Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:50
Tarih
Yönetici

Türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu?

Türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu?

İnşirah
Türkler’in ilk kurdukları imparatorluk Hun İmparatorluğu’dur. Türkler’in daha eskiden de devletler kurduklarını biliyoruz, ama Hun Devleti çok geniş bir saha üzerinde başka milletleri de idaresi altına alan büyük bir devlet olduğu için, ona imparatorluk adını veriyoruz.Hun İmparatorluğu Hun Türkleri tarafından M.Ö. 220 yılında kuruldu. Hunlar bugünkü Moğolistan bölgesinde, yâni Çin’in kuzey-batısında yaşıyorlardı.

Türkler, Nuh peygamberin oğullarından Yâfes’in neslindendir.

Türkleri İslamiyete Yakınlaştıran Sebepler

Türkleri islamiyete yakınlaştıran en önemli sebep, tevhid inancı olmuştur. Allah’ın birliği inancı Türkler’de çok yaygın olan bir inançtı. Din adamlarını huzuruna çağıran Mengü Kağan, "biz tek Tanrı’nın varlığına, onun sayesinde yaşadığımıza ve onun emri ile öldüğümüze inanıyoruz" demişti. (Süleyman Kocabaş, Adil Türk İdaresi, s.15)

Türklerde Allah’ın birliği inancı "Kök Tengri" (Gök-Kainat Tanrısı) olarak isimlendirilmişti. Türkler’in inançları ile islam inancı arasındaki benzerlik sadece bununla sınırlı değildi. İslamiyet öncesi Türkler ahiret gününe, öldükten sonra dirilmeye, kaza ve kadere inanırlar ve kurban keserlerdi. Zina ve eşcinsellik kesinlikle yasaktı ve hırsızlık ağır ceza ile cezalandırılırdı. (İ. Hami Danışmend, Türk Irkı Neden Müslüman Oldu, s.17) Türklerin islamiyeti kabul etmelerinde islam öncesi Türklerin inançları ile islamiyet arasındaki büyük benzerlikler önemli rol oynamıştır. Bu benzerlikleri kavradıkça islamiyete her geçen gün yakınlık duyan Türkler, Emevi Valisi’nin Horasan’da İslamiyeti yaymak için cami ve medrese açmasına hiçbir tepki göstermemiştir. Bu yakınlaşma süreci Arap Müslümanlarla Türklerin ortak düşmanları olan Çinlilere karşı omuz omuza mücadele etmesiyle doruk noktasına ulaşmıştır.

Okudunuz mu?  Bazı tağut çeşitleri

Dünya Tarihinin Dönüm Noktası

Türkler’in İslam dini ve müslüman Araplarla tanışmasına vesile olan "Talas Savaşı"ndan Çin Ordusu karşısında zorlanan Müslümanların yardımına Türk süvarileri yetişmiştir. Savaşı izleyen Karluk beyinin emriyle savaş alanına giren Türk süvarileri karşısında neye uğradıklarını şaşıran Çinliler Talas Savaşı’nda yenilgiye uğramışlardır. Bu savaşın ardından islamiyet Maveraünnehr’de kalıcı hale gelmiş ve Türkler de uzun zaman Çin tehlikesinden kurtulmuşlardır.

Bölgeye adım atan Müslüman Araplar, Türklerin yüksek ahlaklarını, idarecilik ve savaştaki üstün meziyetlerini yakından tanıma imkanı bulmuşlardır. Bu savaş sonucunda, Türklerin müslüman Arapları, Arapların da Türkleri tanımasına neden olan "Talas Savaşı" dünya tarihi için bir dönüm noktası olmuştur.

Talas Savaşı’nın ardından kitleler halinde islam dinine geçen Türkler, iddia edilenlerin aksine hiçbir zorlama ile karşılaşmamışlardır:

"Türkler, İslamiyeti samimi olarak, kendi istekleriyle, hiçbir zorlama ve dış baskı olmaksızın kitle halinde kabul edince, tarihlerinin yeni bir devresine ayak basmış oluyorlardı… "
(Yılmaz Öztuna, Türk Tarihinden Yapraklar, s.47)

Okudunuz mu?  HasbinAllahi ve nimel vekil ve nimel mevla ve nimel nasır

Cevap: Türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu?

Hoca
İslamiyetle 9’uncu yüzyılın başlarında tanışarak çok tanrılı dine veda eden Türk milleti İslam diniyle aslında Hz.Peygamberin İslâm’ı tebliğ ettiği ilk yılda tanıştı. İşte tarihi detay:

Hüseyin Demir’in yazısı

Türk milleti İslâm dini ile 9’uncu yüzyılın ilk çeyreğinde tanışmaya başladı ve Yılmaz Öztüna’nın ifadeleri ile 10’uncu yüzyıla kadar yavaş ve 10’uncu yüzyıldan sonra ise büyük bir hızla İslamiyet Türkler arasında yayıldı ve nihayet öyle bir hâl aldı ki, Haçlı dünyasında bir Hıristiyan İslâm dinine geçtiğinde ona, "Türk oldu!” denildi.

İslâm dini Hz. Muhammed aleyhisselâm tarafından milâdi 610 yılında tebliğe başlandığına göre Türklerin İslâm dini ile tanışması ve onu benimsemesi arasında neredeyse 350-400 yıl var demektir. Lâkin ilk Türk’ün İslâm’a girişi ile Peygamberimizin İslâm’ı tebliğ ettiği yıl, aynı, yani milâdi 610’dur. Evet, bir Türk İslâm’ın Mekke döneminde Hz. Muhammed’in dâvetine evet demiş ve azılı İslâm düşmanı Ebu Cehil’in çok ağır işkencelerine maruz kalmış ve nihayet yine o pis Ebu Cehil’in bağrına sapladığı mızrağı ile şehit olmuştur. Ve İslâm’ın ilk şehidi işte Bu Türk evlâdıdır. Allah (c.c.) katında şehitlerin durumunu bu dini az buçuk bilenler bilir ve Allah kendisi için İslâm kimliği ile ilk şehit olanın bir Türk evladı olmasını murat etmiştir. Siz siz olun gazilik ve şehitlik kavramları ile mücadele eden ve Türkler zorla Müslüman oldu yalanını yayan odak ve dudaklara aldanmayın ve sorun, "Türkler zorla Müslüman oldularsa, dünyaya hakim oldukları dönemde niye dinlerinden vazgeçmediler?”
Peki, kimdir Müslüman olan ilk Türk?

Okudunuz mu?  Hayat kurtaran zikir...

O, Sümeyye validemizdir.

Sümeyye’nin Türk olduğunu Türk olmayan ve ilmî otoritesi İslâm ve Batı dünyası tarafından saygı ile kabul edilen Prof. Dr. Muhammed Hamidullah’tır. Hamidullah’ın tarihi kaynaklardan çıkarttığına göre Taif’te, el Haris bin Kalede isimli tedavide usta çok ünlü bir doktor vardır. İran bölgesinden valiler bile tedavi için ona gelmektedirler. O yıllarda da İran bölgesi Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir ve Sümeyye validemiz Übülle Valisi’nin yanındadır ve o adı Pamuk’tur. Gün olur Übülle valisi Taif’teki meşhur doktora tedavi olur, memnun kalır ve Pamuk’u Haris bin Kalede’ye cariye olarak hediye eder, Taif’e gelen Pamuk’un ismi Sümeyye olur. Sümeyye birkaç defa evlenir, son evlendiği kişi Yemen Yasir’dir, Yasir’den oğlu Hz. Ammar doğar.

Okudunuz mu?  El Esmaul Husna: El-Cebbar

Yine İslâm’ın ilk yıllarını az buçuk bilenler Mekke’de kabile ve soy sop dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu bilirler. İşte bu ırkçı ortamda Sümeyye Türk’tür, kolu kanadı yoktur. Kocası Yasir, Yemenli’dir, kolu kanadı yoktur. Öyle olduğu için bu aile Ebu Cehil gibilerin kolayca işkence edebileceği bir ailedir. Hz. Sümeyye’nin Türk olduğuna dair bilgileri Prof. Dr. Zeki Velidi Togan, Prof. Dr. Abdülkadir Karahan ve Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı da naklederler.

Hz. Sümeyye İslâm’ı kabul ettiğinde artık çok yaşlı idi. Pis Ebu Cehil, "Sen Muhammed’e aşık oldun!” bile dedi. Ebu Cehil tarafından en şedit işkencelere tabi tutulan Türk kadını Sümeyye inancından bir adım geri atmadı.

İlk Müslüman Türk ve İslâm’ın ilk şehidi Hz. Sümeyye Ebu Cehil’in işkenceleri altında son nefesini verdiğinde, Allah’ın resulü Hz. Muhammet aleyhisselam şöyle demişti:
"- Küfrün işi bitti!”

Ey Türk evladı, ey Türk kadını..
Sen işte böyle "Küfrün işinin bitirilişinde” Allah’ın seçtiği bir kavimsin. Daha sonra gerçekten de tam 22 milyon kilometrekarede Küfrün işini bitiren millet senin milletin değil miydi? Yalnızca Osmanlı coğrafyasında değil, bugün Asya içlerine kadar küfrün işini adım adım bitiren ve o coğrafyaları İslamlaştırarak bugünkü Pakistan’ın bile temellerini atan senin ataların değil miydi?
Elhamdülillah, öyleydi..

Okudunuz mu?  Mümin ile Müslüman arasındaki fark nedir; mümin kimlere denir?

Ve Fahr-i Kâinat Efendimiz, Şehit Türk evladı, ümmetinin yıldızı Hz. Sümeyye’yi o halde gördüğünde, "Küfrün işi bitti!” dedikten sonra eklememiş miydi:
"- İslam’ın zaferi kesinleşti!”
Diye..
İşte Türk anasının mayası ve işte ilk Müslüman olan Türk’ün ümmet ve milleti adına toprağa bir tohum gibi düşmesi..
Allah (c.c.) İstanbul’un Fethini de işte bu Hz. Sümeyye’nin nesline nasip etti. Ve Hz. Muhammed aleyhisselam neslinin devamına da bu milleti vesile kıldı.
Nasipse onu da yarın anlatalım..

YENİ ÇAĞ

Ne kadar doğru bilmiyorum:)


Yanıt: Türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu?

dreampainter
İslamiyete iftira atanların ALLAH(cc) kökünü kurutsun.
Bu yazıları okuyunca ALLAH’ım islami site değilde kafatası mağarasına geldim sandım…..Bu tepkimi bazıları anlıyamaz biliyorum. ama yazıktır
ALLAH(cc)tan utanan kişi, ırkını yüceltmez, hele hele Neden yeryüzündeki pek çok şahsiyet hemen türk tür denir. Geçenlerde prof geçinen herifin birisi, Salah-ed Din-i Eyyubi(selahattin-i eyyubi) ye de türk tür dedi.Utanmadan, bunları nasıl söyleyebiliyorsunuz. Bilmezmisiniz ki, ulu kişi, ancak ve ancak takva ile yücelir. Birileri kalkıyor kafatasçılar, Dünyanın tek saf kan’ı türk kanıdır… Birileri, (tıpkı yahudiler gibi) Türk olmayan ancak türklere hizmetçi olarak bu topraklarda kalabilirler diyor. Ünlü prof!…. afet inan v. benzerleri. ALLAH’tan utanın…. Unutmadan bu yazdıklarımı ne yazık ki bazı beyinsizler, hakaret olarak kabul edecektir. Ama bunlar tarihi geçekler hakaret değil. Kişi ne olursa olsun, En yüce insan Ancal ALLAH’a(cc) gerçekten kul olabilendir. Gerisi kendilerini cehennemle kandıran kişilerdir.

Okudunuz mu?  Osmanlıya atılan igrenc iftiralar

Soru: Türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu?

DZALBAY
< İslamiyete iftira atanların ALLAH(cc) kökünü kurutsun.
Bu yazıları okuyunca ALLAH’ım islami site değilde kafatası mağarasına geldim sandım…..Bu tepkimi bazıları anlıyamaz biliyorum. ama yazıktır
ALLAH(cc)tan utanan kişi, ırkını yüceltmez, hele hele Neden yeryüzündeki pek çok şahsiyet hemen türk tür denir. Geçenlerde prof geçinen herifin birisi, Salah-ed Din-i Eyyubi(selahattin-i eyyubi) ye de türk tür dedi.Utanmadan, bunları nasıl söyleyebiliyorsunuz. Bilmezmisiniz ki, ulu kişi, ancak ve ancak takva ile yücelir. Birileri kalkıyor kafatasçılar, Dünyanın tek saf kan’ı türk kanıdır… Birileri, (tıpkı yahudiler gibi) Türk olmayan ancak türklere hizmetçi olarak bu topraklarda kalabilirler diyor. Ünlü prof!…. afet inan v. benzerleri. ALLAH’tan utanın…. Unutmadan bu yazdıklarımı ne yazık ki bazı beyinsizler, hakaret olarak kabul edecektir. Ama bunlar tarihi geçekler hakaret değil. Kişi ne olursa olsun, En yüce insan Ancal ALLAH’a(cc) gerçekten kul olabilendir. Gerisi kendilerini cehennemle kandıran kişilerdir. >

Sen gene de sui zanda bulunma…

Okudunuz mu?  Ölüm bir son değildir...

demirc4n
"Batıya doğru göç eden Türkler ile kuzeye doğru çıkan Arapların karşılaşmaları çok kanlı geçmiştir.
"Resmi tarih"e bakarsanız 751 yılındaki Talas Savaşı’nda Türkler , Çinlilere karşı Araplara yardım etmişlerdir,Araplar bu sayede savaşı kazanmışlar, sonra da Türkler zaten eski inançları olan Şamanizm e çok yakın ilkeler içeren Müslümanlığı Gönüllü olarak kabul etmişlerdir."
Oysa Türklerle Araplar , Talas savaşı’ndan çok daha önce karşılaşmışlardır.
Bu karşılaşma ne yazık ki çok kanlı sayfalarla yazılmıştır.Bu durum Ne Türklerin ne de Arapların suçudur; O dönemin tarihsel gerçekleri böyledir.
Talas savaşını Çinliler kazansaydı tarih bu seferde büyük bir olasılıkla " Çinliler, Türklerin yardımı sayesinde savaşı kazandılar " diye yazacaktı.
Çünkü savaş sırasında hem Çin tarafıda hem Arap tarafında Çeşitli Türk boyları vardı.

Aslında Türkler ile Araplar arasındaki temas 600’lü yılların sonunda , Dört Halife Dönemi’nin sonunda başlamıştır .
Türklerle Araplar Maveraünnehir’de yani bugünkü Kazakistan , Özbekistan , Türkmenistan ve İran ‘a kadar yayılan bölgede karşılaşmışlardır.
Çatışmalar Horosan’da , Semerkan , Buhara gibi kentlerde odaklanmıştı.
Kuteybe Bin Müslim , Yezid Bin Mühelleb , Said Bin Haraşi,Eşres Bin Abdullah , Nasr Bin Seyyar gibi Horasan valileri , binlerce Türk ü öldürmüş Arap komutanlardı.
700 lü yıllarda Horasan çok şiddetli savaşlarave aldatılarak teslim alınan Türklerin acımasızca kılıçtan geçirilmeleri gibi kanlı olaylara tanık olur.
Fakat bu savaşlara ve kanlı olaylara karşın "resmi tarih" Türklerin kendi özgür iradeleriyle,gönüllü olarak Müslümanlığa geçtikleri konusunda ısrarlıdır.
Oysa bütün dinlerin gelişmesinde olduğu gibi Türklerin de büyük ölçüde yenilgiler sonunda Müslümanlığı kabul ettikleri tarihsel bir gerçektir. "

Okudunuz mu?  Uşur nedir?

Kaynak: Emre Kongar-Tarihimizle Yüzleşmek


hbevci
malesef tarih ilminde de farklılıklar var,hangi kaynak doğru bilinmez.Doğrusunu ALLAH bilir.
paylaşımlar için teşekkürler.


Kayıtsız Üye
Tarihi etnik carpitmak çok bos ugras turklere yardima gelenker. Arap değil kurtlerdir. Turkler cinlilerin baskisi yuzunden sadece
Bir bolumu irana siginmistir. Bu sebepten dolayi kurtlerle tanismislardir bu kaynaklar iran arsivlerinde vardir. İrana gelenler sonradan istiyerek musluman olmuslardir diyer kalanlar zorla olmustur

Okudunuz mu?  Deccâl Nedir? Deccâlin Özellikleri

düşünmek
Türklerin müslümanlığa geçişi soru işaretleri barındıran ve resmi tarihimizin kaçamak cevaplarla geçiştirdiği bir olay.
1.Madem söylendiği gibi araplarla yanyana savaştılar ve inançları benziyordu neden araplar Türklerin o dönemki dinlerine geçmediler de Türkler arapların inancı olan müslümanlığa geçti?
2.Hem ayrıca madem dinler birbirine benziyordu neden din değişikliğine gerek duyuldu? Neden her toplum kendi dinine devam etmedi ?
3.Türklerin müslümanlıktan önceki dinsel inançları çok mu zayıftı da kitleler halinde kolayca müslümanlığa geçtiler? Direnen veya eski dinine devam eden kitleler neden kalmadı ?
Önemli olan, milattan öncesi hakkında bile sağlam bilgilere sahip olan tarihçilerimizin toplumumuzun tümünü ilgilendiren böyle bir konuda kimseden çekinmeden gerçekleri söylemesi, açıklaması. Gerçekse gerçeki yanlışsa yanlış…


NuN
Türklerin neden nasıl ve niçin Müslüman olduklarını öğrenmek isteyen yazıları okusun


mehmet yetim
Atalarımız zaten her dine saygı ile yaklaşmışlar. islamiyeti öğrendikten sonra ve son peygamberi duydukları. İçin cehenneme gitme riskini en aza indirimişlerdir.Eski dinlerinde ısrar etmeleri kitap inmiş bir dini inkar etmeleri ve aynı zaman da.ALLAH tan gelen vahiylerden mahrum kalmaları anlamına gelirdi. Karlı bir karar verilmiştir. ALLAH dinine yardım edenlere yardım etmiş ve onları yeryüzüne hakim kılmıştır ki dinimize sıkı sarılırsak yeni hakimiyetler islamın emrinde olacaktır. İnşAllah Türk milleti ile….

Okudunuz mu?  Madum Ne Demektir? Madum Ne Anlama Gelmektedir.

Kayıtsız Üye
kesinlikle sana katılıyorum
h.z kuranda yazan yecüc ve mecüc kim olduklarını bilmiyorlar zalılar ve ataları olan cengizhanın islamı dünyaya yaymak yalanı çok komık köylülerden başlayıp şehirlere varan hırsızlık talan katliamlar sadece bedava ekmek altın para gıysıler kadın coluk çocuk yaşlı genc demeden herkesi hunharca öldürüp malarını gasp etmeklemi islam yayılır eğer böyle bir şey olsaydı ilk peygamber efendımız yapardı islamda mal mülk imparatorluk uğruna öldürme yakma yıkma olmadığı için yapmadı yapmazda çünkü ALLAH kıtabın da böyle bırşeyi yazmadı aksine haram kıldı ve bu yüzden yecüc mecüc adını kuranda belirtiler


türkler nasıl müslüman oldu, türkler ne zaman müslüman oldu, türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu

Bu kategoride yer alan Yavuz Sultan Selim küpe takar mıydı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.