Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:07
missa02
Abone

Kirve kızına nikah düşermi

Kirve kızına nikah düşermi

Kayıtsız Üye
Kirvenin kızı ile evlenilebilir mi nikah düşer mi bilgi verir misiniz


Cevap: Kirve kızına nikah düşermi

Şema
İslamda kirvelik diye bir akrabalık yoktur
Kirvelik islam dışı bir gelenektir. Evlenebilirsiniz


Yorum: Kirve kızına nikah düşermi

imam
Kirvelik Mecusilerden kalma bir akrabalık bağıdır.
Kirve kimdir, kime kirve denir?
Sünnet töreninin masraflarını karşılayan ve sünnetçi önünde çocuğu tutan kimsedir.
< Kirvelik, bir çocuğun sünnet düğününün giderlerini başka bir aile büyüğünün üzerine almasıyla iki aile arasında kurulan itibarî akrabalığa verilen addır. Kelime muhtemelen Farsça kanalıyla Türkçeye geçmiştir, halk ağzında kivre şeklinde de kullanılmaktadır. Kirvelik geniş anlamda Dağıstandan Adanaya, Tebrizden Sivasın doğusuna, dar anlamda Doğu ve Güneydoğu Anadoluya kadar yayılmış en eski Türk geleneklerindendir. Anadoluda kirvelik kurumuna daha çok Sivas-Adana hattının doğusundaki Türkmenler bölgesinde rastlanmakta, hattın batısında Yörük olarak bilinen Türkmen topluluklarının yaşadığı yerlerde bunun hukukî ve sosyoekonomik anlamı bazan sağdıçâ kelimesiyle karşılanmaktadır. Nitekim Edirnede sağdıca kirve denilmektedir. Batı Egede Avşar ve Kaçar Yörüklerinin yaşadığı yerlerde ise kirve “sünnet babası olarak anılır. Sünnet babası çocuğun dedesi, amcası, dayısı veya halk arasından bir kişi olabilir. Çocuğa çeşitli hediyeler veren ve saygı gören bu zatla kirvelikte olduğu gibi bir sıhrî akrabalık kurulmaz. Kirveliğin yaygın olduğu bazı yerlerde ise kirvelik hısımlık olarak kabul edilir. Hatta çocuğun babasından ayrı tutulmadığı, kardeşten de yakın sayıldığı yöreler vardır. Kirvenin eteğine sünnet kanı bulaştığından kan bağından ayrılmayacağına, kan kardeşliği gibi yorumlanması gerektiğine de inanılır.

Okudunuz mu?  Babam bana bela okudu

Kirvenin başlıca görevi çocuğun kollarını elleriyle, bacaklarını da kendi bacaklarıyla sıkıca tutarak sünnetçinin işini kolaylaştırmaktır. Kirveliğin yaygın olduğu kesimlerde sünnet düğününün masraflarını karşılamak, ailenin bütün fertlerine, davetlilere armağanlar vermek başta gelir. Ayrıca bu görevlere ailesi okutamadığında çocuğa yardım etmek, eğitim giderlerini üstlenmek, ona yol göstermek de eklenebilir. Kirve, çocuğun iş ve meslek sahibi olmasında ve diğer ilişkilerinde onu gözetir ve korur. Kirvelik teklifinin kimin tarafından yapılacağı bölgelere göre değişir. Bazan bu teklifi çocuğun babası, bazan da çocuğun sünnetini yüklenecek kişi yapar. İki aile arasında kararlaştırılan kirvelikten caymak bağışlanmaz bir davranış olarak kabul edilir. >

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebi islam hukuk kitapları nelerdir

kirve çocukları evlenebilir mi, kirve cocuklari evlenebilirmi, kirbe evligi neden olmaz

Bu kategoride yer alan Adanan namazı geciktirmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kirve kızına nikah düşermi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.