Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:49
Ahlak
Yönetici

Faizin Toplumsal Zararları

Faizin Toplumsal Zararları

mumsema
Azıcık bir düşünce ile herkes bunu kolayca anlayabilir ki, eğer bir toplumda bireyler birbirlerine karşı bencillikle hareket eder, kimse kendi kişisel çıkarı ve yararı dışında hiçbir şey yapmaz, birinin ihtiyacı diğerinin çıkar elde etme fırsatı ve varlıklı sınıfların çıkarı, yoksul sınıfların çıkarlarının tam tersi haline gelirse, o toplum hiçbir zaman dengeli ve istikrarlı olamaz. Bunun parçaları her zaman dağılmaya eğilimli olur. Ve başka nedenler de bu duruma yardımcı olursa, böyle bir toplumun elemanlarının birbiriyle çatışması da zor olmaz. Bunun aksine bir toplumda ilişkiler yardımlaşmaya dayanır, bireyleri birbirine cömertçe davranır, bir kişinin ihtiyacı olduğu zaman başkaları onun yardımına koşar ve zenginler, fakirlere sempati, sevgi, ilgi ve hayırseverlilikle muamele ederse, böyle bir toplumda elbette ki, sevgi iyi niyet, dayanışma ve yardımlaşma gelişecektir. Böyle bir toplumun bireyleri ve parçaları birbirine sımsıkı bağlı olacaktır. Aralarında anlaşmazlık ve çatışma söz konusu olmayacaktır. Bu toplumun toplumdaki iş birliği, yardımlaşma ve hayırseverlik nedeniyle gelişmesi ve büyümesi, diğerinden çok daha hızlı olacaktır.

Okudunuz mu?  Munafıkların Sıfatları (kısaca)

Bu durum uluslararası ilişkiler içinde geçerlidir. Bir millet başka bir millete karşı sempati ve cömertlikle davranır ve sıkıntıda olduğu sırada yardım elini uzatırsa, o milletin ona sevgi, teşekkür, şükran ve samimiyetle karşılık vermemesi mümkün değildir. Bunun aksine eğer aynı millet, komşusu olan millete bencillik ve dar kalıplılıkla muamele eder ve sıkıntılarından yararlanmaya çalışırsa, belki de para ve pul olarak kâr edebilir, ancak komşusunun kalbinde fırsatçı ve çıkarcı bir millete karşı herhangi bir samimiyet, sevgi ve hayırseverlik kalmayacaktır. Çok olmadı, daha geçen Dünya Savaşında İngiltere, Amerika ile Bretton Wood Anlaşması olarak bilinen çok büyük bir borç anlaşması imzaladı. Bu anlaşma uyarınca İngiltere istiyor ki, savaşta müttefiki olan müreffeh dostu kendisine faizsiz kredi versin. Ne var ki, Amerika faizlerden vazgeçmek istemiyordu; İngiltere’de mecbur kaldığı için faiz ödemeye razı oldu. Bu durum zamanın İngiltere’nin önde İngiliz gelen düşünürleri, yazarları ve gazetecilerinin kalemlerinden çıkan yazılarda açıkça görülmektedir. İngiltere tarafından bu anlaşmanın yapılmasında önemli bir rol oynayan tanınmış ekonomist müteveffa Lort Keynes, görevini tamamladıktan sonra yurda dönmüş ve İngiliz lortlar kamarasında yaptığı konuşmada şu ifadeyi kullanmıştı: Amerikanın bize faizsiz kredi açmaya razı olmamasından duyduğum üzüntüyü ben ömrümce unutmayacağım. Churchil gibi Amerika hayranı bir politikacı bile bundan yakınmadan kalamadı: Bize yapılan bu adi muamelenin çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını sanıyorum. Gerçek şu ki, bu aramızdaki ilişkileri çok olumsuz biçimde etkileyecektir. Zamanın maliye bakanı Dr. Dalton parlamentoya bu anlaşmayı taslağına onay için sunarken şöyle dedi: Savaştan omuzlarımızda böylesine ağır bir yükle çıkarken şunu düşünmeden edemiyorum ki, ortak hedeflerimiz için çektiğimiz zorluklar ve sıkıntıların karşılığı çok garip bir şekilde bize verilmiştir. Bu tuhaf ödül konusunda sanırım, geleceğin tarihçileri daha sağlıklı bir yorum yapabileceklerdir. Biz faizsiz borç alacağımızı düşünmüştük, ama bize bunun pratik bir politika olmadığı söylendi.

Okudunuz mu?  Riya Nedir

Bu her zaman ve her durumda meydana gelebilecek faizin doğal etkisi ve zorunlu psikolojik tepkisidir; böyle bir muameleye ister bir millet başkasına ister bir kişi başkasına yapsın. İngiltere halkı bireysel işlerde faizin kötü bir şey olduğunu ne geçmişte kabul etmeye razıydı, ne de şimdi razıdırlar. Siz bir İngiliz ile faizsiz işlemlerle ilgili konuşun, o hemen diyecektir ki, Efendim, bu pratik bir yöntem değildir. Ne var ki milletçe ekonomik dar boğazdan geçerken en büyük müttefikleri böyle bir pratik yöntem e başvurunca her İngiliz çığlık çığlığa faizin yürekleri parçalayan ve ilişkileri bozan bir şey olduğunu ilân etti.

Okudunuz mu?  Kin ne demektir? Kinin anlamı?

Cevap: Faizin Toplumsal Zararları

maydın
"Öyle bir zaman gelecek, faizin bulaşmadığı kimse kalmayacak." (hadis) Allah razı olsun hocam


Yanıt: Faizin Toplumsal Zararları

Hoca
< "Öyle bir zaman gelecek, faizin bulaşmadığı kimse kalmayacak." (hadis) >
bu hadisin kaynağı lazım. bulabilecek bir kardeş var mı?

Okudunuz mu?  Nefsini İlah Edinmek Nasıl Olur?

Soru: Faizin Toplumsal Zararları

ezdli cündep
Ebu hureyreden rasulullah s.a.v buyurdu

..İnsanlar öyle bir devre ulaşacakki o zamanda riba (faiz) yemeyen kalmayacak öyleki doğrudan yemeyene buharı ulaşacak Başka rivayette tozu ulaşacak.

..Ebu davud büyü 3, (3331)….binu mace ticaret 58, (2278)


ÜSTÜNBAŞ
YÜCE ALLAH’ IM BİZLERE FAİZ YEMEK NASİP EYLEME !!.. RIZKIMIZI HELAL KAZANÇLARDAN NASİP EYLE. AMİN.. ÜSTÜNBAŞ

Okudunuz mu?  Ön Yargı Ve Peşin Hüküm Kişiyi Münafıklığa Götürür

Ufkuaçık
Selamün aleyküm kardeşlerim…

Çok önemli bir konu olan bu faiz meselesi,kesinlikle haram olması hasebiyle, birde ekonomi yönden bakarsak ne denli bir lanetlik olduğunu idrak edebiliriz…

Alın size kapitalizm veya faiz çarklarının nasıl döndürüldüğünü izleyin!.


faizin toplumsal zararları, faizin bireysel ve toplumsal zararları, faizin bireysel ve toplumsal zararları siralamasi

Bu kategoride yer alan Ön Yargı Ve Peşin Hüküm Kişiyi Münafıklığa Götürür başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Faizin Toplumsal Zararları