Anasayfa
2 Ağustos 2023, 0:13
Sohbet
Yönetici

Allahın sıfatlarının anlamları

Allahın sıfatlarının anlamları

melle
Allah’ın sıfatlar, zati ve sübuti olmak üzere iki gruba ayrılıyor.

ALLAH’IN ZATİ SIFATLARISadece Allah Teala’nın zatına mahsus olan, yaratıklarından herhangi birine verilmesi caiz ve mümkün olmayan sıfatlardır.

1)Vücud:Var olmak.Allah vardır,yokluğu düşünülemez.Varlığı kendindendir. Var olmak için başka bir varlığa ihtiyacı yoktur.
2)Kıdem:Allahın varlığının başlangıcı yoktur.Allah sonradan meydana gelmiş bir varlık değildir,hiçbir şey yok iken o yine vardı.
3)Beka:Allahın varlığının sonu yoktur.O Bakidir. Her şey yok olduktan sonra Allahın varlığı yine devam edecektir.
4)Vahdaniyet:Allahın bir olmasıdır.Allah birdir,eşi,benzeri ve ortağı yoktur.
5)Muhalefetün Li’l-havadis:Sonradan olan şeylere,yaratıklara benzemez.
6)Kıyam Binefsihi:Allahın varlığı kendindedir.

Okudunuz mu?  İbadetlerimizin boşa gitmesine sebep olan söz ve davranışlar nelerdir?

ALLAHIN SUBUTİ SIFATLARI:
Benzeri diğer varlıklarda bulunan, fakat Allah’ ta mükemmel ve sonsuz olarak bulunan özelliklerdir.
1- Hayat: Allah’u teala’nin diri ve hayat sahibi olmasıdır. Allah’ın bütün sıfatları ezelde vardır. Yaratıkların sıfatları böyle değildir. Allah’ın hayatı vardır, fakat bizim hayatımız gibi değildir. Cenab-ı Allah’ın sıfatları zatidir. Hayat sıfatının zıddı olan ölmek, Allah’u teala’nın hakkında mümkün değildir.
2- ilim: Olmuş ve olacak bütün her şeyi bilmesidir. Allah bilir, fakat bizim bildiğimiz gibi değildir. O’nun ilminde artma ve eksilme olmaz. O geçmişte gelecekte ne olmuş ve olacaksa hepsini ezeli ilmiyle bilir. Allah’u teala hakkında cehalet, gaflet ve unutkanlık düşünülemez.

Okudunuz mu?  Safa ve merve arasında yapilan "say" ibadetinin hikayesi

3- İrade: Vuku bulacak her şeyi kendi dilediği şekilde ve zamanda yaratmasıdır. Kainatta cereyan eden olayların tamamı allah-u teala’nın iradesiyle gerçekleşir. O’nun iradesi olmadan hiçbir şey meydana gelemez. O dilediğini yapar ve yapmaya kadirdir.
4- Kudret: allah-u teala’nın bütün mümkünatta (var olan) tesir ve tasarrufa kadir olmasıdır. Kudret sıfatı ile allah-u teala’nın her şeye gücü yeter. allah-u teala’nın gücü vardır, fakat bizim gücümüz gibi değildir. allah-u teala’nın kudreti zatidir, yani kendindendir. O’nun kudreti hiçbir şeyle ölçülmez. O’nun kudreti karşısında; büyük-küçük, yakın-uzak, az-çok farketmez. O bir şeyi yapmayı dilerdiği zaman ol der ve oluveverir.
5- Semi’: allah-u teala’nın her şeyi işitmesidir. allah-u teala her şeyi işitir, fakat bizim gibi işitmek için kulak gibi araçlara ihtiyacı yoktur.. allah-u teala’nın işitmesinde uzaklık, yakınlık, gizlilik ve açıklık farketmez.
6- Basar: allah-u teala’nın her şeyi görmesidir. allah-u teala her şeyi görür, fakat bizim görmek için göze ihtiyaç duyduğumuz gibi vasıtasız görür. allah-u teala’nın görmesinde uzaklık, yakınlık, gizlilik, açıklık farketmez. O’nun göz ve ışık gibi vasıtalara da ihti-yacı yoktur. allah-u teala’nın bir şeyi görmesi başka bir şeyi görmesine de mani değildir.

Okudunuz mu?  Neden ahir zaman kötü?

7- Kelam: allah-u teala’nın sese ve harfe muhtaç olmaksızın konuşmasıdır. allah-u teala Zati ve Kudsi olan kelamı ile konuşur. Fakat bizim konuşmamız gibi değildir.
8- Tekvin: allah-u teala’nın istediğini, dilediği şekilde yaratmasıdır. allah-u teala yaptıklarını fiil sıfatı ile yapar. Bu sıfatların hepsi tekvin sıfatının manası içine girmektedir.
9-Tekvin (Yaratma, var etme.) Tekvin sıfatı Maturudi mezhebine göredir. İmam Eş’ari, bu sıfatı müstakil bir sıfat olarak düşünmez. Böylece bu mezhepte Sübuti sıfatlar yedi tane olmuş olur.

Okudunuz mu?  Hz.Hatice ilk vahiy geldiğinde Hz. Muhammed (sav)'i teselli etmesi

Cevap: Allahın sıfatlarının anlamları

MECİDİE
Allahın sıfatları pek şahanedir o sıfatlarda Allahın gücü kudreti anlatılmaktadır neler yapabileceği konusu ele alınmaktadır Allah sonsuz güç sahibi ve tek yaratan odur


Allah in zati sifatinin anlami, Allahin zati ve subuti sifatlari ve anlami, Allahın sıfatların anlamı nedir

Bu kategoride yer alan Mucize terim anlamı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allahın sıfatlarının anlamları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.