Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Kuran-ı Okumadan Sadece Gözle Takip Ederek Hatim Sayılır Mı?

Kuran-ı Okumadan Sadece Gözle Takip Ederek Hatim Sayılır Mı?

imam
Gözle Takip Ederek Hatim Yapılabilir Mi?

Hatim, Kuran-ı baştan sona kadar sesli okumaya denir. Gözle bakarak Hatim olmaz.


Cevap: Kuran-ı Okumadan Sadece Gözle Takip Ederek Hatim Sayılır Mı?

yasemin
sesli derken hocam ; kendi kulağımızın duyacağı kadar olan da makbul olur mu yani namaz kılışımızdaki sure okuma tarzımız gibi olabilir mi , daha mı sesli okumalıyız ? Birde şu var mesela normal kitap okuduğumuz gibi göz takibiyle okuduğumuz içimizden tekrarladığımız , zaman da kabul olmaz mı , olur da sesli okumak daha mı efdal bir davranıştır ?

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Medd-i Tabii

Cevap: Kuran-ı Okumadan Sadece Gözle Takip Ederek Hatim Sayılır Mı?

musab
< sesli derken hocam ; kendi kulağımızın duyacağı kadar olan da makbul olur mu yani namaz kılışımızdaki sure okuma tarzımız gibi olabilir mi , daha mı sesli okumalıyız ? Birde şu var mesela normal kitap okuduğumuz gibi göz takibiyle okuduğumuz içimizden tekrarladığımız , zaman da kabul olmaz mı , olur da sesli okumak daha mı efdal bir davranıştır ? >
Okumak, en az kendimizin duyacağı seslilikte olur. Ses çıkarmadan gözümüzle takip etmek okumak değil, zihinden geçirmek olur.

Okudunuz mu?  Kur'anda Başlangıç Harfleri (el-huruful-mukattaa)

Bu kural namazda her okuyuşun olduğu yerde geçerlidir. Mesela kişi sübhaneke duasını okudum diyebilmesi için en azından kendisinin duyacağı seslilikte okuması gerekir. İçinden sübhaneke duasını geçirip, daha sonra ben sübhaneke duasını okudum diyemez.

Aynı şekilde kişi şu iş olursa ben bir kere sübhaneke duasını okuyacağım diye adakta bulunan kişi, içinden sübhaneke duasını okuyup ben adağımı gerçekleştirdim diyemez.

Okudunuz mu?  Aksamul Kuran (kurandakı Yemınler)

Not: Yazınızda bir şey dikkatimi çekti. Namazda sure okuma tarzı gibi… şeklinde devam eden bir cümle kurmuşsunuz. Namazdaki okuyuşlarda sure, dua, tesbih vs.arasında fark yoktur. Kişi hangi okuyuş olursa olsun kendisinin duyacağı seslilikte okumazsa o okumayı es geçmiş demektir. Kıraat farz olduğu için ilmihallerde sureleri kendimizin duyacağı seslilikte okunması gerekir diye yazar. Sünnet olan okuyuşlarda ise bu durum izah edilmez. Ama ben bu usülü hep eleştirmişimdir ve soruşturduğum yerlerden makul bir cevap alamadım. Hatta Diyanet bana hezeyan dolu bir cevap verdi. Kısaca cevapta şu yazıyordu: O okuyuşlar sünnet olduğu için onu önemsemiyorlar. Sünnet nasıl önemsenmez? Heleki günde 5 defa yaptığımız bir ibadet söz konusuysa. Diyanetin cevabını maillerimden bulursam ilgili yeri buraya aktarırım.

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: İdğamı Bila Gunne (Gunnesiz İdgam)

Cevap: Kuran-ı Okumadan Sadece Gözle Takip Ederek Hatim Sayılır Mı?

yasemin
Yok kardeşim, senin bahsettiğin durum gibi düşünerek yazmadım . Hamdolsun sünnetlerede değer veririm.Hani şu bilgi varya sende yazmışsın

< Kıraat farz olduğu için ilmihallerde sureleri kendimizin duyacağı seslilikte okunması gerekir diye yazar. >
Bunu biliyorum , kendimiz duycağımız miktarda seslendirmek gerekir . Aynı durumun hatim okumasında geçerli olduğunu bilmiyordum . Buna istinaden onu teyit etmek için sesli okunan kısımları sureler kelimesi altında genelledim

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: İdğam-ı Mela Gunne (Gunneli İdgam)

Kayıtsız Üye
Hocam kuranı kerimi hatim edecegim diye adak adadım. Internetten açıp öyle takip etsem olur mu . Bazı yerlerini okuyabiliyorum ama çok çok yavaş okuduğum için böyle yapmak istiyorum nasıl yapabilirim.


mum
Kur’ana bakarak ve okuyarak hatmetmelisiniz. Yani göz takibiyle olmaz
İnternetten veya Kurandan fark etmez

Okudunuz mu?  Idğam-ı şemsiyye nedir?

kuranı gözle takip etmek hatim sayılır mı, gözle takip hatim olur mu diyanet, mukabele hatim sayılır mı

Bu kategoride yer alan Tecvid Dersleri: İdğamı Bila Gunne (Gunnesiz İdgam) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuran-ı Okumadan Sadece Gözle Takip Ederek Hatim Sayılır Mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.