosyal medyaya atmazsan girerim dediğim halde koyuyor yinede. Yada bu düşüncemi sürekli kendi aralarında bile konuşuyorlar. "
Arkadaşlarına bunun inanışla alakalı olduğunu söyle. Bizler arkadaşız, dostuz, birbirimize saygılı olmalıyız. Ben kendi düşüncem ve inancım gereği bunu uygun bulmuyorum fakat sizleri de kırmamak için fotoğraf çekiliyorum.. Benim sizleri kırmadığım gibi lütfen sizler de beni kırmayın..
Yani önce onları çok iyi anladığını, yaptıkları şeyin "yanlış olmadığını" anlatman gerekiyor.. Çünkü bu onlar için doğru, bizler de buna saygı duymalıyız.. Bize yakışan budur.. Aynı zamanda dediğim gibi sen inancınla alakalı olduğunu söylersen onlar da eminim buna daha çok özen gösterecek ve seni kırmayacakladır.. Bir de böyle dene bakalım, neler olacak..

Okudunuz mu?  Uykuda mezi akarmi

Kayıtsız Üye
Benim yorumum fotaraf çekmek caizdir.Araştırdığım kadar Duvara asarsanız o yerde namaz kılmak mekruh olur.Hele ki kıbleye asılmamalı dolapta saklanmalı üstü kapatılmalı ya da o odada namaz kılınmamalıdır.Bunlar olmasa mutemelen helaldir.Resim çektirmek zorunluysa helaldir.Boydan fotaraf çekmek bir çok alime göre sakıncalı olsa da bence helal olması ağır basar.

Okudunuz mu?  Peynir mayası helal mi?

Çekildiklerini sosyal medya ya koymak anını paylaşmak içinse helal hava atmak içinse mekruhtur.(günah olabilir)Kadınların fotaraf koyması mekruhtur.Çünkü erkekleri etkileyebilir.Aile fotarafı helaldir.Ama fotaraf gizlenmeli tanımadığın kimselere göstermemeli sadece güvendiklerine göstermeli şehvet ihtimali olmamalıdır. Yarı çıplak koymak haramdır.

Resmini cizmek haramdır. Cizillmiş resim bulundurmak heykel bulundurmak mekruhtur.O odada namaz mekruhtur.Resim üstü karalanmalıdır.Doğa resmi ve cansız resimler her türlü helaldir.
(FETVA DEĞİLDİR)

Bu kategoride yer alan Geceleri korkudan dolayı uyuyamıyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Fotoğraf çekinmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.