Anasayfa
22 Haziran 2021, 3:30
Sohbet
Yönetici

Duha suresi ne anlatıyor

Duha suresi ne anlatıyor

melle
Duha suresi neden bahsetmiştir ?

Duhâ sûresi Mekke’de inmiştir. O Yüce Peygamber (a.s.)’in şahsiyetini ve Allah’ın, dünya ve âhirette ona verdiği lütuf ve ihsanı ele alır. O büyük nimetlere karşılık Allah’a şükretsin diye bunlar ona verilmiştir.

Bu mübarek sûre Peygamber (s.a.v)’in kadrinin yüceliğine ve müşriklerin iddia ettiği gibi Rabbinin onu terketmediğine, ona kızmadığına, aksine Allah katında kadrinin ve şanının yüce, makamının ulu olduğuna yeminle başlar: "Kuşluk vaktine ve kararıp durgunlaştığı zaman geceye yemin ederim ki Rabbin seni bırakmadı ve sana kızmadı. Andolsun âhiret senin için dünyadan daha hayırlıdır"

Sonra sûre âhiretteki bol lütufları ve Yüce Allah’ın, peygamberleri için hazırlamış olduğu çeşitli ikramları müjdeler. Bu ikramlardan birisi de büyük şefaattir: "Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın"

Okudunuz mu?  Hz. Ömer Müslüman olduktan önceki ve sonraki hayatında ne gibi değişiklikler oldu?

Daha sonra sûre, Peygambere küçüklüğünde, içinde bulunduğu yetimlik, fakirlik, yoksulluk ve kaybolma durumunu hatırlatır. Rabbi onu barındırdı ve zengin kıldı, onu koruması altına aldı:

"O seni yetim bulup barındırmadı mı? Şaşırmış bulup da yol göstermedi mi? Seni fakir bulup zengin kılmadı mı?"

Okudunuz mu?  Orman haftası ile ilgili resimli sözler

Sûre, bu üç nimete karşılık Yüce Allah’ın Peygamber (s.a.v)’e üç tavsiyesi ile sona erer ki, Peygamber (s.a.v) yetime şefkat göstersin, muhtaca acısın ve düşkün yoksulun göz yaşını silsin: "Yetime gelince, sakın onu ezme. Yoksula gelince, sakın onu azarlama. Rabbinin nimetine gelince, onu minnet ve şükranla an."

Okudunuz mu?  Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir hadisin anlamı

Bu, kendisinde lafzın güzelliğinin ifade ve mânâ parlaklığıyla uygun düştüğü bir sona ermedir


Cevap: Duha suresi ne anlatıyor

AYSEVEN
kuranı kerimde olan bu değerli surenin meali çok güzel ve faziletlidir bu surenin okunmasuında oluşan hikmetler saymakla bitmez ALLAHIN rahmet ve sonsuz merhametinin anlatıldığı bu surenin devamlı okunması çok faydalıdır

Okudunuz mu?  Namaz sözcüğünün Türkçe karşılığı nedir?

duha suresi bize ne anlatıyor, ved duha suresı neyı anlatıyor, duha süredi.bize ne anlatiyor

Bu kategoride yer alan Hz. Muhammed (s.a.v.) saat kaçta vefat etti ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Duha suresi ne anlatıyor Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.