Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:45
Sohbet
Yönetici

Eleştiri nasıl yazılır ve kısaca örnekleri

Eleştiri nasıl yazılır ve kısaca örnekleri

nasih
Örnekleriyle eleştiri nasıl yazılır? Kısaca

Eleştiri Nedir?, Tenkit Nedir?, Eleştiri Özellikleri?

Bir edebi eserin ya da sanat eserinin iyi ve kötü, başarılı ve zayıf yanlarının belli bir takım bilimsel yöntemlerle incelenip ortaya koyulduğu yazıları tenkit yani eleştiri denir. Eleştiri yapılırken eserin içeriği ve bu içeriğin ele alınış biçimi belgeler ve deliller ışığında irdelenir. Bir edebi eserin sadece iyi yanlarının ortaya konması övgü; yine sadece kötü yanlarının sergilenmesi ise yergi olarak nitelendirilir. İki durumdu da eleştiri yapılmış olmaz. Gerçek eleştiride eleştirmen tarafsız olmalıdır. Bu demek değildir ki bir edebi eser tümüyle güzel ve başarılı ya da tamamen başarısız olamaz. Bazı eserler tüm yönleri ile kusursuzdur.

Okudunuz mu?  Müslümanlığın gayesi nedir?

Eleştiri türünde yazı nasıl yazılır?

Bir eleştiride bulunabilmek için insanın konu eser hakkında bilgi birikiminin olması gerekir. Örneğin bir şiirin eleştirisini yapabilmek için şiir hakkında bilgimizin olması gerekir. Birçok şiir okumuş Türk ve Dünya edebiyatından şiir örnekleri sıralayabilen, şiirin özelliklerini bilen bir insanın şiiri eleştirmesi ile şiirden anlamayan bir insanın herhangi bir şiir üzerinde yargıda bulunması aynı bilimsellikte ve değerde olmayacaktır. Anlaşılacağı üzere iyi bir eleştiri yazısı bilgi birikimi gerektirir.

ÖRNEK ELEŞTİRİ
< < ANIDAN ROMANAKemal Bilbaşar, Zühre Ninem kitabında büyükannesi Zühre Hanım’ın (1845-1923) yaşamından yola çıkıyor.
Kendi gözlemleri, anılarıyla birlikte ailenin büyüklerinden dinlediklerini derleyip toparlamış gözüküyor. Doğumu 1910 olan yazarın henüz 1,5 yaşında olduğu dönemin olayları yer alıyor ilk sayfalarda. Zühre Ninesinin öldüğü sırada ise ancak 13 yaşındadır.
Anlatılanlar çocukluğun silik anıları arasından çekilip çıkarılmış, parça parça birleştirilmiş ve bir yaşamı canlandırmakta kullanılmıştır.
Sofya Vidin yolu üzerinde Vraça kasabasında başlayıp Çatalca ilçesinde Hadımköy’de sona eren bu yaşam Rumelili bir eski zaman kadınına aittir. Bu yaşamı savaşlar, göçler, acılar şekillendirmiştir.Anlatılanlar arasında çarpıcı olmak için bir romancının kalemine ihtiyaç duymayacak pek çok olay bulunmaktadır. Bunların en etkilisi bence Balkan Savaşı’nın acı sonucu olan Rumeli göçüdür. B
u göçün tohumlan elbette ilk Rumeli yerleşmelerinde gizliydi. Ancak tarih, Rumeli’nin Türk halkını yerleştiği topraklardan koparırken hakketmediği acıları da çektirmiştir. Rumeli göçünün edebiyatımıza kazıdığı derin izlerden biri Tarihçe-i Vak’a-i Zağra dır. Zağra Müftüsü Hüseyin Raci Efendi’nin bu adı taşıyan anıları için Yahya Kemal Beyatlı, Balkan’a Seyahat başlıklı yazısında, «Türkçede bu düzyazı örneği kadar güzel bir parça görmedim demiştir. Ya-kup Kadri Karaosmanoğlu da mutlaka Yahya Kemal’in aracılığıyla tanıdığı bu anılar için Kadro’da yayımlanan Yalın Söz başlıklı yazısında, Bizde Stendhal’e benzeyen bir hikayeci vardır ki, adı, edebiyatçılarımızın meçhulüdür. B
u adam bir tek eser yazmıştır… Bu ulusal facia destanı, her gün konuştuğumuz dille yazılmıştır. Bunda ne düşmanlar zebaniye, ne olay cehenneme benzetilmiştir. Fakat siz okurken birtakım zebaniler arasından geçtiğinizi ve bir cehennem ateşinde derinizin kavrulduğunu duyarsınız. Zağra Müftüsü bu biçimi nereden almış? Hiç kuşkusuz kendi ruhundan… diyor.
Zühre Ninenin serüveni Zağra Müftüsününkinden daha az acılı değildir. Macirlik bizim alınyazımızmış meğer. diye yakınır onun hemşerileri. Köprülü’den, İştip’ten, Üstrumiça’dan, Selanik’ten akın edenlerin göç dalgası, can lcaygusu içindeki yüzbinlerce insanı savurup durur. Zühre Nineyi yasadığı olaylar üzerken olgunlaştırmıştır da. Hangi pezevenkler çıkarırilm-i nakt , muhâkeme , muâheze , intikad >
>


Cevap: Eleştiri nasıl yazılır ve kısaca örnekleri

AYSEVEN
eleştiri artık her konuda yapılıyor bir kitabın bir oyunun bir filmin bir belgeselin ve daha bir çok şeyin ve bu eleştiri olayı gerçekten gerekli olan bir durum bir eserin böylesine hatasıyla doğrusuyla incelenmesi önemli bir durum

Okudunuz mu?  Kurandan delil getirmek...

edebi eleştiriler örnek kısa, basaril elestiri nasıl yazilir kisa

Bu kategoride yer alan Melekler hangi insanların iyiliğini ister ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eleştiri nasıl yazılır ve kısaca örnekleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.