Anasayfa
30 Aralık 2023, 8:57
Sohbet
Yönetici

Tebareke süresi neden indirilmiştir ?

Tebareke süresi neden indirilmiştir ?

melle
Mülk suresi de Mekke’de inen diğer sureler gibi akidenin temel esaslarına önem vermektedir. Bu cümleden olarak Allah’ın varlığını, azametini, herşeye kadir olduğunu ispatlamakta, onun vahdaniyetinin delillerini ortaya koymakta, öldükten sonra diriliş, mahşer ve hesaba dair haberler vermektedir.
Sure Yüce Allah’ın şanını yüceltip, büyüklüğünü ortaya koymakla onun tek başına mutlak malik ve saltanat sahibi olduğunu, kâinatın üzerinde biricik egemen olduğunu, hayat vermek ve öldürmekle varlık aleminde tasarrufa sahip olduğunu belirterek söze başlamaktadır (1-2. ayetler).Daha sonra aziz ve celil olan Allah’ın varlığına yedi göğü yaratmış olmasını, onları gezegenlerle, ışık saçan yıldızlarla süslemiş olmasını, şeytanları taşlamak için o yıldızları musahhar kılmasını ve kudret ve ilminin buna benzer tecellilerini delil göstererek bu hususları daha da pekiştirmektedir (3-5. ayetler). Bütün bunlar da kainatın düzeninin herhangi bir tutarsızlığı ve değişmesi sözkonusu olmayan sağlam bir düzen olduğunun delıllerindendir.Yüce Allah’ın kudretinin tecellilerinden birisi de cehennem azabını kâfirlere hazırlamış olması, müminlere de mağfiret ve pek büyük mükâfatı müjdelemesidir. Böyle bir anlatım tarzı Kur’an-ı Kerim’in korkutmayı ve teşviki bir arada sunma yöntemine uygun olarak ifade edilmektedir (6-12. ayetler).Yüce Allah’ın ilim, kudret ve nimetlerinin tecellileri arasında onun gizli açık herşeyi bilmesi, insanı yaratıp rızıklandırması, yeryüzünü üzerinde rahat bir şekilde korumaya elverişli kılıp, onun çeşitli parçalarının yerin dibine geçmekten koruması, göğü insanları yakıp mahvedecek taşlar indirmeye karşı korumasıdır. Nitekim peygamberlerini yalanlayan geçmiş ümmetler böyle mahvedilmişti. Kuşların ve benzerlerinin yere düşmekten korunması da, Allah insanları azaplandırmak isteyecek olursa, kendisinden başkasının onlara yardımcı olmasını isteyerek meydan okuması da bu tecellilerdendir (13-20. ayetler).Arkasından surenin sonlarında ölümden sonra diriliş ispatlanmakta ve bunun bilgisinin yalnızca Allah’a ait olduğu belirtilmekte, Rasulullah’m (s.a.) davetini yalanlayanlar uyarıp korkutulmakta, azaba uğratılmaktan sakındırılmakta, Yüce Allah’a tevekkül etmenin gereği vurgulanmakta, nehirlerdeki ve kaynaklardaki suların yerin dibine geçirilmesi tehdidi yapılmaktadır. Bu durumda ise hiçbir kimse bu suların yerini tutacak imkanının olmayacağı da vurgulanmaktadır (25-30. ayetler).Özetle: Sure Yüce Allah’ın varlığını ve birliğini, onun ilim ve kudretinin tecellilerini açıklayarak ispatlamakta, kıyametin dehşetli halleri belirtilerek uyarmakta, Allah’ın kulları üzerindeki nimetleri hatırlatılarak rızkın yeryüzündeki çalışma ile ilişkili olduğu belirtilmekte, bundan sonra ise Yüce Allah’a tevekkül etmenin gereği belirtilmektedir


Cevap: Tebareke süresi neden indirilmiştir ?

MECİDİE
tebareke süresi genellikle yasin suresinden sonra mevlitlerde cuma gecelerinde okunan bir suredir hikmeti çok tur surede ölüm diriliş kyamet ve hesap gününe ait bilgiler bulunmaktadır

Okudunuz mu?  Leyl suresi neden bahsetmiştir

neden mulk suresini indirmiş, tebareke suresi niçin indirilmiştir kısaca

Bu kategoride yer alan Kalbinde kurandan bir şey bulunmayan kimse boş bir ev gibidir Hadisinde anlatılmak istenen nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tebareke süresi neden indirilmiştir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.