Anasayfa
10 Mart 2023, 21:52
missa02
Abone

Hastalik Sebebiyle Olusan Lekelenme ve Namaz

Hastalik Sebebiyle Olusan Lekelenme ve Namaz

Secan
Selamun Aleykum

Soracagim soru kadinsal bir hastalikla ilgili. Konuyla ilgili bilgisi olmayan erkekler mumkunse okumaya devam etmesin.

Sol yumurtaligimda kist var ve alt karin bolgemin cesitli yerlerinde de Endometriosis hastaligindan kaynaklanan rahim ici dokulari var, sitenin bayan uyeleri biliyodur belki bu hastaligi. Yaklasik 3 yildir bu durumumdan dolayi adet donemlerinde lekelenmelerim oluyor. Asil adet kanamasi baslamadan bir kaç gun önce baslayip sonra adet kanina donusuyor. Ilk baslarda 1 gun 2 suruyodu bu lekelenmeler, bir kaç ay oncesine kadar 5 gune kadar suruyodu, ve adet kanamasiyoa birlikte toplam 9-10, bazen 11-12 gun kanamam oluyodu.

Okudunuz mu?  Araplar ile İlgili Hadisler

Endometriosis dokulari idrar torbamda da gorunmeye basladigi için jinekologun tavsiyesiyle iki ay önce dogum kontrol hapi kullanmaya basladim. Bu haplari kullanmaya baslayali lekelenmeler daha da cogaldi, gecen ay 7-8 gun surerken, bu ay 10. gune yetistigim halde hala adet kanina donusmedi. Ben normalde "adetin 10 gunden sonrasi ozurdur" lafina uyarak 10. gunden sonra gusl edip namazlarima devam ediyordum, ama bu bir kaç ay oncesine kadar boyleydi, cunki o zamanlar adet kanamasinin siddetli oldugu ilk gunler toplam kanamanin 7. ya da 8. gunune denk geliyodu, dolayisiyla 10. gunde çok az bir kaç damla oluyodu sadece, ve namazlarimi gonul ferahligiyla kilabiliyodum. Bu ay ise lekelenmeler dedigim gibi 10. gunune yetisti, ve ben simdi lekelenmeler tam 10 gun önce yatsi vaktinde basladigi için az sonra gusl edip Yatsiyla birlikte namaza geri devam etmeyi düşünüyorum. Ama bir kaç gun sonra asil adet kanamam baslarsa eger, yeniden namazımı birakmam mi gerekir? Yoksa ozure mi girer? Ozure girmesi konusunda da icim pek rahat degil, hem benim adet donemlerim çok sancili geciyor, hem de bildiginiz gibi namaza kesinlikle engel bir durum. Affedersiniz o durumda namaza durmak hiç bir kadinin icne sinmez herhalde, sonucta bahsettigimiz kan damar ya da yaradan akan bir iki damla kan gibi degil, çok farkli bir kan. Sizlere danismak aklima gelmeden önce soyle bir plan yapmistim: bir kaç gun sonra adet kanamam baslarsa namazı yine birakirim, ve diyelim ki kanamam 4 gun surdu, o zaman o lekelenmeler dolayisiyla kilmadigim namazlarin ilk 4 gununu kaza ederim, yani o sonradan gelen siddetli adet kani yerine basta ki lekelenmeleri ozur sayar onlari kaza ederim diye dusundum, lekelenme adet kanindan daha hafif ve az oldugu için. Bu dusuncem doğru mudur yanlis midir?

Okudunuz mu?  Mezhep taklidi nasıl olur? Nasıl niyet edilir?

Umarim yardımcı olabilirsiniz, cunki gercekten çok zorlaniyorum, her ay kaza namazlarini hesapliyorum, ne yapacagim konusunda kafam çok karisik. Lutfen cevap verirken durumuma ozel bir cevap verin. Dinimizin lekenmeyle ve normal adet kaniyla ilgili hukumlerini fetvalarini biliyorum, internette yazan cogu seyi okudum diyebilirim. Cok arastirdim ilmihaller de baktim, ama ne kistle ya da endometriosisle ilgili bir fetva ya da oneriye rastladim, ne de benim durumuma benzer baska bir seyle karsilastim. O yuzden sizlere soruyorum. Burda da internette yazan onerilere benzer cevaplar alirsam, son care bir hocayla konusmayi düşünüyorum. Bilindik ilmihallerden oneriler fetvalar istemiyorum. Durumuma ozel cevap verirseniz çok cok sevinirim. In sha Allah bu soylediklerimi bilmislik olarak gormezsiniz ve anlarsiniz içinde bulundugum durumu.

Okudunuz mu?  Namazdan sonra okunacak dua

Allah simdiden razı olsun.


Cevap: Hastalik Sebebiyle Olusan Lekelenme ve Namaz

melle
Hastalık lekelenmeleri namaza engel değildir.


Cevap: Hastalik Sebebiyle Olusan Lekelenme ve Namaz

Secan
Ben 2.5 yildir namaz kiliyorum. Lekelenme olan durumlarda hiç namaz kilmadim adettendir diye dusunerek. Zaten hastaligimin oldugunu da yeni ogrendim, bu sene nisan ayinda. Simdi 2.5 yildir lekelenmem var diye kilmadigim namazlari kaza mi etmem gerekir? Daha önce bu soruyu sormustum, o zaman lekelenme de adetten sayilir diye cevap verilmisti. Bir de lekelenmem oldugu zaman adet sancisi da hissediyorum, çok hafif ama adet sancisinin 4’te 1’i kadar diyelim. Lekelenmeyle birlikte adet sancisi da varsa adettendir diye yaziyordu bir ilmihalde.

Okudunuz mu?  Farabinin eğitim anlayışı ve erdemli ahlakı

Acaba bu sorulari sorabilecegim ve bana teferruatli cevap verebilecek bir bayan hoca var midir bildiginiz? Bu konuda ehil birisine sormam ve bütün sorularima kesin cevap almam benim için çok iyi olurdu.

Bu kategoride yer alan İlişkiye girmekten korkuyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hastalik Sebebiyle Olusan Lekelenme ve Namaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.