Anasayfa
16 Eylül 2022, 20:03
sizden93
Abone

Yecüc Mecüc Seddi Nedir?

Yecüc Mecüc Seddi Nedir?

Venüs
Yecüc mecüc setti ne demektir,iki dağın arasına demirlerin yığılması eritilmesi ve bunun üzerine bakır dökülmesi nasıl oluyor.günümüz teknolojisi ile bu imkansız iken o devirde nasıl olmuş bu olay açıklarmısınız.Ayetleri yanlış meal etmiş olabilirler mi acaba?


Cevap: Yecüc Mecüc Seddi Nedir?

mum
SEDD-i İSKENDER

(سدّ إسكندر)

İskender-i Zülkarneyn tarafından Ye’cûc ve Me’cûc fitnesine engel olmak için yaptırılan set.

Kur’ân-ı Kerîm’de Zülkarneyn’in iki dağ arasında yaşayan bir kavmin memleketine gittiği, onların kendisinden fesatçı Ye’cûc ve Me’cûc kavmiyle aralarına bir set yapmasını istediği, Zülkarneyn’in de demir kütleler yığdırıp ateşlettiği, demir erimeye başlayınca üzerine erimiş bakır döktürerek aşılması mümkün olmayan bir set yaptığı belirtilir (el-Kehf 18/83-98). Zülkarneyn’in ilk adının İskender (İskender-i Zülkarneyn) olması dolayısıyla Sedd-i İskender diye anılan bu seddin yapılışı, Türk edebiyatında İskendernâme adını taşıyan eserlerde anlatılmıştır. Set hakkında tefsirler, tarih kaynakları ve bazı edebî eserlerde efsane ile karışık pek çok rivayet mevcuttur.

Okudunuz mu?  Haşa Aklıma Allah'a Karşı Küfür Geliyor Ne Yapmalıyım ?

Muhammed b. Cerîr et-Taberî’ye göre Sedd-i İskender araları 5000 kulaç olan paralel iki duvar arasına bir kulaç kalınlığında demir, bir kulaç kalınlığında bakır ve kalay, ardından yine bakır ve kalay olmak üzere yığılan madenlerin neft yağı ile tutuşturulup bir ay geceli gündüzlü körükletilmesi ve bir ay soğumaya bırakılması sonucunda yapılmıştır. Ali Şîr Nevâî ise İskender’in Rus, Frenk, Şam ve Rum’a adamlar gönderip mimarlar, üstatlar ve bakır, tunç, pirinç, demir, kurşun, kömür, odun getirttiğini, gece gündüz altı ay çalışarak 1000 ustanın seddi tamamladığını belirtir (Sedd-i İskenderî, s. 27).

Okudunuz mu?  Okul sıralarına zarar vermek kul hakkı mıdır?

İskendernâme yazarı Ahmedî seddin yapılışı için çıkılan yolculukta Tamgaç’ın İskender’e yol gösterdiğini söyler. Buna karşılık Firdevsî-i Tûsî olayı âb-ı hayat yolculuğunun sonunda anlatırken Nizâmî-i Gencevî ve Ahmedî, İskender’in Çin dönüşünde bu seddi yaptığını yazar. Ahmedî’ye göre İskender’in seddi, insanın mâsivâ ile arasına aşılması güç engeller koyması ve mecazen Allah’a bağlanıp kulluk etmesi mânasına geldiği gibi şehvetle hırsı temsil eden Ye’cûc ve Me’cûc’ün önünde dimdik durma amacı da taşır (krş. beyit: 3928-4014).

Okudunuz mu?  Zina yapıp tövbe eden bi genç ile zina yapmamış bir genç aynı mertebede olabalir mi?

Cevap: Yecüc Mecüc Seddi Nedir?

Venüs
Bu seddi aşamadıkları söyleniyor oysa böyl bir seddi aşmak kolaylıkla olmaz mı yani altından tünel kazarlar felan merdivenle vs.
Ve kıyamete kadar yıkılmayacağıda söyleniyor o zaman günümüzde bu seddi halâ neden bulamıyorlar,ayrıca ayette getirin üzerine bir miktar bakır dökeyim deniyor yani az miktarda bakır kullanılmış manası çıkmaz mı?bu yecüc mecüc hadislerde anlatıldığına göre insan gibi de değil ve bu sed yapılırken yecüc mecüc bu seddi görmemiş mi?onlarla ilgili hadisleri nasıl düşünmeliyiz?

Okudunuz mu?  Şirke girmek istemiyorum aklıma kötü şeyler geliyor...

Cevap: Yecüc Mecüc Seddi Nedir?

mum
Çin seddi, Yecüc mecüc seddi ya da İskender seddi hakkındaki bilgim bu diyanet islam ansklopedisinde geçtiği kadardır

YAZININ DEVAMI:

Elmalılı Muhammed Hamdi bazı kaynaklardan derlediği görüşleri eleştirerek seddin gerçekte var olan bir dağ veya sıra dağlar olabileceği görüşünü benimser (Hak Dini, IV, 3282). Zemahşerî ve Ebüssuûd Efendi bu seddin Mâverâünnehir dolayları veya Çin Seddi olabileceğini tahmin ederken Kādî Beyzâvî, Azerbaycan civarındaki Kafkas dağlarına işaret etmekte ve Türkistan sınırındaki Demirkapı bölgesinin bu sedden kinaye olduğunu söylemektedir. Elmalılı ayrıca İbn Haldûn ve Ebü’l-Fidâ’dan naklen Demirkapı denilen bu bölgede İran Kisrâsı Nûşirevân’ın bir sed yaptırdığını kaydeder. İbn Haldûn ise beşinci iklim kuşağını anlatırken Türk kavimlerinden Oğuz ilinin batısında, Kimak ülkesinin doğusunda Erkeşler’in oturduğu yeri tarif eder ve Ye’cûc ile Me’cûc topraklarının buradan başladığını (Mukaddime, I, 191), seddin de yedinci iklimin sekiz ve dokuzuncu kısmında Kokaya (Kaf) dağından Kıpçak yurdundan okyanusa kadar uzandığını söyler (a.g.e., I, 202). Fazl b. Yahyâ el-Bermekî’nin burada bir set yaptırdığını, bu seddin yalnızca bir tek kapısı olduğunu ve Büttem dağları ile Tibet illerinin arkasına kadar uzandığını ilâve eder. Bu tanımlanan yer eski kitaplarda Bâbülebvâb veya Demirkapı adıyla geçen bölgedir. Bunlardan başka Sibirya’nın ötesinde Ural dağları ve Behreng Boğazı arası veya Ural ile Kafkas dağları arası yahut Türkistan topraklarında bazı dağlık yerler de Sedd-i İskender için sayılan coğrafî yerler arasındadır (Elmalılı, IV, 3286).

Okudunuz mu?  Mesela doğuştan kibirli doğulur mu?çocuk kibirli doğar mı?

Kaynaklarda anlatılandan hareketle Sedd-i İskender’in kendi çağına göre üstün bir teknolojiyle yapıldığı söylenebilir. Özellikle demircilik ve maden ilmi açısından o çağda teknolojik imkânlar bilinmiyor, ayrıca çelik henüz tanınmıyordu. Kur’ân-ı Kerîm’e göre bu set Allah’ın Zülkarneyn’e ihsan ettiği bir güçle yapılmış olup bazı müfessirler bunun dünyanın teknik ilerlemede geleceği noktalara işarette bulunduğu sonucunu çıkarmıştır. Seddin aşılamaz oluşu da demirin içine katılan maddenin ilâhî bir mâyi olduğu fikrini ortaya çıkarmıştır (a.g.e., IV, 3291). Sedd-i İskender âb-ı hayat içerek ölümsüzlüğe eren Hızır ile İlyâs kıssasında da geçer. Rivayete göre Hızır ile İlyâs her yılın 6 Mayıs günü (Hıdırellez) Sedd-i İskender üzerinde buluşur ve geçmiş yılın muhasebesi yanında gelecek yılda yapacaklarını konuşur.

Okudunuz mu?  Sinirli birisiyim ne yapmam gerekir

Divan şairleri Sedd-i İskender’i bir kişinin ortaya koyabileceği en muhteşem eser diye niteler: Eğer maksûd eserse mısra-ı berceste kâfîdir / Aceb hayretteyim ben Sedd-i İskender husûsunda (Râgıb Paşa). Ayrıca Ye’cûc ile Me’cûc önüne yapılışı dolayısıyla halkı zulümden kurtarması umulan kişileri övmek için bir teşbih unsuru olarak kullanılmıştır: Halktan kaldırdı Ye’cûc-i Freng’in zulmetin / Tîğ-i cevherdârdan sed çekti İskender gibi (Nazîm).

Okudunuz mu?  Şarkı sözlerindeki şirk sözler

Venüs
Hocam benzetme amacıylada kullanılmış olabilir mi demek istiyorsunuz yani burdaki demir zulkarneynin yecüc mecücden onları korumak için mazlum kavme demirden silah kılıç filan yapımını öğretmiş sonrada getirin üzerine bakır dökeyim demeklede onlara savaş sanatını mı öğretmiş manasında bir teşbih midir?Ayrıca bediüzzaman hzleride bu duvarın manevi bir sed olduğunu söylüyorda,yani bu seddin türkler olduğunu söylüyormuş,seddi manevi olarak,diyorrymki acaba yecüc mecücden korunmak isteyen türklermiydi,neticede türkler bu islamı korumuşlar Allah’ın dilemesiyle ve hala türkler orta asyada bir duvar görevi görmekte küfürle islam arasında bir seddi manevi olarak duruyor,yani bu bakırdan,demirden kasıt sizce türklere öğretilmiş savaş sanatımıdır.
Yani türkler bu laf anlamaz kavme karşı çekilmiş mqnevi bir sedmidir bediüzzamandan anladığım kadarıyla böyle anladım ama ayetlere teşbih yapılmış gözüyle bakarsak böyle
Bediüzzaman bu seddin yecüc mecüce karşı çekilmiş bir seddi manevi ıldyğunu söylüyor sanırım ve bu seddinde türkler olduğunu söylediği doğrumudur ben öyle biliyorumda,doğrumudur
Siz de bunu mu demejk istediniz tam anlayamadım
Yani burdaki demirden kasıt silah kılıç vs yapımu ve bakırdan kasutta savaş sanatımıdır

Okudunuz mu?  Zina yapmış kişinin bakire biriyle evlenmesi haram mıdır ?

yecüc mecüc seddi, yecüc mecüc seddi bulundu, yecuc mecuc seddi

Bu kategoride yer alan Evde huzursuzluk başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yecüc Mecüc Seddi Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.