Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:36

Nasuh tövbesi nasıl yapılır

Nasuh tövbesi nasıl yapılır

mum
Nasuh tevbe, bozulması zor olan tevbedir. Yani samimi yapılan tövbedir.
Alimler nasuh tevbesini "Kişinin hali hazırda günahlarını terk etmesi, geçmişte yaptıklarına pişman olması, ileride günah işlememek üzere karar vermesidir." diye tarif etmişlerdir.
Kişi tevbe etmekte samimi olursa Allah ona yardım eder ve işlediği günaha dönmesi zor olur.
Nasıl yapıldığı konusuna gelince, diğer tevbelerle aynıdır ama içten yapılana nasuh tevbe denir.

Okudunuz mu?  Gayri müslimlerle evlilik ve nikahın şartları

Tahrim 8

Ey iman edenler! Bir nasuh tevbesi yaparak Allah’a dönün! Olur ki Rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi içinde ırmaklar akan cennetlere koyar. O gün Allah peygamberini ve iman edip onunla beraber olanları rüsva etmeyecek, nurları önlerinde ve sağlarında koşacak, "Ey Rabbimiz, bizim nurumuzu tamamla, bizi yargıla, şüphesiz sen her şeye hakkıyla kadirsin diyecekler.

Okudunuz mu?  Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa hangi şehirdedir?

Ahirette özür dilemek veya tevbe etmek fayda vermeyeceği için Yüce Rabbimiz müminlere nasuh tevbesi yolunu göstererek şöyle buyurdu:
"Ey iman edenler! Bir nasuh tevbesi yaparak Allah’a dönün! Olur ki Rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi içlerinde ırmaklar akan cennetlere koyar. O gün Allah peygamberini ve iman edip onunla beraber olanları rüs-va etmeyecek." Yani ey Allah ve Rasulünü tasdik edenler! Allah’a dönün geçmiş günahları silecek sadık ve samimi bir tevbe ile O’na dönün. Tevbe geçmiş günahlardan pişmanlık duymak, dil ile af dilemek, fiilen günah olan şeyi terketmek, bir daha o günahı tekrarlamamak üzere karar vermektir. Böyle yaparsanız belki Allah Tealâ, işlediğiniz amellerinizin günahlarını siler ve sizi köşklerinin ve ağaçlarının altından nehirler akan bahçelere koyar. O gün Allah Tealâ, nebisi Muhammed’e azap etmeyeceği, zelil ve perişan etmeyeceği gibi O’na iman edip dinine tabi olanları da azap etmeyecek zillete düşürmeyecek, bilakis onlara izzet ve ikramda bulunacaktır.
"Olur ki Rabbiniz" sözü, Zemahşeri’nin de dediği gibi Allah tarafından kullarını heveslendirme ifadesidir. Burada iki vecih vardır: Birincisi: Yüksek makam mevki sahibi olanların "Belki, olur ki" ifadelerinin kesinlik
ifade etmesidir. Diğeri: Kullara korku ve ümit arasında olmalarını öğretmek için bu üslûp kullanılmış olabilir.
Özetleyecek olursak, "olur ki" sözü Allah’tan sadır olmuşsa katiyyet ve kesinlik ifade eder.
"Rüsva etmez" sözünde Allah’ın rüsva ettiği cehennem ehline bir iğneleme vardır: "Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen kimi ateşe koyarsan onu rüsva etmişsindir." (Ali İmran, 3/192).
Ahmed b. Hanbel ve İbni Mace, Abdullah b. Mesud’un Rasulullah’m "Pişmanlık tevbedir." dediğini işittiğini rivayet etmişlerdir. Yine Rasulullah’ın (s.a.): "İslâm kendinden öncesini kestiği gibi tevbe de kendinden öncesini keser."

Okudunuz mu?  Hz Muhammedin çocukluğu hakkında bilgi kısaca

Cevap: Nasuh tövbesi nasıl yapılır

HADİE
gelmiş geçmiş günahlara tövbe ederek Allah’a yönelmektir örneğin Allahım geçmişte yaptığım bilerek bilmeyerek irili ufaklı bütün günahlarımdan tövbe ettim şimdikilerden ve gelecektetede yapmamyı diliyorum beni bağışlananlarda eyle


Nasuh Tövbesi Nasil Yapilir Tam Olarak?

Kayıtsız Üye
Merhabalar, nasuh tövbesi nasıl yapılır? Normal tövbeden ne farkı var? Ve akşam yapıldığını duydum doğru mudur?

Okudunuz mu?  Hz. Musa'nın Azraile tokat atması

Yorum: Nasuh tövbesi nasıl yapılır

seyit gazi
pişmanlık duyulacak, bir daha o günaha dönmemek üzere tevbe edilecek, o günahın göz göre geldiği kapılar vardır onlar kapatılacak ve bu günahlar bir daha kimseye anlatılmayacak. benim bildiğim tevbe bu. ayrıca günah işledikce hemen tevbe edilecek, ümitsizliğe düşmeden hemen ardından hayırlı bir amel işlenecek. böylelikle günahlar sildirilebilir hatta sevab olarak bile yazdırılabilir.

Okudunuz mu?  Allah'a söz verdim fakat tutamadım :(

Vuslat79
Tahrim suresi;
8. Ey iman edenler! Samimi(nasuh) tevbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter.


nasuh tövbesi, nasuh tövbesi duası, nasuh tövbesi nasıl yapılır

Bu kategoride yer alan Boşanan kadının tekrar evlenmesi için bir müddet var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nasuh tövbesi nasıl yapılır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.