Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:45
Gusul
Yönetici

Gusül alma şekli nasıl

Gusül alma şekli nasıl

mcht12
Selamun aleyküm Allah rızası için cevaplayın… Ezana yarım saat falan kalmıştı gusül alayım dedim girdim banyoya besmele niyet avret yerlerimi falan temizledim sonra ellerimi yıkadım ağza su aldım birde ağza su alırken sadece sağ el dimi ? sonra burna su aldım ama ilkinde tam sızlamadı 2. 3. de sızladı sonra normal namaz abdesti aldım kafama 3 defa su döktüm sonra sağ ve sol omuzuma su dökmeyi unuttum sizce guslüm olmuşmudur bir de burnumu üçündede sızlatmam gerekiyor mu ?… lütfen cevaplayın

arkadaşlar kafamada 3 kere su dökmedim yani sadece normal namaz abdesti gibi aldım ve bütün vucuda su döktüm


Cevap: Gusül alma şekli nasıl

AmiralBristol
Guslün Farzları:
1- Ağıza su alıp boğaza kadar çalkalamak.
2- Burna su çekmek ve burnu yıkamak.
3- Tepeden tırnağa bütün vücudu, ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak.

Mezheplere Göre Guslün Farzları:
Hanefî:
1- Ağzın içini yıkamak,
2- Burnun içini yıkamak,
3- Bedenin her yerini yıkamak. (Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları yıkamak farzdır. Gözleri ve kapalı küpe deliğini yıkamak gerekmez.)

Mâlikî:
1- Niyet,
2- Bedenin her yerini yıkamak,
3- Delk,
4- Muvalat,
5- Saçları hilâllemek.

Şâfiî:
1- Niyet,
2- Bedenin her yerini yıkamak. [Bazı kitaplarda, Şafii’de guslün farzı üçtür deniyor. Bedendeki necaseti temizlemeyi de ekliyorlar. Beden yıkanınca, necaset de temizlenmiş olacağı için, guslün farzına iki denmesinin mahzuru olmaz.]

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde buruna su verirken genize gitmesi zorunlu mu?

Hanbelî: Guslün farzı birdir, bu da bütün vücudu yıkamaktır. Bu, guslün rüknüdür. Yani guslün içindeki farzdır. Gusle başlarken, niyet etmek ve Besmele çekmek de farzdır. Ağzın ve burnun içi, bedenin dışı sayıldığı için, buraları da yıkamak farzdır. Bunlar da ilave edince, guslün farzı 5 oluyor:
1- Niyet etmek,
2- Besmele çekmek,
3- Bedenin her yerini yıkamak,
4- Ağzın içini yıkamak,
5- Burnun içini yıkamak.
———————————–
Guslün Sünnetleri:
1- Gusle Besmele ve niyet ile başlamak.
2- Avret yerini yıkamak ve bedenin herhangi bir yerinde pislik varsa onu temizlemek.
3- Gusülden evvel abdest almak.
4- Abdestten sonra, önce başa, sonra sağ omuza, sonra sol omuza su dökmek, bu işlemi aynı sıralamayla üç defa tekrarlamak.
5- Guslederken çok fazla veya çok az su kullanmaktan kaçınmak.
6- Kimsenin göremeyeceği bir yerde yıkanmak.
7- Tenha bir yerde yıkanılsa bile, avret yerini açmamak.
8- Guslederken konuşmamak.
9- Gusül bitince bedeni bir havlu ile kurulamak.
10- Gusülden sonra çabucak giyinmek.


Gusul

Kayıtsız Üye
hocam gusül abdestinde iki elimi yıkıyorum ilk önce.tabi daha önce besmele ve niyet ediyorum 3 ağzıa su veriyorum gargara şeklinde 3 burna su veriyorum suyu iyice çekiyorum ve tüm beden sırayla değilde karışık bir şekilde yıkıyorum ama kuru yer kalmıyor..ben sürekli internetten felan video izliyorum ve kafam karisiyo gusül doğrumu yardımcı olun

Okudunuz mu?  Havuzda gusül almak

Cevap: Gusül alma şekli nasıl

Molla_Efdal
Aldığınız gusül doğrudur. En kısa zamanda ilmihal okumanızı tavsiye ediyoruz.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler.
1)Gusül sırasında bilerek konuşmak guslü bozar mı ?
2)Gusülde besmeleyi veya euzüyü okuyamadığım zaman olmadı diyerek banyodan çıkıp tekrar banyoya giriyorum.Yaptıklarımı tekrar baştan yapıyorum.Buna bir çözüm getirin lütfen.Ne yapmalıyım ?Tecvidli okumasam bunun ibadete bir zararı olur mu?


Şema
1. Hayır
2. Gusülde euzu besmele şart değildir. Tecvitli okumanda şart değil


Kayıtsız Üye
Hocam gusül abdesti konusunda burda bir yazı okudum tedirgin oldum.. ben banyoya giriyorum üstümü çıkarıyorum suyu açıyorum ellerimi yikamadan. besmele cekiyorum niyet ediyorum iki elimi yikiyorum 3 agza su veriyorum gargara şeklinde 3 burna su veriyorum iyce cekiyorum bütün vücudu yikiyorum bu yanlışlık var mi


arifselim
Gusle başlamadan önce abdest almak sünnettir. Abdest alarak gusle geçersen daha güzel olur. Gargara yapman gerekmez. Ağzına ve burnuna üçer defa su vermen yeterli olur. Daha sonra vücudunu yıkamaya geçersiniz.


Kayıtsız Üye
Bende 3 kere ağzıma 3, kere burnuma su verdikten sonra 3 kere sağ omuza 3 kere sol omuzuma sonra başıma dokuyordum kabul oluyormudur acaba


arifselim
Bu şekilde aldığın gusül sahihtir. Anlattıklarınla birlikte Kısaca şunlar yapılmalıdır:
İlk önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkarsın. Suyu her döküşte ellerinle vücudunu iyice ovuşturursun. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkarsın.

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır?

Kayıtsız Üye
arkadaşlar merhaba. dün cünüp idim ve acelem vardı hemen idrara çıkıp duşa girip niyet ettim , edep yerlerimi yıkadım , ağzıma 3 kez su alıp gargara yapıp tükürdüm , burnuma 3 kez su alıp çıkarttım ve son kez de 3 kez başıma 3 kez sağ omzuma 3 kez sol omzuma su döküp vücudumu ovaladım. Normalde edep yerlerimi yıkadıktan sonra namaz abdesti gibi devam ediyordum ama aceleye geldiği için böyle yaptım. Doğru bir gusül müdür ? (lütfen kopyala yapıştır yapmayın hep okuduğumuz şeyler. sadece doğru mu değil mi onu soruyorum)


Şem’a
Evet guslünü doğru almışsın Allah kabul etsin.


hazarrrr
ben duşa başlamadan önce niyetimi ediyim ağzıma ve burnuma su veriyim sonra normal duşumu alıyım göbek deliğime felan dikkat ederekten duşumu tamamladıktan sonra çıkıyım duştan sizce olur mu ?


Şem’a
Hazarr
Önce lavaboya git avret yerlerini yıka sonra aynen yazdığın gibi gusül al.


Kayıtsız Üye
gusül alırken vücüudumu yıkarken ayaklar ıslanmış oluyor ben bilnçli olarak yıkamıyorum ayak yıkanmış oluyor mu ?


Şem’a
Gusül suyunun ayaklara akması ve ıslanması yeterlidir ama yıkayıp ovalamak sünnettir.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm,

Ben gusül abdestini yaklaşık 2 saatte alıyorum.Bazı sorularım olacak.Gusül abdesti alirken diş etlerimin yarık olmasından dolayı iple arasını açarak yıkıyorum.Tırnak etlerim de yarık ve tırnakta çatlak var , Gusül abdesti aldığım yerde su akıyor fakat akarken yerden ayağıma su sekince tekrar tekrar yikiyorum bu sebeb lerden dolayı uzun süre çıkamıyorum banyodan.vücudumuzda bulunan bir çatlak yarık gibi bölgelerin altına su geçirmek için ugrasmalimiyiz?yoksa olduğu halde yüzeysel su temasi yeterlimidir?ayaklarimizi yıkadığımız da tekrar yerden su sıçrarsa tekrar yıkamalımıyız?Bu sebeplerden dolayi bazen namazlarını kaçırıyorum.Allah rızası için yardım edin.

Okudunuz mu?  Banyoya girince illa gusül almak mı gerekir

Şem’a
< gusül abdestini yaklaşık 2 saatte alıyorum >
Ben guslümü 5 dk da alıyorum 🙂 Vücudumu sabunlarsam 10 dk
< diş etlerimin yarık olmasından dolayı iple arasını açarak yıkıyorum >
Bunu yapmanıza gerek yok
< ayaklarimizi yıkadığımız da tekrar yerden su sıçrarsa tekrar yıkamalımıyız >
yerde idrar gibi necis bir şey yoksa tekrar yıkamaya gerek yok


Eminhan
Selamun aleyküm kardeşlerim gusül alırken sorması ayıp her yer temizlenecekya hani peki götümüzün içini temizlemek gerekiyormu çok özürdilerim ama rahat etmem gerekiyor ?

bilen yokmu arkadaşlar doru soru saçma ama icim rahatlaması için ?

Kardeşlerim lütfen söyleyin tek ihtiyacım bu lütfen

Arkadaşlar lütfen yardım edin lütfen

Allah rızası için ya kardeşlerim 2 gündür oruç tutamıyom lütfen


arifselim
Aleykum selam. Normal bütün vücut ıslanacak şekilde yıkanmak yeterlidir. Makatının içini yıkamak gerekmez. Kendine vesvese ediyorsun ve hata yapıyorsun. Bu boş kuruntuları bırak normal her yerin ıslansın yeterlidir.


Akif
Aile sebebiyle rahat gusül alamıyoruz geçen orucuda guslüde bozdum bugün gusül almaya çalıştım gizlice bu adımlar hep hızlı bir şkilde yapıldı önce niyet edip normal namaz andesti aldım sonra 3 defa kafamdan aşağı birazcık su koyup sonrada 3 er defa sağ omuz sol omuz koydum ortalıgı su içerisinde bırakmamak içinde fazla bir su dökmüyorum bu arada sonrada elime su alıp bacaklarımı göbeğimi sırtımı (kollarım zaten abdestle ıslanmıştı) ıslattım sizce bu gusül olmuşmudur? biraz aceleyle aldımda inşAllah eksik bıraktığım veya kuru kalan bir yer yoktur.

Okudunuz mu?  Beyaz akıntı abdest bozar mı?

(Sonuç olarak namaz abdesti + kuru kalan yerler ıslatılmış oldu. buda tarihe yaşadığım bir macera olarak geçer heralde..)


arifselim
Kendisinden utanılmaya en layık olan Allah’tır. Aileden değil ilk önce Allah’tan korkmak veya utanmak gerekir. Bu anlattığın gusül abdestinde eğer ağzına ve burnuna su vermiş ve bütün vücudunu da ıslatmışsan guslün geçerlidir.


Semih_32
Selamunaleyküm arkadaşlar benim iki tane sorum olacakti.
1) Ben büyük tuvaletimi yapiyodum bitirdim ve ayaga kalktim af edersiniz şeyimi salladim ici bosalsin diye birazda sertlesme vardi ve donumu cektim ve kilota bisaha baktığımda 1 damla ıslaklık vardi ve üstünde beyaz bir sivi gusül almam gerekirmi ?

2) Ben gusül abdesti önce elimi 3 kere yikiyorum sonra avret yerlerimi 3 kere agzima su aliyorum 3 kerede burnuma sonra namaz abdesti aliyorum ve ilk önce kafami üc kere yikiyorum sonra sağ omzumu sonra sol omzumu bu doğrumudur ?


arifselim
1- Meni ve mezi nedir öğrenmelisin. Eğer meni ile boşalma yani orgazm olursa gusül gerekir. Yoksa diğer hiç bir sıvı cünüp yapmaz.

Okudunuz mu?  Gusül aldığım esnada akıntı geliyormuş hissi oluyor

2- Bu anlattığın şekilde de guslün sahihtir. Ancak ilk önce avret yerlerini yıka sonra namaz abdestini al ve daha sonra gusül abdestine geç.


Kayıtsız Üye
Öncelikle Selamun Aleyküm ben az önce gusül aldım ama bir şüphem oluştu
Elimi yıkadım
Avret yerini makat bölgeyi yıkadım
3 agıza gargara
3 burna genze kadar
Daha sonra namaz abdestimi aldım
3 kere kafaya yerine sağ omuzdan başladım ve sonradan düzelttim
Vücudumu ovaladım ve bitirdim acaba bu gusül geçerlimidir


arifselim
Aleykum selam. Bu şekilde aldığın gusül geçerlidir şüpheye gerek yoktur. Ancak gusülden önce avret yerlerini yıka sonra namaz abdesti gibi abdest al ve daha sonra gusül abdestine geç. Allah kabul etsin.


Kayıtsız Üye
SELAMUN ALEYKÜM ben 16 yaşındayım gusül abdesti kpnusunda size bir soru soracağım. Gusul abdesti almak için banyoya giriyorum gobekten aşagisini yikiyorum , gusle niyet ediyorum. Sonra ağzima 3 kere su alıp çalkalıyorum, burnuma 3 kere su alıp çalkalıyorum.sonra tüm vücudumu tamamen yıkıyorum.sonra banyomu yapiyorum. En son cıkarkende normal abdest aliyorum ve cikiyorum. Bu sekilde olur mu?


MeSeLeM
Aleykümselam. Guslün farzlarını yerine getiriyorsun guslün geçerli. Önce göbekten aşağı yıkamak diye bir şey yok. Sünnetleri öğren ve o şekilde guslünü al.


kararsızqw
Arkadaslar veya abiler ben gusül abdesti alirken farz ve sünnetleri yapardimama bugün namaz abdesti alirken kolumu yikamadigimin farkina vardim bunakol ve ayak disinda herseyi yaptiktan sonra aklima geldi ve ben ayaklarimi yikamadim geri kalanini yapmadim kisacasi farzlari yaptim sünnetler eksik oldu guslun gecerli olmusmudur

Okudunuz mu?  Meni mezi bulaşan kıyafet

ACİLSERVİS
Bu sorunda ciddi olmadığını düşünüyorum. yinede farz ve sünnetin anlamlarını okumanı söylemek için mesajını onayladım. Farz ve sünneti bilmene rağmen sünneti yapmadın diye guslün geçerliliğini sormak mantıklı değil.


maria
kararsızqw sen bir ilmihal al ve oku yoksa hep kafan karışık kalır


Hsyn366
Ben gusül abdestini şöyle alıyorum kabul olurmu sizce

İlk niyet ediyorum niyet ettm Allah rızası için temizlenmeye diye snra ellerimi bileklerime kadar yıkıyorum snra avret yerlerimi yıkıyorum snra normal namaz abdestine niyet ediyorum normal namaz abdestimi alıyorum snra niyet ettm Allah rızası için gusül abdestimi almaya diyeret gusle niyet ediyorum ellerimi yıkıyorum bilerlere kadar snra 3 agza 3 burnuma su veriyorum ve sonra başıma 3 defa sag ve sol omuzlarıma 3defa su döküyorum ve bşımdan sag omuzumdan sol omuzuma doğru tüm bedenimi yıkıyorum Mesaj atarsanız yanıtı çok sevinirim yazımı bulamaıyorum

Ben gusül abdestimi şu şekilde alıyorum sünnetleri ve farkları dogrumurdur kabul olurmu duşa giriyorum niyet ettm Allah rıcası için temzlenmeye dyorum küvete sol ayagımla giriyorum snra niyet edip namaz abdesti alıyorum snra niyet edip gusle avret yerlerimi yıkıyorum 3 agza 3burmuma su veriyorum sonra başıma 3 sag ve sol omuzuma 3er defa su döküyorum snra başımdan başlayarak sag omuzuma ve sol omuzumu yıayıp bütün bedenimi yıkıyorum ve namaz abdesti alırken ayaklarımıfa yıkıyorum çıkarken hep ayaklarımı yıkııyorum sıramam doğru mudur teşekkür ederim

Okudunuz mu?  Gusülde tırnak temizliği

ACİLSERVİS
Guslün farzlarını yerine getiriyorsun guslün geçerlidir. Guslün sünnetleri ve guslün farzlarını mutlaka maddelerini öğrenmelisin.


Hsyn366
Guslün farzları agza burna su vermek ve bütün bedeni yıkamaz ama maddeleri derken anlamadm

Ben gusülde. Önce namaz abdesti alıyorum sonramı almalıyım sizce dogrusu hangisidir

Gusle niyet etsem ellerimi bileklerime kadar yıkasa avret yerlerimi yıkasam snra ellerimi bileklerime kadar tekrar yıkasam snra agzıma burnuma 3 er defa su versem snra niyet edip normal namaz abdesti alsam ayaklarımıda yıkayara snra başıma sag ve sol omuzlarıma su verip başımdan başlayarak sag omuzumdan sol omuzuma vücudumu yıkasam göbek deligimi falan yıkasam çıkarken ayaklarımı tekrar yıkasam guslümü maddeleriyle yerine getrmiş olurmuyum yoksa ilk namaz abdestmi alsam maddeleriyle yerinde olur teşekkür ederm cevabınız için şmdiden


Kayıtsız Üye
Gusülden önce banyo yapıyorum köpüklüyorum her yerimi durulanıyorum besmele niyetlenormal abdest aliyorum önce sonra gusle besmele niyet ediyom 3 kere elleri normal suyla yikiyorum sabunla /jelle elimi kopurtuyorum on ve arka edep yerimi kopukluyorum ön edep yeri olarak sadece penisi ve üst kıl yerlerini kopukluyorum arka edep yeri olarakta popomu fakat poponun kenarını kopurtmuyorum sade içini kenarı gerekir mi ? Sonra o bolgeleri ve elimi durulayip 3 kere agza bogazda gargara yapip agzimin içinde calkalıyorum ayni suyla 3 kere burna 3 kere basa 3 kere sag omuz 3 kere sol omuz ve cikiyorum

Okudunuz mu?  Gusül abdest takıntısı

ACİLSERVİS
Guslün sünnetleri ve guslün farzları diye arama yerine yazıp araştırabilirsin. veya bir ilmihale bakabilirsin maddelerinin ne olduğunu öğrenmen gerekir. O vakit normal abdestin de gusülden önce alınması gerektiğini de öğrenmiş olursun. Gusüller geçerli ama daha doğru bir gusül için mutlaka guslün farzları ve guslün sünnetlerini öğrenin.


Zeyneppcim
Gusül abdesti alırken çok vesveseye kapılıyorum aynı yeri defalarca yıkıyorum. Son zamanlarda vesvese gelse bile ona aldırış etmeyerek abdest almaya çalışıyorum . Bugün abdest sırasında ağıza buruna su verdikten sonra sünnet olarak 3 baş 3 sağ omuz 3sol omuz su döktüm fakat başımdan suyu dökerken sanki sırtıma su değmedi gibi geldi ama vesvese olmasın diye tekrar almadım çıkmadan önce bütün vücuduma su tuttum öyle çıktım . Sizce doğru yapmışmıyım ? Abdesti tekrar etmedim diye vesvese geliyor şimdide..cevap yazarsanız sevinirim teşekkürler 🙏

Merhaba! Bugün gusül aldım önce ağızıma burnuma su verdim sonra önce başa sonra sağ omuza ve sol omuza 3 er kere su döktüm .yalnız başımdan su dökerken sırtımın ıslanmadığı hissine kapıldım ıslandığını hissetmedim. Tekrar başa dönüp abdest almadım vesvese çoğalmasın diye zaten gusülde çok vesvese yapıyorum. En son çıkarken sırtıma ve bütün vucüdüma fıskiyeyle su tuttum ve çıktım. Sizce doğru yapmışmıyım?sırtımı duşla ıslattım Emin’im ama hala takıntılı bir şekilde tasla ıslanmadığı için vesvese geliyor lütfen cevap yazarmısınız? Teşekkürler

Okudunuz mu?  Cenabet namaz kılmak

ACİLSERVİS
Hala bazıları tasla gusül almakta ısrar ediyor. Tas kullanma zorunluluğu yok. Fiskiye varken tas kullanmak niye. Elbette fiskiye kullanacaksın.


Kayıtsız Üye
Merhabalar, gusül abdestini şu şekilde almaktayım öncelik niyet etmeden önce normal yıkanıyorum şampuan vs avret yerlerini temizliyorum daha sonra niyet ettim Allah c.c rızası için gusül abdesti almaya diyorum elleri yıkıyorum 3 defa ağza ve burna su alıyorum daha sonra bedende kuru yer kalmıyacak şekilde tüm vucüdu yıkıyorum. en sonda namaz abdesti alır gibi yapıyorum ama niyet etmiyorum ve bitiriyorum. Sizce geçerlimidir doğrumudur?

Nette araştırma yaparken sürekli farklı farklı anlatımlar mevcut ortak bir anlatım göremedim.
Selam ve dua ile.


ACİLSERVİS
Guslün geçerlidir. Doğru bilgi ilmihaldedir. Evde ilmihal kitabı bulundur.


güsül alma şekli, gusül alma şekli

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül alma şekli nasıl Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.