Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:45
Sohbet
Yönetici

Hz. Yusuf kıssasında gerçekleşen 3 büyük rüya hangisidir?

Hz. Yusuf kıssasında gerçekleşen 3 büyük rüya hangisidir?

melle
Hz Yusuf Peygamberin kıssasındaki rüyalar

Kıssayı şu şekilde özetleyebiliriz: 1- Yusuf’un hayatını değiştiren üç rüya. 2- Yusuf’un üç gömleği. 3- Yusuf’un iktidarı.

1- Yusuf’un hayatını değiştiren üç rüya

– İlk rüya
Hz. Yusuf’un kendi rüyasıdır. ”Ben rüyamda on bir gezegen bir de güneş ve ay gördüm. Hepsi de yerlere kapanarak beni saygıyla selamlıyorlardı”(4) Hz. Yusuf’un bu rüyası, onun kuyuya atılmasına sebep olmuştur. Kardeşleri ondan kurtulmak için, onu kuyuya atarken, ona krallığın ve peygamberliğin ilk adımını attırdıklarından habersizdiler. Biz ona (Bir gün gelecek), kendileri hiç farkında değilken onlara bu yaptıklarını bir bir haber vereceksin diye ilham ettik. (15). Yönetemedikleri hasetlikleri onları topluca esir almıştır. Hz. Yakub, bu hasetliğin Yusuf’un cezbeden şahsiyetine zarar vermesinden korkuyordu ve tüm tedbirlerine rağmen, hasetliğin sonucu gerçekleşti. Bu hasetliğin temelinde Yusuf mu, yoksa kendilerinin ifadesi ile (8) Yakup’un Yusuf’a olan sevgisi mi var tam olarak bilememekteyiz. Yusuf sevilmeyi hak ediyordu ve Yakub da onu diğerlerinden daha fazla seviyordu. Kardeşleri de bu sevginin sebebini, iktidar sahibi olan Yusuf ile karşılaşınca fark ettiler. Allah seni bize üstün kılmıştır, biz de hataya gömülüp gitmişiz. (91)


-İkinci rüya:
Hz. Yusuf’un zindandan çıkmasına vesile olan rüya yorumlamalarıdır. Zindanda rüya yorumlaması ve tebliğleri ile akılda kalıcı iz bırakmıştır. Zindan arkadaşlarının rüyalarını yorumlamadan önce harika bir tebliğ ile kendisine verilen bu kabiliyetin, Allah tarafından verildiğini anlatır (37-41). Bu sunumla insanların dikkatlerini kendisine değil, Allah’a çeker ve kendisinin farkını sadece şu cümle ile özetler: Ben Allah’a inanmayan ve ahireti inkâr eden bir toplumla yolumu ayırdım (37). Bu ifade, zindanın aciz edemediği, özgür bir iradenin ifadesidir.

Okudunuz mu?  Lol oynamanın hükmü nedir?


Üçüncü rüya:
Hz. Yusuf’u iktidara taşıyan kralın rüyasıdır. Bu olayda Hz. Yusuf, kralın rüyasını yorumladı fakat yorumladığı rüyanın arkasına düşüp gitmedi ve kendisinin suçsuz olduğu ilan edildiği takdirde zindandan çıkmayı kabul etti. Yani hangi sebeple zindana girmişse, o sebeple zindandan çıkmalıydı (50-56).
Bu rüya, kıssadaki en can alıcı bölümdür ve Hz. Yusuf üzerinden onurlu duruşu öğretir.
Bu üç rüya ile bize, rüyaların hakikat üzerindeki payı anlatılır. Yani Yusuf’u başarıya ulaştıran, rüya yorumlama basiretinden öte, Yusuf’un doğruluk, dürüstlük, liyakat, gayret ve iffetidir. Tüm gerçeği rüyalara yüklediğimizde geriye Hz. Yusuf’a hiçbir şey kalmamaktadır. Oysa kıssada büyük pay Yusuf’a ayrılmıştır. Çünkü Yusuf’u Yusuf yapan rüyalar değil, onun takvasıdır. Rüya yorumu Yusuf’a verilmiş takviye güçtür. Hz. Yusuf bu gücü en kritik zamanda bile istismar etmemiştir
Yusuf Sûresi – Yasemin İSLAMOĞLU


Cevap: Hz. Yusuf kıssasında gerçekleşen 3 büyük rüya hangisidir?

AYSEN
hz yusup peygamber islam tarihinde hem Allahın ona verdiği fiziki güzellikle vede rüyaları yorumlama kabiliyetiyle bilinmektedir hz yusuf kardeşleri ile gördüğü ilk rüyada hayatı değişmeye başlamıştı

Bu kategoride yer alan Kaderle özgür irade arasında nasıl bir ilşki vardır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Yusuf kıssasında gerçekleşen 3 büyük rüya hangisidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.