Anasayfa
11 Ağustos 2023, 22:46
missa7
Abone

Düşüncesiz bir insan olmak

Düşüncesiz bir insan olmak

Kayıtsız Üye
Ben 16 yasinda bir gencim nedense kendimden baska kimseyi onemsemiyorum. Düşüncesiz bir insanim mesels gripken bir buyugum selam verdiginde tokalssiyorum o anda bunu dusunemiyorum mesela misafirlikte yanlisliklar yapiyorum hep kendimide onlarida sikintiya sokuyorum benden nefret ediyorlar artik dusunemiyorum hep kendi kusurlarimi dusunmekten baska bisey dusunemiyorum

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Doğduğu Çevrenin Özellikleri Nelerdir?

Cevap: Düşüncesiz bir insan olmak

Şem’a
Kardeş iyi bir insan olmak senin elinde ve bunun farkındasın. İyi bir insan olmak iyilik yaparak ve kötülükten uzak durarak olunur.

< İnsanın iyi ahlak iyi yaşantı sahibi olması hakkında

Ahlâk sözü, hulk kelimesinin çoğuludur. Hulk, insanın ruhundaki "huy" dediğimiz bir meleke, özel bir hal demektir. Bu meleke, ya hayırlı bir semere verir veya hayırsız ve zararlı bir semere verir. Bu yüzden ahlak, özellikleri bakımdan güzel ve çirkin diye ikiye ayrılır.[1] Fazilet ve doğruluk dini olan İslam insanların hem bu dünya hem de ahiret saadetleri için ahlaka büyük önem vermiştir. İslam ahlakının kaynağı Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz (sav)’in sünnetidir.

Okudunuz mu?  Hava çok soğuk su ile gusül almasam olur mu

İnsan yaratılışı gereği toplum içerisinde diğer insanlarla beraber yaşamak zorundadır. Bu ise insana ailesine, topluma ve diğer canlılara karşı bir takım sorumluluklar yüklemiştir. Bu sorumlulukların temelinde ise güzel ahlak vardır.
"Rasülullah (sav) : "Mü’minler arasında imanca en kâmil olanı, ahlâkça en güzel olanıdır. [2] Buyurarak en kıymetli varlığımız olan imanımızı kuvvetlendirip bizi insan-ı kâmil olmaya ulaştıracak, insana gerçek değerini kazandıracak anahtarın güzel ahlak olduğunu vurgulamıştır.

Okudunuz mu?  Sevgi dayanışma ve arkadaşlıkla ilgili hikaye verirmisiniz?

Güzel ahlak, insan hayatının bütününü kuşatarak, insanın eylem ve söylemlerinde görülmelidir. Zamanımızda çoğu toplumlarda bir ahlak buhranı ve huzursuzluk olduğuna şahit olmaktayız. Milletlerin maddi, teknik ve teknolojik yönden ilerleyip daha çok imkânlardan yararlanmalarına rağmen, huzura ulaşamadıkları bir gerçektir. Bu buhran ve bunalımlardan kurtuluş yolu, İslam ahlakını öğrenip yaşamaktır. Yetişen nesillere İslam dinini öğretmeliyiz. Dini hükümlere ve ahlaki değerlere uygun hareket ederek, gençlere örnek olmalıyız. Toplum olarak huzur ve saadete ancak bu şekilde ulaşabiliriz.

Okudunuz mu?  Kıyamet hangi ülke veya hangi kıtaya göre cuma günü akşam vakti kopacaktır?

İslam ahlakının yaşandığı toplumlarda, insan insanı incitmez, kim olursa olsun ona zulmetmez ve haksız yere kimseyi öldürmez. Kimse kimsenin malına ve ırzına göz dikmez. Küçükler büyüklere saygı gösterir, büyükler küçüklere şefkat ve merhamet ederler.

Ahlakımızı güzelleştirmek için Rabbimizden hakkıyla korkmalı, rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’i ve Rasülullah’ın sünnetini hayatımızın her anına her alanına yansıtmaya çalışmalıyız. Yaptığımız her şeyden bir gün hesaba çekileceğimizi hatırımızda tutmalıyız.
Unutmayalım ki güzel ahlak imanınızı tahkiki imana ve halimizi kâmil hale getirir ve Rabbimizin rızasını kazanmamıza vesile olur.
Bir ayet-i kerime mealiyle son vermek istiyorum: İyi davrananlara; daima daha iyisi ve üstünü verilir. Onların yüzlerine ne bir karalık, ne de zillet bulaşır. İşte onlar cennetliklerdir, orada temelli kalırlar. [3]

Okudunuz mu?  Öğretmen ile tartışmak

Fatih ERDEM


[1]Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali
[2] Tirmizi Rada, 11; Ebudavud, Sünnet, 16
[3] Yunus, 10/26

>

Bu kategoride yer alan Şehadet parmağına yüzük takmak caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Düşüncesiz bir insan olmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.