Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:05
Terimler
Abone

Rüku nedir? İslamda rüku kavramı

Rüku nedir? İslamda rüku kavramı

mansur
RÜKU HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİ

Eğilme, namazda kıraetten sonra eğilerek baş ile arkayı düz bir vaziyete getirme anlamında bir fıkıh terimi. Rüku’, namazın rükünlerinden biridir ve farzdır. Rüku’da eller dizlere kadar varır. Ayakta namaz kılan bir kimsenin yalnız başını eğmesi yetmez. Arkasını da eğerek başı ile arkası düz bir şekilde olması gerekir. Namazda rükû’u tam yapmayan kimse kıyama daha yakınsa rükû’ yapmış sayılmaz. Rükû’ durumuna daha yakınsa rükuu sahih olur. Rükû’da dizler dik tutulur, eller diz kapaklar üzerine konur ve el parmakları diz kapaklarını kavrar. Oturarak namaz kılan bir kimse alnı dizlerinin hizasında olacak şekilde sırtını eğmelidir. Rükû’a varmış gibi kambur olan bir kimsenin rükû’ için başını biraz eğmesi gerekir. Kamburluğu rüku sayılmaz. Cemaatle namaz kılarken imama rükuda yetişen kimse ayakta tekbir alır sonra rüküya gider. Rükû’a yakın bir şekilde tekbir alırsa namazı fasit olur. Bu durumda iftitah tekbiri ve rükû’ tekbiri için yalnız bir tekbir yeterlidir.

Okudunuz mu?  Afv Nedir? İslamda Afv Kavramı

İmama rükû’da yetişen bir kimse o rekâta yetişmiş sayılır. İmamdan önce rükû’a varan ve daha imam rükû’a gitmeden önce rükû’dan başını kaldıran bir kimse bu rükû’u imamla birlikte tekrar etmese namazı fasit olur. Rükû’da en az üç defa "sübhane rabbiyel-azîm", Rüku’dan doğrulurken, "Semi’Allahü limen hamideh", ayakta iken de "Rabbenalekel hamd" demek sünnettir (Büyük İslam İlmihali, 106, 125-126).

Okudunuz mu?  Gafur Ne Demektir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Ahmed ARPA


Cevap: Rüku nedir? İslamda rüku kavramı

@hmet
RÜKU ne demek? kısaca bilgi

Namazın rükünlerinden biri.

Sözlükte eğilmek anlamına gelen rükû’ kelimesi, fıkıh terimi olarak namazda kıraatin tamamlanmasından sonra baş ve sırt düz bir yüzey oluşturacak ve eller dizlere ulaşacak biçimde öne doğru eğilmeyi ifade eder. Allah’ın yüceliği karşısında kulun âcizliğini ve tevazuunu belirten bu eğilme namazın rükünlerinden ve farzlarındandır. Rükû kelimesi Kur’an’da geçmemekle birlikte aynı kökten türeyen kelimelerin mecaz olarak boyun eğmek mânasında (el-Mâide 5/55; el-Mürselât 77/48) ve terim anlamıyla (meselâ bk. el-Bakara 2/43, 125; el-Hac 22/77) kullanıldığı görülmektedir. İbadetlerin yerine getirilmesiyle ilgili ayrıntılar Hz. Peygamber’in uygulamasıyla belirlenmiş olduğundan namazda rükûun şekli Resûl-i Ekrem’in sözlü ve fiilî sünnetine dayanır. Konuya ilişkin rivayetlerin fıkıh âlimleri tarafından değerlendirilmesi ve yorumlanması sonucunda rükû ile ilgili bazı meselelerde farklı görüşler ortaya konmuştur.

Okudunuz mu?  Oniki imam nedir? İslamda oniki imam kavramı

Yorum: Rüku nedir? İslamda rüku kavramı

Kayıtsız
Rükuda "SübhanAllah" demek caiz mi? "Azim" derken "Z"’yi doğru söylediğimden şüphe ediyorum.


Yorum: Rüku nedir? İslamda rüku kavramı

mumsema
Rükuda "SubhanAllah", "Subhane rabbiyel azim" ve "Subhane rabbiyel azim ve bihamdihi" denir.
Hepsi caiz ama en sondaki en faziletli olanıdır.
< "Z"’yi doğru söylediğimden şüphe ediyorum. >
Çevrende bir hocaya oku düzeltsin, yapamıyorum deyip en iyisini terk etme

Bu kategoride yer alan Adalet nedir? İslamda adalet kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rüku nedir? İslamda rüku kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.