Anasayfa
24 Mart 2023, 15:03
sizden1
Abone

Tükürdükten sonra dudakta kalan tükürüğü geri yutmak orucu bozar mı

Tükürdükten sonra dudakta kalan tükürüğü geri yutmak orucu bozar mı

Kytsz Üye10
Tükürdükten sonra dudakta veya çenede kalan tükürüğü dille veya içeri çekip yutmak orucu bozar mı ?

Selamun aleyküm arkadaşlar,

Niyetliyken sürekli olarak ağzımın içerisinde tükürük oluşuyor ve sürekli olarak tükürüyorum. Tükürürken dudağıma da tükürük sıçrıyor ve bunu ağzımda toplayıp yutkunmadan tekrar tükürüyorum ya da dudağımda tükürük kaldıysa sürekli olarak havlu veya peçete ile kuruluyorum. Bu bende takıntı haline geldi ve gün içerisinde sürekli olarak bunu yapıyorum. Sürekli olarak tükürmenin herhangi bir sakıncası var mı?

Okudunuz mu?  Heykelin önünde marş okumak

Teşekkür ederim, hayırlı günler.


Cevap: Tükürdükten sonra dudakta kalan tükürüğü geri yutmak orucu bozar mı

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Ağızda tükrüğü biriktirip yutmak mekruhtur. Normal tükürüğü yutmak ise orucu bozmaz. Ağıza bir şekilde yapışık kalan ve dudaktan ayrılmayan tükürüğü yutmakta orucu bozmaz. Bu konuda 3 tane fetva şöyledir:

Okudunuz mu?  Saç kazıtmak veya uzatmak

– Uyuyan kimsenin ağız suyu mutlak surette temizdir. Fetvâ bununla verilir. (Redd’ül Muhtar, İbn Abidin)

– Ağızdan dışarı çeneye doğru iplik halinde sarkan ve ağızdan kopup ayrılmayan ağız salyasını içeriye çekip yutmak da orucu bozmaz. Çünkü bu halde henüz ağızdan çıkmamış sayılır. (Büyük İslam İmihali, Ömer Nasuhi Bilmen)

Okudunuz mu?  Arkadaşlarım küfür ediyor

– Uyku halindeyken irade dışı yutulan tükürük vb. orucu bozmaz. Çünkü uyku halindeki durumdan mesul olunmaz. (Diyanet İşleri Başkanlığı)


Cevap: Tükürdükten sonra dudakta kalan tükürüğü geri yutmak orucu bozar mı

Kytsz Üye10
Teşekkür ederim Allah razı olsun.


Yorum: Tükürdükten sonra dudakta kalan tükürüğü geri yutmak orucu bozar mı

Dolunayy
Selamunaleykum kardesim. Arkadasin sordugu soruya verdiginiz cevabi tam anlamis degilim. Tukururken tukuruğun buyuk kismi vucuttan ayriliyor. Fakat bir bolumu sıçrayarak geri dudaklarimiza konuyor. Bunu yutmak orucu bozar mı?

Okudunuz mu?  Kadın erkek aynı ortamda oturmak

Selamunaleykum hocam.Tükürdüğümüz zaman tükürüğün büyük bölümü ağizdan ayriliyor. Fakat bir bolumu tükürme esnasinda sıçrayıp dudaklarimiza konuyor. Bunu yutmak orucu bozar mı? Sayfilarimla Allah’a emanet olun.


Ebû Mansur
Zaten ilk soruyu soranda senin sorunu sormuş cevap verilmiş. Tükürdükten sonra dudaktan ayrılmayan tükürüğü yutmak orucu bozmaz.

Okudunuz mu?  Nmazda hapşurduktan sonra ''Elhamdülillah'' demek namazı bozar mı?

Tükürme esnasında ayrıldıktan sonra sıçrayıp geri geliyorsa zaten ağızdan çıkmış sayilir.Bunu yutmaman gerekir çünkü ağızdan çıkmış olduğu için.


imam
Tükürünce duadak islak kalır bunun bir zararı yok


Kayıtsız Üye
Hocam birde mesela uzandığında zaman boğaza balgam geliyor istemsizce ve ağızdan atlamadan yutuluyor safilere mezhebinde oruç bozulur mu

Okudunuz mu?  Kibirle ilgili bir hikaye kıssa

arifselim
Hanefilere göre balgam orucu bozmaz ancak şafiilerde ağza doğru ‘H’ harfinin çıkış yerini aşmadan boğazdan aşağı inerse orucu bozmaz ama az bir şey dahi aşacak olur ve yutulursa bu durum şafiilerde orucu bozar.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm ben oruçluyken tükürdüğüm de tükürük dudağında kalıyor bu yutulduğunda oruç bozulur mu?
Birde ben genel de o tükürük parçasını bir mendile siliyorum lakin o mendil önceden de tükürükle ıslanmış ve de tekrardan dudağa değecek olursa ve bu ıslaklık ta dolaylı yollardan belkide yutulmuş olabilir hatırlatmıyorum yani oruç bozulur mu ? Teşekkürler ederim

Okudunuz mu?  Koltuk altı ve etek altı kılları Gusül abdestine engel midir

ACİLSERVİS
Aleykümüsselam
Kullanılmış mendili dudağına değdirmenin sakıncası yok. Tükürükte orucu bozmaz.


Kayıtsız Üye
Orucum hakkında bir şeyi merak ettim cevaplarsanız sevinirim.Sanki dudağım terliyor bazen peçeteyle bazen de üstümdeki tişörtle siliyorum.Geçen gün dudağımı tişörtümle sildiğimde dudağımı ıslatınca ağzıma tişörtün kumaş tadı geldi gibi.İftardan sonra kontrol amaçlı tişörtün kumaş tadına bakayım dedim evet kumaş tadı gibi geldi bana.Sorum şu dudağımı terden kurutmak için tişörtle sildim kumaşın tadını yutmuş olabilirim orucum bozulur mu bunu çok kez yaptım cevaplarsanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Meni ve gusül abdesti ile ilgili vesveselerden kurtulma

ACİLSERVİS
tat almış olman orucunu bozmaz.


dudaktaki tükürüğü yutmak orucu bozar mı, orucluyken uykuda agizdan cikan tukrugu yutmaj, tukuruk yutmak orucu bozarmi

Bu kategoride yer alan Sürekli sıkıntılı rüyalar görmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tükürdükten sonra dudakta kalan tükürüğü geri yutmak orucu bozar mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.