Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Birine söz verip yerine getirmemek kul hakkı mıdır

Birine söz verip yerine getirmemek kul hakkı mıdır

önemli
birine bu dersten geçeyim bisiklet alayım sana söz vermek yada yemin etmek yada valla verecem deyip o dersten geçip vermemek günah yada kul hakkı olurmu


Cevap: Birine söz verip yerine getirmemek kul hakkı mıdır

Şem’a
Birine söz verip tutmamak günah mı

Vereceğin şahıs belli ise bu hem Allah hakkı hem de kul hakkıdır ama kişi belirlenmemiş ise bu kul hakkı değildir ama Allah hakkı çiğnenmiştir ve büyük günahtır.

Okudunuz mu?  Adak orucu peş peşe mi tutulur, adak ne anlama geliyor niçin yapılır?

Not: Konu açtığınızda "konu başlığı" düzgün olsun ki konunuz silinmesin. "cevap verin da" gibi konu başlıkları kurallara aykırıdır.


Borç meselesi

Serenus
Selamın aleyküm kardeşler bir sorum olucak arkadaşımın biri benden borç para istedi bende getireceğime dair söz verdim söz verdikten sonra öğrendim ki parayı kötü bir yolda harcıycak bunun hükmü nedir vermeli miyim vermemeli miyim şimdiden teşekkür ederim Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Sümük, balgam, tırnak ve tırnak eti yemek haram mıdır?

Yorum: Birine söz verip yerine getirmemek kul hakkı mıdır

arifselim
Aleykum selam. Haram bir iş için kesin bir şekilde kullanacağını öğrendi isen ona verme. Senin verdiğin söz sonuçta sadece helal içindir yani haramı bilsen vermezdin. Hem günah işlememesine de vesile olmaya çalış.


Kayıtsız Üye
Selamın Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu
gecenlerde bir arkdas herkese ucretsız bısey dagitiyordu. fiyati 30 tl civari. o arkadaş ilk yorum yapan 10 kisiye bedava falanca diyordu. bende gittim aldim. ben o aldigim seyi kullanmazsam eger, kul hakkina girmis olur muyum? sonucta bana veriyor ama ben kullanmaktan vazgeciyorum. adam o kadar 30 tl civari para veriyor.

Okudunuz mu?  Sabah namazının farzını kıldıktan sonra, güneş doğasıya kadar kaza kılınır mı?

ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Hediye etmişse ister kullanır ister kullanmazsın. Fakat şartlı almış isen o şartı yerine getirmek zorundasın.


Ayşe1987
Selamün aleyküm. Hocam kuzenim bana bı sırrını verdi ve aramızda kalsın söz ver dedi. Bende gittim bunu başka bir kuzenime anlattım. Kimseye demeyeceğim dair oda söz verdi. Bana günahı varmıdır?

Okudunuz mu?  Abdest niçin alınır?

mum
söz verip tutmamak günahtır çünkü sır emanettir, sırrı başkasına anlatmak emanete ihanettir.


Kayıtsız Üye
Merhabalar, benim olan bir esyayi satmaya karar verdim ve tanimadigim biri almak için gun verdi. Sonra gunu dolmadan arkadaşim o esyaya ihtiyaci oldugunu soyleyince tanimadigim kisiye satmaktan vazgectigimi soyledim. Bunun bir günahı varmidir? Herhangi alma verme olayi olmadan vazgecildi yinede bu bir sözden dönme olarak mi olur?

Okudunuz mu?  Babanın evine git demekle nikah düşer mi?

mum
Yüce Rabbimiz, söz verdiğimizde sözümüzde durmamızı emretmiştir.
Gün verdiğiniz kişiyi arayıp izin almadan malı başkasına vermeniz doğru değildir.

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla.

Maide suresi 1. ayet

Ey iman edenler! Akitlerinizi yerine getiriniz.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm arkadaşlar 5 gün bir fabrikada çalıştım ağır geldiği için orayı bıraktım. ertesi günü yada 2 gün sonra arkadaşım bana garsonluk işi var gelirmisin dedi bende boş bulunmuş olup gelirim dedim ancak hiç gidecek takatim yoktu. Telefonlarım arttıkça işin patronu falan aradıkça vazgeçtim de diyemedim ve o iş 6 kişinin altında olursa iptal oluyormuş. İş günü geldiğinde keyfim ve halim yerinde değildi ve bende gitmek istemedim ısrarla aramalarına rağmen o utançla telefonları da açamadım(cidden durumum kötüydü, yorgundum ve hasta olmak üzereydim).. Sonuç olarak adamlara bir bilgi veremedim ve gün geçtikçe bu benim içime batmaya başladı adeta acı çekiyorum ya adamın yerinde ben olsaydım diyorum kendi kendime ve acım ikiye katlanıyor.
Bunun günahı nedir yada varmıdır lütfen ne yapmam gerektiğini birisi söylesin

Okudunuz mu?  Gusül abdesti almayan birinin yaptığı yemek yenir mi?

Aciz bir kulum
Ben biri seviyorum konuşuyoruz hiç yan yana gelmedik bir kere ayrıldım kendisinden mesajlarda beni günaha sokacak şeylerden bahsediyor ister istemez etkileniyorum ve bende kendimi tutamadım karşılık verdim o öyle geçti sırf günaha girmemek için ama tekrar şeytan aklıma girdi barıştık bana söz verdi asla aynı konular konuşulmayaçak ama dün aynı konuya yine düştük mahremini çekip attı ve namazlarda aklıma geliyor çok kötü oluyorum napmadım. gerekiyo ayrılmak ve ayrılmamak arasındayım ona söz verdim ayrılmıcam diye napmam gerekiyor.

Okudunuz mu?  Alkol aldıktan sonra ibadet edilir mi

Serkan 51
Merhaba hocam baba annem. bana sana bir tarla vereceğim dedi ve 3 defa üstüne basa basa tapusunu vermek istese fakat hep tatil yada ufakta olsa engeller çıktı sonra bir duydum ki amcama vermiş tapusunu amcam bana verdiğini bile bile almış kul hakkıma girdiler ve ben çok kinlendim ve kendimi kazıklanmış gibi hissediyorum

Okudunuz mu?  Resmi olarak boşanınca dini nikah düşer mi

vel Fecr
ayrılman gerekiyor tabi. bunu sende biliyorsun.


söz verip tutmamak günah mı, kul hakkı söz vermek

Bu kategoride yer alan Borçlu kimse ölürse, borcunu kim ödemelidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Birine söz verip yerine getirmemek kul hakkı mıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.