Anasayfa
26 Ocak 2024, 11:00
Sohbet
Yönetici

Hucurat süresinde edep ve ahlak ile ilgili ayetler

Hucurat süresinde edep ve ahlak ile ilgili ayetler

melle
Hucurat suresinde edep ve ahlak hakkında 5 ayet

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla.

1. Ey iman edenler! Allah’ın ve Resûlünün önüne geçmeyin. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah işitendir, bilendir.

Ayette belirtilen, önüne geçmeme hususu, söylenen söz, yapılan iş ve çıkarılan hükümlerde, Hz. Peygamber’e aykırı davranmama, edebi koruma ve O’na uyma şeklinde yorumlanmıştır.

Okudunuz mu?  Satanizmin çıkış sebepleri ve zararları

2. Ey iman edenler! Seslerinizi Peygamber’in sesinin üstüne yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi, Peygamber’e yüksek sesle bağırmayın; yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir.

Resulullah’ın huzurunda yüksek sesle konuşmak yasaklanmıştır. Bundan maksat Hz. Peygamber’in huzurunda münasebetsizce bağırıp çağırmayı ve sesi yükseltmeyi önlemektedir. Sahabeden Sabit b. Kays’ın durumu ayetin anlamına açıklık getirmektedir. Şöyle ki: Bu zat, ayet inince, yüksek sesli olduğundan, Hz. Peygamber’in huzurunda konuşursa amelinin boşa gideceği endişesi ile huzur-ı risalete gitmemeye başlamıştı. Hz. Peygamber onu çağırtarak teselli etmiş, ona hayır haberi ve cennet müjdesi vermiştir.

Okudunuz mu?  Hz İshak Peygamberin başından geçen olaylar

3. Allah’ın elçisinin huzurunda seslerini kısanlar, şüphesiz Allah’ın kalplerini takvâ ile imtihan ettiği kimselerdir. Onlara mağfiret ve büyük bir mükâfat vardır.
4. (Resûlüm!) Sana odaların arka tarafından bağıranların çoğu aklı ermez kimselerdir.

Rivayet edildiğine göre, Uyeyne b. Hısn ile Akra’b. Habis, Temim oğullarından yetmiş kişilik bir heyetle öğle vakti Allah’ın elçisine gelmişlerdi. Resulullah, odasında uyuyordu. Ya Muhammed! Dışarı çık, yanımıza gel! diye bağırmışlardı. Ayet bu tür davranışın uygunsuzluğuna dikkat çekmektedir.

Okudunuz mu?  Tahnik nedir? Kısaca

5. Eğer onlar, sen yanlarına çıkıncaya kadar sabretselerdi, elbette kendileri için daha iyi olurdu. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.

Hucurat süresinin tüm ayetleri edebi öğretir. ilk beş ayeti ekledim


Cevap: Hucurat süresinde edep ve ahlak ile ilgili ayetler

AYSEVEN
kuranı kerim sonsuz bir ilim bilgi içerisindedir öyle değerli bir kitaptırki her sorunun cevabı vardır ve güzel tavsileride bunlardan biride edep ve ahlak konusudur bu konuya aitte hucurat suresinden faydalınabilir

Okudunuz mu?  İnsanın sorumluluğu ile ilgili sloganlar

hucurat suresi ahlak ile ilgili ayetler, Hucurat Suresi güzel ahlakla ilgili ayetler ben güzel ahlak, hucurat suresi ayetlerin ahlaki

Bu kategoride yer alan Taif kuşatması ne zaman ve nasıl olmuştur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hucurat süresinde edep ve ahlak ile ilgili ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.