Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:19
aile
Yönetici

Mezheplere göre Hürmet-i musahere nedir?

Mezheplere göre Hürmet-i musahere nedir?

doganozguc
Evlenme yasağı denilen hürmet-i musahere, evlilik neticesinde meydana gelen akrabalarla evlenme yasağıdır(kayınvalide veya kayınpederle evlenmenin haram olması gibi).

İmam-ı Şafii’ye göre dokunmak ve bakmakla hürmet-i müsahare gerçekleşmediği gibi
İmam Ahmed bin Hanbel’e göre de birleşme vuku’ bulmadan hürmet-i müsahere sözkonusu olmaz.

Okudunuz mu?  Matematiksel düşünme

Bu görüşten yola çıkarak, bir baba kızıyla veya bir anne oğluyla cinsî münasebette bulunursa o kişilerin eşlerine karşı nikâhları ebediyen düşer. Bunun sebebi artık kendi eşininhürmet-i musahereile evlenilmesi yasak olanlar kategorisine -zina ettiği kimsenin annesi veya babası olması sebebiyle- dâhil olmasıdır. Bu durum sadece cinsi münasebet gerçekleştiği takdirde geçerli olur.
Ebu Hanîfe’ye göre ise, zina aynen evlilik gibi sihrî hısımlık meydana getirir. Çünkü nikâh cinsî temas anlamına gelir. Bunun meşrû veya gayr-i meşrû olması arasında bir fark yoktur. Hatta, bir kadını yalnız şehvetle öpmek veya okşamak, tenasül uzuvlarına bakmak evlenme yasağı doğurmaya yeterli sayılır. Aynı şey kadın için de geçerlidir. Böylece bir erkek bir kadınla zina edince, bu kadının annesi, ninesi…ile kızı ve kız torunları zina eden erkeğe haram olur. Aynı şekilde, zina eden kadın da, zina ettiği erkeğin usûl ve furûu ile evlenemez.

Okudunuz mu?  Güzel Huylu Bir Eş...

(es-Serahsî, el-Mebsût, IV, 204 vd.; el-Cassas, Ahkâmü’l-Kur’ân, ll, 137; eş-Şîrazî, el-Muhezzeb, l l, 45; eş-Sevkânî, Neylü’l-Evtâr, VI, 57; el-Mevsılî, el-İhtiyâr, 111, 88; Bilmen, Astilâhât-ı Fıkhiyye Kâmusu, II, 97; Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslâm Hukuku, İstanbul, 1983, s. 215. 216).


Hürmeti müsahere

Kayıtsız Üye
S.a ben çok zor durumdayim hürmeti müsahere durumundan dolayi huzursuzum. Ailede boyle bir durum oldu fakat bunu aciklayacak izah edecek bir anlayisa sahip degiller kötü duruma düserim. Size sorum hanefi kisi şafiyi taklit etse fakat nikah tekrar kiyilmasa olurmu? Allah yar ve yardımcıniz olsun

Okudunuz mu?  Üvey Anne Çocuk İlişkisi

Cevap: Mezheplere göre Hürmet-i musahere nedir?

arifselim
Aleykum selam. Tam olarak sorununu söylememişsin. Bir zaruret karşısında hanefi mezhebinde olan biri şafii mezhebini taklit edebilirsin yeniden nikah kıyılmasına gerek yoktur.


hurmeti musahere nikah duser, hurmet i musahere, Hurmet-i muhasere

Bu kategoride yer alan Altın Erkeklere Neden Haram..? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezheplere göre Hürmet-i musahere nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.