Anasayfa
29 Kasım 2023, 17:34
Sohbet
Yönetici

Safa ve merve arasında yapilan “say” ibadetinin hikayesi

Safa ve merve arasında yapilan "say" ibadetinin hikayesi

melle
safa merve tepesi hikayesi

Safa ve Merve
Safa Tepesi; Mescid-i Haram’ın kuzeydoğusunda, Kâbe’ye daha yakın olan ve Merve tepesinden daha yüksek olan tepedir. Merve Tepesi ise Mescid-i Haramın kuzeybatısındadır. Safa ile Merve arasında yaklaşık 400 metre mesafe vardır.
Önceleri bir vadi olan Safa ile Merve arası zamanla doldurulmuş, yükseltilmiş ve yürüyüşe uygun hala getirilmiştir. Ayrıca tepelere çıkmayı kolaylaştırmak için merdivenler yapılmıştır.
1922 yılında iki tepe arasındaki Sa’y yapılan alanın üstü kapatılmış, 1955’de Kabe’nin genişletme çalışmaları çerçevesinde burası Mescid-i Harama katılarak iki katlı olacak şekilde tasarlanmış ve zaman içinde bugünkü haline getirilmiştir.
Zemzem Suyu
Safa ile Merve, Hz. İbrahim’in eşi Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’i bıraktığı vadinin çevresindeki mübarek tepeler.
Hz. İbrahim’in ayrılmasından sonra suyu ve erzakının tükenmesi üzerine çaresiz kalan Hz. Hacer, oğlu İsmail’in susuzluktan ölmesinden endişe ederek Safa ve Merve tepeleri arasında su bulmak amacıyla Rabbine dua ederek koşturmaya başlamış, tam ümitlerin tükendiği bir anda mucize gerçekleşmiş ve Hz. İsmail’in ağlarken ayaklarını vurduğu yerden su fışkırmıştır. İşte yüzyıllardır insanlara şifa kaynağı olan Zemzem suyunun hikayesi…
Hızlı yürüyüş anlamına gelen Sa’y, umuda koşmaktır ve bir arayıştır. Sa’y İbadeti, Hz. Hacer’in bu hatırasının canlandırılmasıdır.
İşte bu sebeple Safâ ile Merve arasındaki gidiş ve geliş yani Sa’y İbadeti, İnsanın Cenâb-ı Hakk’a büyük bir huşû, hiçlik ve acziyet itirafı içerisinde ilticâ etmesi ve dualarının kabul olması hikmetini taşımaktadır.
Cenâb-ı Hak, bu iki tepenin önemini şöyle ifâde buyurur:

Okudunuz mu?  Meleklerin Kuranda geçen özellikleri

Şüphesiz Safâ ile Merve, Allâh’ın nişânelerindendir (Bakara 158)


Cevap: Safa ve merve arasında yapilan "say" ibadetinin hikayesi

AYSEVEN
hz ibrahimin hanımı hz hacerin kucağında hz ismail ile çölün ortasında kalması ve su bulma umudu ile safa merve tepeleri arasında koşturmasının gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan say ibadetidir

Okudunuz mu?  İlk insan kimdir ?

safa merve nedir, safa merve arası kaç gidis kaç gelis, say yapilan tepelerlerin hikayesi

Bu kategoride yer alan Sabır konusunda Hz. Muhammed'den örnek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Safa ve merve arasında yapilan “say” ibadetinin hikayesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.