Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:42
Sohbet
Yönetici

Günümüz Meseleleri: Abdulkadir Geylanî (k.s) ve İmam Ebu hanife (r.a)

Günümüz Meseleleri: Abdulkadir Geylanî (k.s) ve İmam Ebu hanife (r.a)

Molla_Efdal
Günümüz Meseleleri: Abdulkadir Geylanî (k.s) ve İmam Ebu hanife (r.a)

< Sual : Abdulkadir Geylanî’nin (k.s) "Gunye’üt-Talibin" adlı eserinde, İmam Ebu hanife (r.a.) ve Hanefiîler için "Mürcie" dediği ve sapık fırkalardan olduğunu söylemişmidir? >

Cevap : Bu konu meşhur "73 fırka" hadisi ile ilgilidir. Bu hadis sahihtir ve pek çok hadis eserlerinde geçmektedir. Hadis’te şöyle buyrulmuştur:

Okudunuz mu?  İşin ehli ne demek? işin ehli ile ilgili sözler

<
Yahudiler yetmiş bir (71) fırkaya ayrıldılar, biri hariç diğerlerin hepsi cehenneme girer. Hristiyanlar yetmiş iki (72) fırkaya ayrıldılar, biri hariç diğerlerin hepsi cehenneme girer. Bu ümmet de yetmiş üç (73) fırkaya ayrılacak, biri hariç hepsi cehennem girer.
(Ebu Davud, Sünnet, 1; Tirmizî, İman,18; İbn Mace,Fiten, 17; İbn Hanbel, 2/332)
>

el-Ganiyye kitabında farklı olarak bu "73 fırka’nın" isimleride zikredilmiştir. Yukarıda söylendiği gibi Hanefiîler için de "Mürcie" denilmiştir. Lakin bu eserde bazı sorunlar vardır. Bu sorunlardan birisi "el-Ganiyye" kitabının zamanla bazı değişiklere uğradığı ve bazı kişiler tarafından ilaveler bulunduğur. Nitekim İbn Hacer el-Heytemî (r.a), şunları söyler:
<
Gunye (el-Ganiyye) kitabında yazılı olan şeye aldanma; Allah’ın kendisinden intikam alacağı bazı kimseler ona ilave etmişlerdir.
(bkz. el-Fetava’l-Hadisiye, s. 145, 210; H. Günenç, Günümüz meselelerine Fetvalar, I/103)
>

Ayrıca Abdulkadir Geylanî hz.’nin (k.s) İmam Ebu hanife (r.a.) ve Hanefiîler’le doğrudan bir çatışmaya veya tartışmaya girmemiştir. Zaten İmam Ebu hanife (r.a.) ve Abdülkadir Geylanî (k.s.) aynı dönemde yaşamamışlardır. İmam Âzam Ebu hanife (r.a.) M. 699/Hicrî 80 – 767/Hicrî 148) yılları arasında, Gavs’ül Âzam hz. ise 1077 (hicri 470)-1166 (hicri 561) yaşamıştır. Allah onlardan razı olsun.

Okudunuz mu?  Ar ve af yarasında

Cevap: Günümüz Meseleleri: Abdulkadir Geylanî (k.s) ve İmam Ebu hanife (r.a)

Şema
Abdülkadir i Geyran hazretleri köyü bir HANBELİ idi
Rüyasında imam ahmedi görmüş ve ona Mezhebini yayacağına söz vermiştir


Yorum: Günümüz Meseleleri: Abdulkadir Geylanî (k.s) ve İmam Ebu hanife (r.a)

Kayıtsız Üye
Her alim döneminin muceddididir imam azam donemininde o bir ağacın gövdesi diğer alim ve evliyalar ise dalları denirmiş geylani doneminde ise gavs-ül azam geylaninin ayakları onun döneminde yaşayan alim ve evliyaların boynundadir denirdi varın iki Allah dostunun büyüklüğünü siz düşünün bazı fitne fesatcilarin o büyük zatların kitaplarına ekleme yaparak birbirlerine o şunu dedi o bunu dedi inanmayın Allah ikisindende razı olsun şefaatlerine bizleri nail eylesin amin

Okudunuz mu?  Motivasyon ve Unsurları

imamı azam abdulkadir geylani

Bu kategoride yer alan Dini kısaltmalar (a.s-r.a-r.h-k.s-s.a.v.) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Günümüz Meseleleri: Abdulkadir Geylanî (k.s) ve İmam Ebu hanife (r.a) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.