Anasayfa
3 Eylül 2022, 19:13
sizden1
Abone

Köpek salyası necis mi? Nasıl temizlenir?

Köpek salyası necis mi? Nasıl temizlenir?

fatih96
köpek salyası abdest bozar mı

2 gün önce kopek dizimi yaladı bende dizime dediğim eli saçıma değdim saçımı 3 defa şampuanla yıkadım ama şampuan tam köpürmedi simdi saçım necis midir bu sacla gusül alsam kabul olur mu


Cevap: Kopek salyası necis mi? Nasıl temizlenir?

Şema
Köpek salyası nasıl temizlenir?
Hanefi mezhebine göre 3 defa su ile, şafii mezhebine göre Bir defa topraklı su ile, 6 defa su ile temizlenir.

< Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kur’an’daki "O pistir." ayetinden kasıt domuzdur. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi (pisliği, dışkısı) necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez.
Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.

Okudunuz mu?  Şehid olmak için yapılan bir dua var mıdır ?

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek, domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Peygamber Efendimiz (asm):
buyurmuştur. Hadisin bazı rivayetlerinde ise: Birinizin kabından köpek içtiğinde… şeklindedir. (Buhârî, vudû 33; Müslim, tahâret 90-91; Tirmizî, tahâret 68; Müsned, 2/245)

Okudunuz mu?  Her sabah kalktığımda sperm akıntıları görüyorum her sabah banyo yapmaktan sıkıldım?

Hadis-i şerifteki ‘yedi’ ifadesi, bizzat ‘yedi’ defayı ifade ettiği gibi, çokluktan kinaye de olabilir. Bu sebeple, Hanefî fukahâsı, üç defa yıkamayı yeterli görmüşlerdir. Eğer, temizleme üç defa ile mümkün oluyorsa, üç defa yıkanır. (Serahsî, el-Mebsût 1/48; Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi’ 1/64; Merğînânî, el-Hidâye, 1/23.)

– Şafii alimleri, Buharî ve Müslim’de Köpek bir kabı yalasa onu (Müslim’in rivayetinde: ilk defa topraklı olarak) yedi kere yıkayın. mealinde yer alan hadise dayanarak –köpeğin yaladığı kabın, yedi defadan aşağı yıkanması durumunda temizlenmeyeceğini söylemişlerdir. İmam Nevevî’ye göre, bu görüş Şafii mezhebinin ve diğer alimlerinin büyük çoğunluğunun görüşüdür.(bk. Mecmu, 2/580-58).

Okudunuz mu?  Kadınla tokalaşma hakkında buharide geçen hadis


– Malikî mezhebinde köpek necis olmadığı halde, yaladığı kabın –söz konusu sahih hadisler doğrultusunda- taabbudiî olarak yedi defa yıkanmasını ön görmüşlerdir.(bk. Şerhu’l-Kebir, 1/83; Zuhaylî, a.g.y). Hanbeliler de köpek konusunda Şafiilerle aynı görüşü paylaşıyor.(el-Muğnî,1/52; Zuhaylî, a.g.y). >


Cevap: Kopek salyası necis mi? Nasıl temizlenir?

fatih96
ben simdi şampuanla tam köpürmeden 3 defa yıkadım necisligi gitmistir saçımın dimi şampuan olmadan suyla 3 defa yıkasakda gider mi

Okudunuz mu?  Haram lokma yemek nedir

Cevap: Kopek salyası necis mi? Nasıl temizlenir?

Şema
Köpek necaseti için şamuan şart değildir. 3 defa yıkaman yeterlidir.
Şart olmasa bile şampuan ve sabun kullanmak iyidir.

Ben Köpek necaseti toprakla temizlenir diyen alimlerin görüşü ile amel ediyorum.
Salya veya ıslaklığı mutlaka topraklı su ile yıkıyorum ve sonra altı defa su dökyorum.


Killler123
hocam şimdi konuyla alakasız bır sorum var arkadaşım köpeğe elliyor ve bana elliyor benı bunla teğtid ediyor
gelip elbiseme elliyor ve salyası deydi felan diyiyor nahabmalıyım necıs sayılırmıyım
kendımı ondan uzak tutmaya deymemeye calısıyom ama bilereden deyiyolar veya yanlıslıkla necis olurmu

Okudunuz mu?  Cenaze aracı neden yeşil? Yeşil rengin özelliği nedir?

mum
< salyası deydi felan diyiyor nahabmalıyım necıs sayılırmıyım >
Arkadaşın elli köpek salyası ile ıslanıp sana dokunmuşsa elbette necis sayılır ama kuru ise necis yapmaz.


Kayıtsız Üye
Bir yerde hanefi mezhebinde sadece 7 defa yıkamak yeterli diye okudum yani topraksız şekilde. Sizce bu şekilde necaset gitmiş midir ? Ben buna uydum da yani banyoda iyice yıkandım (toprak kullanmadan).

Ve sonrasında maliki mezhebini taklit etmeye karar verdim yani ıslak dahi olsa necaset sayılmıyor ya içim iyice rahat olsun diye. Artık bu şekilde necaset olsa bile kalkmıştır üzerimden değil mi ?

Okudunuz mu?  Batıl inançlarla ilgili sorular

ACİLSERVİS
Necaset gitmiştir artık bir şey yapman gerekmez.


ismail1
Selamun Aleyküm
Köpeğin salyası belli bir miktarı namaza engel olur mu yani diğer necasetlerde olduğu gibi el ayası hükmü bunun için de geçerli midir yoksa az bir miktarı bile namaza engel olur mu
Birde yanımdan geçen köpeğin ağzından salya bulaşmış olabileceğimi düşünüyorum emin olmadan değişmek gerekir mi


Ensar
Köpeğin dışkısı ve idrar ve salyasından korunmak gerekmektedir, bunlar gerçekten ağır necasetlerdir. Köpeğin salatasının değdiği o yeri yıkamadan namaza engel olur.Salya nın azlığı veya çokluğu söz konusu değildir değdiği yer su ile yıkanmalı ve öylece namaz kılınmalıdır.
Hanefi mezhebinde Köpeğin size kuru halde değmesinde herhangi bir sorun yoktur. Şafii mezhebine göre ise köpeğin değmiş olduğu yerler necis olarak sayılır yıkamadan namaz geçerli değildir kılınamaz.

Okudunuz mu?  Gusul abdesti almadan önce diş ipi kullanmadan sadece diş fırçalamak diş aralarına su geçmesi için yeterli midir?

Köpeğin salyasının size değip değmediğinden emin değilseniz bu durumda takvalı davranmanız en güzeli olacaktır yapabiliyor sanız yıkayın yada değiştirin.


can555
Selamün aleyküm öncelikle biz evde köpek besliyoruz bugün bir misafirimiz geldi salonda otururken köpekle oyun oynamaya başladı ona oyuncağını atıyordu oda geri getiriyordu en son oyuncağı aldı onun ulaşamayacağı yüksek bir yere koydu koyduğu yerde yaşını şerifin üstüydü ne yapmam gerek köpek salyası necis olduğu için benim içim hiç rahat değil neyle temizlemem gerekir yaşını şerifi ıslak mendil ile 3 kere temizlesem olur mu yardımcı olursanız sevinirim

Okudunuz mu?  Antidepresan ilacı kullanmak caiz mi?

Ensar
ve aleyküm selam, sevgili kardeşim evde bulunan köpeğin salyasına dikkat edip tedbirli davranmanız da yarar vardır, salyanın değdiği kitabı yasini şerifi yıkama imakanı olmadığından iyice birkaç sefer silin ve temizlendipinden emin olun. Islak bezle 7 defa iyice silin. Kalın selametle

Okudunuz mu?  İmanımı sağlamlaştırmak için ne yapabilirim?

Beyza52298
Selamun Aleyküm.
Benim bir sorunum var şöyle anlatayım bizim evimizde köpeğimiz var (ben 6 yaşında olduğumdan beri)bu durum çok da hoşuma gitmiyor)tabi o zamanlar necaset gibi şeylerden haberim yoktu ama son zamanda bu konu aklıma çok takılıyor.Köpek ister istemez sürekli bana değiyor sadece değerse bir şey olmaz ama burnunu değdiriyor ve genelde burunları ıslak oluyor bu şekilde bana necaset bulaşırmı?Eğer her bana burnunu değdirmesinde kıyafetlerimi elimde yıkayacak ve duşa gireceksem benim işim Zor olur.Hanefi mezhebindeyim köpek necasetli kıyafetler çamaşır makinesinde temizlenirmi?Artık gerçekten sıkıldım.Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Ben artık dayanamıyorum şirk küfür ne varsa hepsi üzerime geliyor

kopegin salyasi toprakla nasıl temizlenir

Bu kategoride yer alan Şehvetsiz çıkan meni gusül gerektirir mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Köpek salyası necis mi? Nasıl temizlenir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.