Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Kuranı internetten takip ederek hatim olur mu?

Kuranı internetten takip ederek hatim olur mu?

mum
İnternetten okunan kuranı takip etmek hatim olur mu?

İnternetten veya canı da olsa hatim dinlemek hatim sayılmaz ama okunan hatim ile sizde okuyup takip ederseniz hatim sayılır.


Cevap: Kuranı internetten takip ederek hatim olur mu?

HADİE
bu tür sorular çok sorulmaktadır tv den radyodan internetten okunan kuranların hatim sayılması pek mümkün değildir onunda ayrı bir güzelliği ve feyzi vardır ama kişi kendi okumadan bu şekilde dinlemeile hatim sayılmaz


Yorum: Kuranı internetten takip ederek hatim olur mu?

Kayıtsız Üye
İnternette ki hafızların kuran kayıtlarını dinleyerek elimizdeki kurandan hocanın dediklerini tekrarlayarak okursak hatim sayılır mı

Okudunuz mu?  Kuran-ı Okumadan Sadece Gözle Takip Ederek Hatim Sayılır Mı?

Yorum: Kuranı internetten takip ederek hatim olur mu?

Omer Faruk
Sevgili kardeşim

Rasulullah (A.s)ın ve ashabının bugün yaptığımız gibi bir hatim sünneti yoktur. Eğer gerçekten Kur’an’dan faydalanmak, Rasulullah’ın yolunu takip etmek istiyorsan en mükemmeli arapça dilini öğrenerek okuduğunu anlamaktır ama öğrenemiyorsan Türkçe mealini anladığın dilden okuyarak sevap kazanmandır.

Anlamadığın bir Kur’an’ı hatim etsen de hiçbir sevap elde edemezsin. Bu maalesef, hocalarımızın zamanında Kur’an okumanın yasaklandığı dönemde insanları teşvik etmek ve insanların Kur’an’dan uzak kalmamaları için geliştirdikleri bir çözümdür. Allah Rasulü’nün Kur’an’ın okunmasını teşvik eden bütün HADİSLER arapça bilen bir topluma söylenmiştir. Dolayısıyla onlar zaten okudukları Kur’an’ı anlıyorlardı. Eğer Rasulullah (A.s) Arap toplumuna değil de Türk toplumuna gelmiş olsaydı bize de Türkçe indirilmiş bir Kur’an sunacak ve ANLAYARAK OKUMAMIZI ve amel etmemizi isteyecekti. Durum böyle iken anlamadığımız bir metni okumanın ne faydası olabilir ki?

Okudunuz mu?  Kur'an Psikolojik Hastalıklara Şifadır

Bunu Diyanet hocalarımız bu açıklıkla söyleyemezler çünkü Diyanetin bunu söylemesi resmi görüşe aykırıdır. Aslında diyanette çalışan hocalarımız da bunun böyle olduğunu gayet iyi biliyorlar.

Elif, Lâm, Râ. Bu Kur’ân öyle büyük bir kitaptır ki, insanları Rablerinin izni ile karanlıklardan aydınlığa, her şeye galip ve hamde lâyık olan Allah’ın yoluna çıkarman için onu sana indirdik. (İBRAHİM/1)

Okudunuz mu?  Kuranı Kerimi tecvitli okumanın hükmü nedir?

Anlamını bilmediğim bir kitap bizi nasıl karanlıklardan aydınlığa çıkaracak?

Bu, Arapça bir Kur’an olarak, âyetleri bilen bir kavim için ayırt edilip açıklanmış bir kitaptır. (FUSSİLET/3)

Ve işte biz o Kur’ân’ı Arapça bir hüküm olarak indirdik. Yemin olsun ki, eğer sen, sana vahiyle gelen bu bilgiden sonra onların keyiflerine uyacak olursan, sana Allah’dan ne bir dost vardır, ne de bir koruyucu. (RA’D/37)

Muhakkak ki, biz onu anlayasınız diye Arapça bir kitap olarak indirdik. (YUSUF/2)

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: İhfa

Ne diyor; ARAP TOPLUMUNA, "Anlayasınız diye ARAPÇA indirdik. "

Rabbim Kur’an’ı anlamayı ve rehber edinmeyi nasip etsin.


Ekimterazi
Bakın ben okurken harf hatası yapmamak adına bilgisayardan hatim dinliyorum.
Masada Kuran.i Kerim meali açık.
Kulağında kulaklık.
Bir yandan dinliyorum diğer yandan
GÖZUMLE KALBİMLE BEYNİMLE
her ayeti dinliyorum.İzliyorum.
Bu komplike bir EYLEMDİR.

ÖNEMLİ OLAN HAKTEALANİN HUZURUNDA DİZ ÇÖKEREK ONA YÖNELMEKTİR.
ASL OLAN ALLAHU ZULCELAL E TESLİMİYETTİR.
RUHEN ONUN HUZURUNDA OLUNDUGUNUN TEVAZUSU İCİNDE
BULUNMAKTİR…

Ben kalpten samimiyet ile yapılan her ibadetin kabul gorecegine inanıyorum canlarım…
Selâmetle kalın…
3/Mart/2019

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Medddi Munfasıl

arifselim
Ömer Faruk kardeşim. Kesinlikle kuranı kerimin anlamını öğrenmek, anlamak ve bu mana üzerinde tefekkür ederek onunla amel etmenin önemi hakkında yaptığın vurgulamalara katılıyorum. Ancak kuranı kerimi arapçasından okumayı adeta bir kenara bırakmak veya anlamını bilmediği için okunmasını hafife almak son derece yanlıştır. Biz asla anlamını öğrenmeden okusun demiyoruz ama bunun doğrusu itidal üzerinde olmaktır. Kişi hem anlamaya çalışacak hemde arapçasından da okuyacaktır. Efdal olan ve her müminin görevi de budur. Çünkü arapçasından okumanın her harfine Allah sevap koymuştur. Hiç bir anlamını bilmese bile sırf Allah kelamı olduğu için, sırf ona iman edip sevdiği için okumasına mükafat yazılır.

Okudunuz mu?  Vezkur isme rabbike bukreten ve esîla hangi ayet

"Allah sözün en güzelini, birbiriyle uyumlu ve bıkılmadan tekrar tekrar okunan bir kitap olarak indirdi. Rablerinden korkanların, bu Kitab’ın etkisinden tüyleri ürperir, derken hem bedenleri hem de gönülleri Allah’ın zikrine ısınıp yumuşar. İşte bu Kitab, Allah’ın, dilediğini kendisiyle doğru yola ilettiği hidayet rehberidir. Allah kimi de saptırırsa artık ona yol gösteren olmaz." (Zümer, 39/23).

Kıyamet gününde Kur’an-ı Kerîm gelecek ve Allah Teâlâ’ya: ‘Yâ Rabbî! Kur’an okuyan kimseyi şeref süsüyle süsle!’ diyecek; bunun üzerine Kur’an okuyan kimse şerefle süslenecek."

Okudunuz mu?  İhlas suresi tecvid kuralları

"Yine Kur’an-ı Kerîm: ‘Allah’ım! Ona şeref elbisesi giydir!’ diyecek; hemen o zâta elbiselerin en değerlisi giydirilecek. Sonra Kur’an: ‘Rabb’im! Ona şeref tacı giydir!’ diye niyâz edecek; o kimseye şeref tacı giydirilecek. Sonunda Kur’an-ı Kerîm: ‘Yâ Rabbî! O kulundan razı ve hoşnut ol! Senin hoşnutluğundan üstün bir şey yoktur.’ diyerek Kur’an okuyan kimseyi mânevî mertebelerin en yükseğine ulaştıracak." (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’an 18; Dârimî, Fezâilü’l-Kur’an 1).

Kur’ân’ı mâhir olarak (mahrecini, tecvidini, sesini, kıraatini bilerek) okuyan, şerefli, itaatkâr elçiler olan meleklerle berâberdir. Kur’ân’ı kendisine zor geldiği halde kekeleyerek okuyan kimseye ise iki kat sevap vardır. (Riyâzü’s-Sâlihîn, 991.)

Okudunuz mu?  Sekte ( السكت ) Sektenin Tarifi ve Sekte örnekleri

Berâ b. Âzib (ra) diyor ki: Üseyd b. Hudayr (ra) iki uzun iple atını bağlamış, evinde Kehf Sûresini okuyordu. Okuyup dururken, üzerinde bir bulut peyda oldu, bulut yaklaştıkça yaklaştı. Nihâyet at ürktü, deprenmeye başladı! Üseyd: Yâ Rab, âfetten emîn kıl! diye duâ etmeye başladı. Sabah olduğunda Peygamber Efendimiz’e (asm) geldi ve bu hâli anlattı. Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm): Oku ey adam! Durma oku! Bu tecellî sekînedir (sekînet, vakar ve rahmet yüklü ruhlar ve melekler). Kur’ân’ı dinlemek için, Kur’ân’a hürmeten inmiştir. buyurdu.(Buhârî, 9/ 306.)

Okudunuz mu?  Kur'ân-ı kerîm okurken dikkat edilecek hususlar?

"Aranızda en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir." (Buhari)

. Ebu Musa el-Eş’arî ( r.a) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Kur’an okuyan ve okuduğuyla amel eden mü’minin örneği, tadı güzel kokusu güzel turunç meyvesi gibidir. Kur’an okumayan, ancak onunla amel eden mü’minin örneği de tadı güzel ancak kokusu olmayan ham hurma gibidir. Kur’an’ı okuyan münâfığın durumu ise kokusu güzel tadı buruk reyhâne otu gibidir. Kur’an’ı okumayan münâfığın durumu ise kokusu olmyan, tadı da buruk olan acı yaban keleği gibidir."(Buhârî, Müslim ).


gözle takip hatim olur mu diyanet, internetten hatim olurmu, internetten kuran takip ederek hatmesmis olur mu

Bu kategoride yer alan Tecvid Dersleri: Harf-i Med başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuranı internetten takip ederek hatim olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.