Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:25
sizden8
Abone

Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?

Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?

Cömert Oğuz
hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?


Cevap: Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?

Wakabayashi
Bunu sana kim söyledi delilin nedir ki?
Delilsiz böyle bir şey varmış gibi soru soruyorsunuz da…Hesap gününün sahibi Allah ve elçisi söylememişse(ki elçisinede Allah haber verir) kim neye dayanarak bunu söylemiş.


Cevap: Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?

Mü’min
70.000 kişi hesap vermeyecek? benim bildiğim şehitler bile hesap verecek. Öyle bir şey varsa da ben bilmiyorum.


Cevap: Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?

Cömert Oğuz
Kardeşlerim internette arattığımda o çıkıyor. 70.000 kişiden biri olmak için Allah’a tevekkül etmeliyiz. öle yazıyor internette

Okudunuz mu?  Alkol kullanmış biri ile evlenilir mi

Wakabayashi
Hadis mi kardeşim bir araştırsana?
Sahih mi değil mi bir bak sınra konuşak.

Peygamberimiz söylemişse doğrudur ama orjinal hali böyle mi bana orjinal halini getir hadisse kelimeleri kırpmadan…


Cömert Oğuz
Hesapsız ve Azapsız Cennete Girecek 70 Bin Kişiden Olmanın Bir Yolu: Tevekkül

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayet olunan hadiste Rasulullah şöyle buyuruyor:

”Cennete girecek bir kısım insanlar vardır ki, onların kalpleri kuş kalbi gibi (rakîk ve güven içinde)dir.” ( Müslim, Ahmed İbni Hanbel)

İnsanoğlu şüphesiz Cennette girmeyi arzu eder. Kâfire Cennetteki mükâfatlardan söz edilse, o dahi orda yaşamayı ister. Ama Cennete girmenin yolu istemekten değil Rahmanı razı etmekten geçer. O’nu razı etmenin yolu da, indirdiği Şeriat’ı tanımak, benimseyerek hakkıyla yaşamakla gerçekleşir. Her şeye kadir olan Allah Subhanehu ve Teala’nın bütün insanlara göndermiş olduğu bu Şeriat, ideoloji Rasûlullah SAllahu Aleyhi ve Sellem zamanında Sahabelerin zihinlerinde çok netti.

Okudunuz mu?  Tuvaletten sonra akıntı vesvesesi

Ne acıdır ki, bugünün Müslümanları o günün Sahabeleri gibi İslam’ı tanımamaktadır. Özelliklede İslam’ın en çok önem verdiği akidevi meseleler zihinlerinde karmakarışık durumdadır. Örneğin; rızk, ecel, korku ve tevekkül gibi iman edilmesi farz olan meseleleri tam olarak kavrayamadılar. "Rızk Allah’tandır" dediler ama çalışmadan rızk gelmez dediler. "Ecel Allah’tandır" dediler ama insan ölümünün sebebini ecelin dışında olan vakalarda aradılar. "Yalnızca Allah’a güvenilir" dediler ama Allah’tan başka her şeye güvenilir oldular. Müslümanlarda net olmayan konular maalesef örnek vermekle bitmez. Rabbimizin bizlere emrettiği ideolojiyi hakkıyla yaşamak için bu ve bunlar gibi bütün akidevi konuların zihinlerimizde net olması esasidir. Burada ele alacağımız mesele Müslümanlardan tam olarak 70 bin kişinin hesapsız ve azapsız Cennete girmesine vesile olacak tevekkül konusudur. O halde tevekkülün tarifine bakmak gerekir.

Tevekkülün lügat manası; vekil kılma, işini başkasına havale etmek.

Okudunuz mu?  Sünnetin Vahiy olduğuna dair ayetler ve hadisler

Şeri manası ise; sadece Allah Subhanehu ve Teala’ya yönelmek, sığınmak, yapılabilecek işlerde yalnızca O’nun yardım edeceğini bilmek, başka yardımcı, güç tanımamak ve Allah’a dayanmak, sadece O’na güvenmek.

Rabbimiz sadece Kendisine güvenmemizi ve yalnızca O’na dayanmamızı emretmekle birlikte mütevekkil olanları sevdiğini haber vermiştir:

"Bir de, daima diri olup, hiçbir zaman ölmeyen Allah’a tevekkül et." (Furkan 58)

"Kim Allah’a tevekkül ederse, O, ona yeter." (Talak 31)

"Müminler, ancak o kimselerdir ki Allah anılınca kalpleri ürperir, onlara Allah’ın ayetleri okunduğunda o ayetler onların imanlarını artırır ve Rablerine tevekkül ederler." (Enfal 2)

Bunlara benzer bir çok ayeti kerimede yalnızca Allah Subhanehu ve Teala’ya tevekkül edilmesinin farz olduğu vurgulanmaktadır.

Ahmed ve Tirmizi’nin rivayet ettikleri bir hadis ise şöyledir:

"Siz hakkıyla Allah’a tevekkül etmiş olsaydınız, aç olarak yuvasından çıkan, tok olarak yuvalarına dönen kuşları rızıklandırğı gibi sizi de Allah rızıklandırır."

Okudunuz mu?  Kafirlerin iyilik yapmalı fayda verirmi? Ahiretteki durumları nedir?

Buhari’nin İbni Abbas’tan naklettiği bir hadiste tevekkül edenlerin hesapsız Cennette gireceğinin müjdesi verilmektedir:

”Ümmetimden yetmiş bin kişi, hesapsız olarak cennete girecektir. Bunlar, okuyarak ve üfleyerek tedavi olmayan, fala bakmayan, ümitsizliğe kapılmayan, tedavi için dağlanmayan ve ancak Rablerine tevekkül edenlerdir.”

İbn-u Abbas (r.a.)’dan rivayet edilen hadiste Rasulullah SAllah’u aleyhi ve Sellem’in yetmiş bin kişinin hesapsız ve azapsız olarak Cennet’te gireceklerine dair şöyle buyurdu:

”Onlar; efsun yapmayanlar, efsun yaptırmayanlar, kuşlara uğursuzluk atfetmeyenler ve her şeyde ancak Rablerine dayananlardır.”

Yine Abdullah İbni Abbas (r.a.) rivayet ettiği hadiste Rasulullah şöyle buyurmaktadır:

”(Geçmiş) Ümmetler bana gösterildi. Peygamber gördüm, yanında üç-beş kişilik bir grup vardı. Peygamber gördüm, yanında bir iki kişi bulunuyordu. Ve Peygamber gördüm, yanında kimsecikler yoktu. Bu arada önüme bir kalabalık çıktı. Kendi Ümmetim sandım. Bana ‘Bunlar Mûsa’nın Ümmetidir, sen ufka bak!’ dediler. Baktım; (çok) büyük bir karaltı. ‘İşte bunlar senin ümmetindir. İçlerinden hesapsız-azapsız Cennete girecek yetmiş bin kişi vardır’ dediler.”

Okudunuz mu?  İman Vesvesesi

İbni Abbas diyor ki; "Söz buraya gelince Rasûlullah kalkıp evine gitti. Oradaki sahabeler bu hesapsız-azapsız Cennete girecek yetmiş bin kişinin kimler olabileceği hakkında konuşmaya başladılar. Kimileri; "Bunlar Peygamberin sohbetinde bulunanlar olmalıdır.’ derken kimileri; "Bunlar İslâm geldikten sonra doğup, şirki tanımamış olanlardır.’ dediler. Daha başka birçok görüş ileri sürenler oldu. Onlar bu meseleyi tartışırken Rasûlullah çıkageldi.

”Ne hakkında konuşuyorsunuz?” diye sordu.

‘Hesapsız-azapsız Cennete gireceklerin kim olduğu hakkında konuşuyoruz’ dediler. Bunun üzerine Rasûlullah;

”Onlar büyü yapmayan, yaptırmayan, uğursuzluğa inanmayan ve Rablerine güvenenlerdir.” buyurdu. Ukkâşe İbni Mihsan yerinden fırladı ve;
‘Beni de onlardan kılması için Allah’a dua et Ya Rasûlullah!’ dedi. Rasûlullah;
”Sen onlardansın” buyurdu.(Buhâri, Tıb 1, Rikak 50, Libâs 18; Müslim, İmân 374. Ayrıca bk. Tirmizî, Kıyâmet 16)


Wakabayashi
MaaşAllah kardeşim.Allah senden razı olsun.Sayende bende bilgilenmiş oldum.

Okudunuz mu?  Kimlerin namazı kabul olmaz?

Evet bu konularda peygamberimizin sözlerine bakmak gerekli kendi kafamızdan yorum yapıp bir şey söyleyemeyiz.

Şimdi soruna gelince kardeşim burda kimse gaybden haber almıyor,ne desek boş.Ancak Allah bildirmiş olucak ya da elçisine(peygamberlerine) bildirmiş oda(veya onlarda) bize açıklamış olacak ki biz de bilelim.Başka nasıl bilip cevap verebiliriz ki Allah’ın bileceği iş.

7/A’Râf-8: O gün amellerin tartılması da haktır.Kimlerin sevabı ağır basarsa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.

Kardeşim ayette hesap(tartı) görüp ve sevabı ağır basan kişilerin kurtuluşa erenlerden olduğunu bildirmiş Rabbimiz.

Hesap var ama azap yok o kimselere demek ki.şimdi aklıma geldi ayet.

Yanlışsam düzeltiniz kardeşler gece kafam çalışmıyor resmen ve uykum var biraz da.


Cömert Oğuz
Kardeşim özür dilerim. kafanızı fazla karıştırdığım için. Hakkınızı helal edin.


Wakabayashi
Yok kardeşim estağfirullah ne demek,vesileniz ile burda bir hadis öğrenmiş olmakta bulunmaktayız.Kaldı ki maşaAllah çok güzel izah edip,açıklanmalı bir şekilde yazmışsınız.Hesap günün sahibi Allah dilediğini hesaba çeker ve böyle hadiste bildirilen,tevkkül eden,halis,salih,muhlis vs. kullarınu ise hesaba çekmez…bizleri de o 70.000 kişiden kılsın Rabbimiz.amin.maşaAllah ne güzel ne güzel,ne mutlu o 70.000 kişiden olanlara.

Okudunuz mu?  Görünmeyen varlıkların baskısı altında yaşamak zorundamıyım ben

Ki hak etmiş olmaktalar zaten bu mevkilere çıkmak,oralarda kalmak kolay değil.ya öyle Allah’ın nasıl kulları var kardeşim bir de bize bak,tipe bak kardeşim ya!Allah bizi affetsin.amin.işimiz zor…

Hesap var hesap!tartıda sevaplarımuz ağır gelirse hesap görmüş oluruz tabi ama azap görmeden cennete gideriz Allah’ın izniyle.

tartısında günahları,kul hakları vs. Ağır gelen müslümanda cehenneme girip,azap görüp,temizlenip çıkıp,cennete girecek Allah’ın izniyle.

Varsa hakkım helal olsun kardeşim.sen de helal et vesilen ile hadis,ilim,irfan öğrendim.


Cömert Oğuz
Teşekkür ederim Kardeşim. Ben de Hakkımı Helal Ediyorum. İnşAllah biz de hesap görmeyen 70.000 kişiden oluruz. Allah’a Emanet Ol.

Ben İlim öğreniyorum. Bilmediğim konulara bakıyorum. Anlamaya çalışıyorum. Kafam karıştığı zaman buraya soruyorum. Gerçekten bu sayfadan memnunum.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm yine geçenlerde okumuştum bu "70 binin her biniyle girecek 1000 ler de vardır" şeklinde…yani sayı sınırlı değil bilinmiyor zira bizim amelimiz sahabelerin ameline yaklaşamaz bile sadece onlar girerdi bahsedilen şekilde…

Okudunuz mu?  Namazda sesin kesilmesi

Doğrusunu buldum sorularlaislamiyetten alınıtıdır

Ahmed b. Hanbel ve Taberanî’nin yaptıkları rivayete göre Peygamberimiz (a.s.m) şöyle buyurdu:

Muhakkak ki Allah, ümmetimden 70.000 kişiyi hesaba çekilmeden cennete koyacağına dair bana söz verdi.

Bunun üzerine Yezid b. Ahnes Bunlar senin ümmetin içerisinde, sinekler arasında bulunan sarı kırmızı renkli/sarımtırak sinek sayısı gibi azdır. dedi.

Cevap olarak Peygamberimiz (a.s.m) Aziz ve Celil olan Rabbim bu 70.000 kişiden her 1000 kişiyle birlikte 70.000 kişiyi daha (hesaba çekilmeden cennete koyacağına dair) bana söz verdi. buyurdu.

Hafız Heysemî hadisin sahih olduğuna işaret etmiştir.(bk. Mecmau’z-Zevaid, 10/362).


Cömert Oğuz
Aleyküm Selam mesajın için teşekkürler


1stwarrior
Dünyada belki yılda 70 bin çocuktan daha fazlası ölüyordur, onlar hesap vermeyecek mesela. Böyle saçma hadislere inanmayın.

Okudunuz mu?  Askerlerin oruç tutması

Kayıtsız Üye
Kardeşim benim söylediğim hadis peygamberimizin sözüdür ve peygamberimiz yalan söylemez. Ama ben bu konuyla ilgili araştırma yaparken 2 hadis buldum. Peygamberimizin Allah(c.c)’a duası sayesinde Allah(c.c) hesapsız ve azapsız cennete girecek 70 bin kişi’nin 70 bin katı artırmış. Yani 4.900.000 kişi olacakmış ve o sayı dolmazsa Allah(c.c) o sayıyı arabilerle dolduracakmış. Biz yeter ki Allah(c.c)’a tevekkül edelim.


Cömert Oğuz
Kardeşim benim söylediğim hadis peygamberimiz(s.a.v)’in sözüdür ve peygamberimiz(s.a.v) yalan söylemez. Araştırma yaparken 2 hadis gördüm. Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70 bin kişinin daha fazla olmasını isteyen peygamberimiz(s.a.v) Allah(c.c)’a dua etmiş ve Allah(c.c) 70 bin kat arttırmış. Yani 4.900.000 kişi hesapsız ve azapsız cennete girecekmiş.(En doğrusunu Allah bilir.) Peygamberimiz(s.a.v) bu sayı dolmazsa ne olacak demiş. Allah(c.c) dolmazsa arabilerle doldururum demiş. Biz yeter ki Allah’a tevekkül edelim ki hesapsız ve azapsız cennete girelim İnşAllah.

Okudunuz mu?  Ergenin Ebeveyn İle Uyuması Günah mıdır?

Mü’min
@1stwarrior kardeş eğer böyle bir hadis varsa @şem-a’nın da dediği gibi helak oldun.İnanmıyorsanız inanmayın ama sakatta konuşmayın.

Allah herkesden razı olsun


Kloroplast
Hadis Saçma mı???

Kardeşim hadisi anlamıyorsun bide saçma diyorsun.Hadiste tevekkül diyor sen çocukları öne sürüyorsun.çocuk ne anlar tevekkülden.önce bir bak ki hadiste ne yazıyor sonra konuş kendini gülünç duruma düşürüyorsun böyle.tevekkülü etmek için,anlamak için bir kere aklıbaliğ olmak lazım.bu yüzden senin sözlerin geçersiz…çocuk diyor ya çocuk ne anlasın tevekkülü.


hesapsız azapsız cennete girecekler, azab gormeden cennete girenler

Bu kategoride yer alan Yemin keffareti için fakire para verirken niyet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.