Anasayfa
15 Kasım 2023, 6:50
Sohbet
Yönetici

Vesvese nedir , neden kaynaklanır , nasıl kurtulunur

Vesvese nedir , neden kaynaklanır , nasıl kurtulunur

yasemin
Şeytan ; Allahü Teala’nın,

Habibim Muhammed’e (asm) zeliline bir şekilde gidecek ve insanları nasıl aldattığını anlatacaksın. Sana ne sorulursa doğru cevap vereceksin şeklindeki emri üzerine Peygamberimiz Sav in yanına gitmiştir .

Bunun üzerine PeygamberimizEfendimiz (asm):
"Ya mel’un! Söyle bakalım. İnsanlar arasında en çok sevmediğin kimdir?" diye sordu, İblîs:
"Sensin ya Muhammedi" diye cevap verdi…

Okudunuz mu?  İbadetlerimizin ahlak üzerindeki etkileri

Bundan sonra Hz. Muhammed (asm) ve İblis arasında epey uzun ve tafsilatlı bir konuşma geçer. Sahabelerin de şahit olduğu bu konuşmanın sonu şöyle biter:
…İblis, bundan sonra Resulüllah Efendimiz’e (asm) kendi durumunu anlatmaya başladı:

"Ya Muhammed, bir kimseyi delalete sürüklemek için elimde bir imkân yoktur. Ben, ancak vesvese veririm ve bir şeyi güzel gösteririm o kadar. Eğer delalete sürüklemek elimde olsaydı." yeryüzünde:

Okudunuz mu?  Allah'ın eşi ve benzeri nin olmaması ne demektir? Kısaca

"Allah’tan başka ilah yoktur ve Muhammed(asm) Allah’ın (cc)resulüdür. Diyen herkesi, oruç tutanı ve namaz kılanı hiç bırakmazdım. Hepsini dalalete düşürürdüm. Nasıl ki, senin elinde de, hidayet nevinden bir şey yoktur. Sen ancak Allah’ın(cc) resulüsün. Ve tebliğe memursun. Şayet hidayet elinde olsaydı; yeryüzünde tek kâfir bırakmazdın."

Sen, Allah’ın (cc)halkı üzerinde bir hüccetsin. Ben de, kendisi için ezelde şekavet yazılan kimselere bir sebebim.

Okudunuz mu?  İnsan hakları ne zaman kuruldu kim kurdu?

Said olan kimse, taa, ana karnında iken saiddir. Şaki olan da, yine ana karnında iken şakidir."

Yani ne şeytanın elinde delalet ne de Peygamberimizin elinde bir hidayet vardır . Bu anlamdan bakarsak ikisi de emir memurudur . Peygamberimiz Sav aldığı emir ve vahiylerle insanları doğru yola sevketmek üzere , şeytan ise insanı ümitsizlik korku vesvese ile saptırmak üzere vazifelidir . Allah şeytana bu vazifeyi vermişse , Allah’ın kullarından beklediği; bu imtihandan başarılı çıkmaları . Bu durumda maruz kalacağımız bir şeytan oyunu aldatması vesvesemiz olacak demek ki . Vesvese hannas sonucudur yani ; Ne zaman ki nefsin , şeytanın istediği gibi hareket etmeye başlar , şeytanın amacı zaten seni yanlışa doğru götürmek . Bu durumda nefsin şeytana uyarak -nefsin ve şeytan birleşirse- ( bu duruma hannas deniliyor) hannas oluşur ve vesvese başlar . Eğer bir vucutta vesvese başlarsa , ayy öyle mi ayy böylemi ayy yanlışmıydı acaba eksikmi acaba nasıldı gibi fısıltılar , imani konularda akla, sonu gelmez sacma sapan sorular , ya varsa ya yoksa ya kabulse ya değilse gibi devamlı muallak kelimeler geliyorsa bilin ki nefsiniz şeytanla iş birliği yapmıştır

Okudunuz mu?  Hayrunnisa isiminin anlamı nedir?

Böyle bir durumla eğer karşı karşıyaysanız hemen duaya yönelin ve Kuranı Kerim okuyun , kuranı Kerim her derde şifadır . Bunun bir imtihan olduğunu bilin bu durumun geçeceğini , yapan ve yaptıranın Allah olduğunu bilerek , Allah’ım senin benim için yaptığın herşey hayırlıdır diyerek Allahla irtibat kurmaya çabalarsanız muhakkak ki geçecektir . Nerden geldi niye geldi naptım neden diye durumu kurcalarsanız daha çok panik ve şüpheye düşüp korku duyacaksınız , korku ise insan şuurunu kapattığı için dolayısıyla , Allah ile irtibat kurmanız zorlanacak sebeplerin peşine düşmeye başlayacaksınız. Sebeplerin peşine düşen aynı konuda sabit takılı kalır , sebepler birer perdedir , ötesini düşünmek gerekir . O yüzden vesveseye tabi olan kişi duadan zikirden ve Kuranı Kerimden yüz çevirmeyip irtibat kurmaya çalışmalı. Allah ile irtibat güçlenirse vesvese kalkar

Okudunuz mu?  Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir hadisin anlamı

Cevap: Vesvese nedir , neden kaynaklanır , nasıl kurtulunur

imam
Vesvese konusu için güzel bir davetiye olmuş 🙂 gelmeyen de gelir artık


Cevap: Vesvese nedir , neden kaynaklanır , nasıl kurtulunur

yasemin
Hiç o anlamda düşünmemiştim 🙂 Sadece bu durumdan muzdarip kardeşlerimiz okurlarsa , daha fazla konu açılmaz belki diye düşündüm
Sorun teşkil ederse , silinebilir 🙂

Okudunuz mu?  Ebu leheb ve Ebu Cehilin adı nedir?

Cevap: Vesvese nedir , neden kaynaklanır , nasıl kurtulunur

imam
Konu zenginliği iyi ama hiç kimse okumuyor malesef
Herkes kendi konusuna özel ve kısa açıklamalar istiyor


maximilian
Vesvese kısa açıklaması
Şeytanın İnsanın içine üfürdüğü boş kuruntulara vesvese denir.
Temel sebep İMANDIR


vesvese nedir nasıl kurtulunur, ya Allah yoksa

Bu kategoride yer alan Önce "Türklük'mü" "Müslümanlık'mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vesvese nedir , neden kaynaklanır , nasıl kurtulunur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.