Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:07
Namazlar
Yönetici

Şafii mezhebine göre kaza namazları nasıl hesaplanır ve nasıl kılınır? Mükellefiyet yaşı kaçtır?

Şafii mezhebine göre kaza namazları nasıl hesaplanır ve nasıl kılınır? Mükellefiyet yaşı kaçtır?

doganozguc
Şafii Mezhebine Göre Buluğ (Mükellefiyet) Yaşı:

Buluğdan maksat, kadın ve erkeğin namaz, oruç, hac ve benzeri emirlere muhatap olacak duruma gelmesidir. Buluğ zamanı, bazı şeylerle bilinir:

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde: Teşehhud - tahiyyat okunuş şekli

1. Kadın veya erkeğin ihtilam olmasıyla bilinir.

2. Kadının hayız kanı görmesiyle bilinir. Kadın hayız görmeye başladığı zaman buluğ yaşına girmiş demektir. Bu durum kamerî takvime göre dokuz yaşında meydana gelir. Dokuz yaşına geldiği halde ihtilam olmuyor, hayız görmüyorsa, bu yaşadığı memleketin hayat ve tabiat şartlarından ötürüdür. Yaşadığı memleketin iklimi sıcaksa, kızın dokuz yaşında hayız görmesi mümkündür. İklimi soğuksa daha ileri yaşlarda hayız görür.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Secde Ederken Alnı ve Burnu Yere Koymanın Hükmü Nedir?

3. Kamerî takvime göre, onbeş yaşına geldiği halde ihtilam olmayan veya hayız görmeyen kız, buluğ yaşına girmiş sayılır. (Büyük Şafii Fıkhı, Dr. Mustafa el-Hin, Dr. Mustafa el-Buğa, Ali eş-Şerbeci)

Buluğ yaşından itibaren kaç yıl namaz kılmamışsa hesap edilip, buna göre kaza namazlarınızı kılabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Niyet Ederken Namazın Rekatında Yanlışlık Yapmak

Farz namazlardan önce ve sonra kaza namazı kılınabilir. Kaza namazları için belli bir vakit yoktur. Her zaman kılınabilir. Zimmetinde (üzerinde) sayısını bilmeyecek kadar çok sayıda kaza namazı bulunan bir kişi, zimmetinden kurtulduğuna kesin olarak kanaat getirinceye kadar kaza namazı kılmaya devam etmelidir. Kaza namazını kılarken günlerini belirtmeye gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebine Göre Teravih Namazında İki Rekatta Bir Selam Vermek Şart mı?

Kaza etmeye niyet edilen namazı sadece sabah, öğle, ikindi veya akşam namazı şeklinde belirtmek yeterlidir. Yani "Niyet ettim sabah namazının kazasını kılmaya" şeklinde niyet edilir.

Şâfiî Mezhebi’ne göre de, üzerinde kaza namazı borcu olan bir insanın, bu namazları kılıp borcundan kurtuluncaya kadar gerek beş vakit namazların sünnetlerini, gerekse diğer nafileleri kılması mekruhtur. Çünkü bir an önce kazaların kılınıp bitirilmesi gerekir. (Büyük Şafii İlmihali – Mehmet Keskin)

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde şükür secdesi nedir nasıl yapılır

kaza namazı nasıl kılınır şafii, tilavet secdesi, Şafi mesepbinde namaz nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Şafi Mezhebinde Ezandan Sonra Salavat Okumak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii mezhebine göre kaza namazları nasıl hesaplanır ve nasıl kılınır? Mükellefiyet yaşı kaçtır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.