Anasayfa
20 Mayıs 2023, 23:44
Zekat
Yönetici

Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?

Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?

mum
Dinimizde anne ve baba ayrılmış ve fakir olan çocuğuna zekat verebilir mi?

Hayır veremez. İslamda kişi anne babasına, baba ve anne de çocuklarına zekat veremezler. Çünkü bunlar ailedir ve birbirlerine zekat dışında bakmak zorundadırlar.
Çocuklar ayrı oturmuş olsalar ve çok fakir olsalar bile anne babaları onlara zekatlarını veremezler.
Çocuklarına zekat verenlerin zekatı geçersizdir.

Okudunuz mu?  Bediüzzaman r.a "Vesvese" ve Kurtulmanın Çaresi

Cevap: Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?

VESLiHAN
dinde zekat vermenin kurallarına uymayan bir durumdur zekat aile içine verilemez aile çocuklarına veremediği için çocuklarından almaz ama aile çocuklarına zekat dışı yardımlar edebilir


Yorum: Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?

Ramadan
Dört mezhebe göre zekat meselesi
Hanefi ve Hanbeli mezhebi mutlak olarak babanın oğula, oğulun da babaya zekâtını caiz görmezler. Şafi ve Maliki mezhebi ise nafaka sorumluluğu kalktığı ve muhtaç oldukları durumlarda her iki tarafın birbirlerine zekât vermelerini caiz görürler.

Okudunuz mu?  Günlük Zikir ve Evradın Hayatımızdaki Önemi (Virdi olmayanın, Varidi olmaz)

Baba, birlikte yaşamadığı ve aynı sofrayı paylaşmadığı çocuğuna zekâtını, gerçekten muhtaçsa verebilir. Muhtaç olmanın ölçüsü ise; günlük iaşeyi karşılayamama, çalışmaya güç yetirememe ve borçlu olma gibi hallerdir. Aksi olursa vermek caiz olmaz. Zekât bir sorumluluktur. Sadece maldan çıkarılarak bu sorumluluk son bulmaz. Bu bakımdan hak sahibine hakkı olan zekât verilmediği sürece kul, bu yükümlülükten kurtulmaz.

Okudunuz mu?  Bazı tağut çeşitleri

Yorum: Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?

Kayıtsız Üye
Şafi mezhebine gore 4 yıldır oruç tutamıyor mide ameliyatı olduğu için annem 2017 fitresi ne kadar yapıyor


Ensar
Allah Annenize şifalar nasip eylesin, 2017 fitre miktarı 16 on altı liraydı. Annenizin eğer vermesi gereken geçmişte olan fidye varsa o yılın fidye miktarını değilde bu yılın fidye miktarını baz almalıdır. Diyanet bu yıl ne kadar belirlemiş se onu verirsiniz, fazlasını vermekte sizin iyliğinizedir. Allah şifa versin

Okudunuz mu?  1 Miskal Kaç Gramdır?

anne kızına zekat verebilir mi, anne baba çocuğuna zekat verebilir mi, baba çocuğuna zekat verebilir mi

Bu kategoride yer alan Henüz doğmamış, anne karnındaki çocuk için fitre vermek gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.