Anasayfa
23 Kasım 2023, 6:37
Sohbet
Yönetici

Peygamberimizin hendek savaşında yaptığı istişareler

Peygamberimizin hendek savaşında yaptığı istişareler

melle
Peygamberimiz Hz. Muhammed’in hendek savaşında yaptığı istişare

‘Hendek Savaşı’ (627 Mart) tarihinde yapılmıştır.
Yahudi ve müşrik Arap kabilelerinden müttefik bir ordunun meydana getirilmesinden dolayı da bu savaşa Ahzâb Savaşı denilmiştir.

Hendek Savaşı başlamadan önce Efendimiz sahabelerle istişare etmiş ve Selman-i Farisi’nin görüşünü benimseyerek, hendek kazılmasını kabul etmiştir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin damatları kimlerdir?

Selmân–ı Fârisî, Ya Resûlullah! Bizler İran’da düşman tarafından muhasara edildiğimizde hendek kazardık. deyince, Hz. Muhammed (sas) bu teklifi kabul etmiştir. Medine’nin bir tarafındaki taştan yapılmış evler, kale vazifesi gördüğü ve diğer tarafında da Sel Dağ’ı bulunduğundan buralardan düşman gelme tehlikesi yoktu, bu sebeple şehrin açık olan ön tarafının kazılması kararlaştırılır. Hz. Muhammed (sas), 300 sahâbiyle birlikte Medine’nin önüne gelerek kazılacak yeri işaretledikten sonra her on kişiye yirmi metre kadar yer ayırmıştı. Hendeğin derinliği, ortaya düşen bir insanın, bir daha çıkamayacağı şekilde ayarlanacaktı. Genişlik ise, en mâhir bir süvarinin dahi geçemeyeceği ölçüde plânlanmıştı.3 Hendek ile ilgili târihî rivâyetleri değerlendiren Hamidullah, bunun 5,5 kilometre uzunluğunda, 9 metre eninde ve 4,5 metre derinliğinde olabileceği tahmininde bulunmuştur.4
Hendeğin kazılması esnasında Selmân–ı Fârisî’nin cevvaliyeti herkesin dikkatini çeker. Onun, birkaç kişinin yapacağı işi tek başına yapmasından dolayı herkes Selmân bizdendir! diyerek, hendek kazma işinde kendi gurubu içinde yer almasını istemiştir.

Okudunuz mu?  Kıyamet kelimesinin anlamı nedir?

Cevap: Peygamberimizin hendek savaşında yaptığı istişareler

AYSEN
hendek savaşı islam tarihin de geçen önemli savaşlardandır adındanda anlaşılacağı gibi hendek kazılıarak savaşa yön verilmişti ve peygamber efendimiz bu konuda fikir almıştı


Hendek savaşının tarihi

Bu kategoride yer alan İslam alimlerinin yaptıkları din tanımı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin hendek savaşında yaptığı istişareler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.