Anasayfa
8 Nisan 2023, 14:38
Oruc
Yönetici

Dudak kabuklarını yemek orucu bozar mı

Dudak kabuklarını yemek orucu bozar mı

samet50
selamun aleyküm hocam şimdi dudaklarda böle kuruyunca dudakda şeyler çıkıyoya böyle deriler onları yutsak nolur ama bilmeden yanlışlıkla oruç bozulurmu
birde hocam tırnak ısırırken farketmeden yutsan oruç bozulurmu ?
ve ağızdaki kalan kırıntı diş arasında küçüük bişey çıkaramıyonda ağzından onu yusak oruç bozulurmu ?
hocam bu soruları teker teker cevaplarmısınız…


Cevap: Oruç bozulurmu

arifselim
Aleykum selam. Dudaktan parça koparılarak ve bilerek bu yutulursa oruç bozulur. Bilmeden oruç bozulmaz. Tırnak içinde öyledir bilmeden yutmak orucu bozmaz ama bilerek orucu bozar. Diş aralarında kalan yiyecek kırıntıları eğer bir küçük nohut tanesinden küçük ise orucu bozmaz ama bundan daha büyük bir parça bilerek yutulursa oruç bozulur.


Cevap: Dudak kabuklarını yemek orucu bozar mı

Kayıtsız Üye
lütfen hemen cevaplarsanız sevinirim. Dudağımızdaki arkadaşın dediği parçayı yutsak ve tükürecek durumda olmasak yuttuğumuz için kaza mı gerekir kefaret mi ?

Okudunuz mu?  Toz yutmak orucu bozar mı

Cevap: Dudak kabuklarını yemek orucu bozar mı

arifselim
İllaki tükürmen gerekmez hemen eline onu dilinle ittirebilirsin ve ağzından çıkarabilirsin. Bilerek yutmak orucu bozar. Yemek cinsinden olmayan bir şey olmadığı için sadece kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun. Evet dediğiniz gibi elimle alabilirdim ama o an aklıma öyle bir altarnetif gelmedi. Allah razı olsun tekrardan. Çok sağolun içim rahatladı. Bu sene ilk defa Ramazan Orucunu tutuyorum. Bir sürü sorum oluyor bu nedenle. Mumsema forumuna sorduğum her soru yanıt buldu ve bilgilendirdi. Allah razı olsun hepinizden.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre ramazan ayında bilerek oruç tutmamak kaza ve keffaret gerektirir mi ?

——————-

– Namaz sırasında dudağımdaki deriyi yuttum namazda olduğum için tüküremedim orucum bozulur mu ve kaza mı lazım

– Dudaktaki deriyi koparmak günahmıdır?
Mesela takıntı gibi dudaklardaki deriyi koparmak günahmıdır (bazen kanıyor). Yani dudağa zarar verdiği için günahmıdır? (Kanama,..) ve bunu bir kere değil yani birçok kes yapan kişi günahamı giriyor? Yoksa bu takıntıysa hastalıkmı yani günah değilmi?


arifselim
– Namaz esnasında dışarıdan bir susam tanesi kadar bir şeyi yutmak namazı bozar. Ayrıca dişler arasında kalmış nohut büyüklüğündeki bir yemek artığını yutmak da namazı bozar. Dudaktan deri koparıp yutmakta öyledir ve namazı bozar. Tükürmene gerek yoktur. Yutmamak yeterlidir.

– Dudak derisini yutmak bunu alışkanlık yapmak mekruhtur.

Okudunuz mu?  Adet düzensizliği orucu bozar mı

Kayıtsız Üye
Hocam ben kopardım ama kopardıktan sonra oruçlu olduğum aklıma geldi (yuttuğumdan emin değilim) ve ağzımda o parçayı bulamadım. Eğer diş arasında kaldıysa, ve bu şekilde tükürüğe karışıp yuttuysam orucum bozulmuş mudur? Çok değişik bişey ama kısaca son cümle özetliyor 🙂


arifselim
Eğer yuttuğundan emin değilsen bu orucunu bozmaz. Kesin bilgin yoksa orucun geçerlidir. Ama yinede buna dikkat etmelisin ve bu alışkanlığı terketmelisin.


Kayıtsız Üye
Hocam selamünaleyküm bugün kadir gecesi saat 4 daha hatta ben yanlışlılla farkında olmadan dudağımın etini yuttum sonradan tütükrdüm falan ama %80 yuttum inşAllah bozulmamışdır ama size sorayım bari

Bide eğer bozulmuşsa kaç gün tutmam lazım


ACİLSERVİS
Yukarıda da yazıldığı gibi bilmeden bunu yutmuş olman orucunu bozmaz. Haliyle kaza da gerekmez. Allah kabul etsin.

Okudunuz mu?  Ramazan bayramı ile ilgili yazı

Kayıtsız Üye
Hocam oruçluyum dersteyken dudağımın kabuğunu kopardım ağzımda dilimle ittim ama derste olduğum için elime alamadım sonra kaybettim ağzımın içinde tükmüğümü bilerek yuttum ya içindeyse diye şüpheye düştüm ama büyük ihtimalle yuttum bulamadım ağzımda orucum bozulmuşmudur


mum
< tükmüğümü bilerek yuttum ya içindeyse diye şüpheye düştüm >
Bilerek yutulmadığı için oruç bozulmaz


Kayıtsız Üye
Dudaktaki deriyi koparmak günahmıdır?
Mesela takıntı gibi dudaklardaki deriyi koparmak günahmıdır (bazen kanıyor). Yani dudağa zarar verdiği için günahmıdır? (Kanama,..) ve bunu bir kere değil yani birçok kes yapan kişi günahamı giriyor? Yoksa bu takıntıysa hastalıkmı yani günah değilmi?


mum
BU nefsi bir hastalık terk edin. Ciddi zararı yoksa günahı olmaz

Okudunuz mu?  Şafi oruçluyken ağza burna su verilir mi ?

Kayıtsız Üye
– Ağızdaki misvak telleri yutulursa oruç bozulur mu, nohuttan küçük olarak sayılabilir mi? sayılıyorsa ort en fazla kaç tel?

– Ben de sürekli dudaklarımı ısırıyorum alışkanlık olmuş bazen çok kötü kanıyor ama elimde değil. Tıpkı bazı insanların tırnaklarını yemesini alışkanlık haline getirmesi gibi. Kendi canını yakmak da neden günah ki ? İstemeyerek


mum
– Misvak telleri istemsiz yutulur buda oruç bozmaz.

– Bu soruyu başka konuda da sordunuz, eziyet varsa günahtır


Kayıtsız Üye
Merhaba istemeden yanlışlıkla dudağını yalayınca minicik bir deriyi yutmak orucu bozar mı karın doyurduğu veya hoşuma gittiği için yutmadım (aynaya bakarken oldu o yüzden gördüm hissetmedim bile geri almak istedim ancak bulamadım tükürdüm fakat çıkmış mıdır emin değilim çünkü tüy kadar ince ve küçüktü) ve bozarsa kaza mı gerektirir kefaret mi cevaplarsanız çok sevinirim içim hiç rahat değil internette her kaynağa baktım farklı cevaplar var

Okudunuz mu?  Oruçluyken Listerine (ağız suyu) kullanmak

mum
Hem istemeden hemde küçüklüğünden dolayı oruç bozulmaz.


Berkkartal
Benim dudak yemek/ısırmak gibi çocukluğumdan beri bir alışkanlığım var farkanda olarak veya olmayarak sürekli dudaklarımı kemiriyorum bunu oruçluyken de yapıyordum orucu bozuyormuş ama ben şimdi kaç orucum dudak yiyerek bozuldu kaçında yediğimin farkında olarak yedim kaçında farkında olmadan yedim hiçbir şekilde bir fikrim yok kaza orucu tutmalımıyım tutarsam ne kadar tutmalıyım ve ayriyeten kefaret gerekir mi çok sıkıntıdayım lütfen yardım edin


Ensar
Bilmeden yapılan bir şeyden Allah cc kimseyi sorumlu tutmaz ama bundan sonra böyle birşeyin orucu bozduğunu bildiğin için yapamazsın. Bu alışkanlığı bırak ve orucunu bozacak hallerden uzak dur.

Okudunuz mu?  Ramazan ayı gelenekleri

Kayıtsız Üye
Merhaba oruçlu iken dudak parçası oluyor ya dış dudaktaki beyaz kuruntular. Bunları yedim tam emin olamamakla muhtemelen yuttum. Bu bende alışkanlık haline gelmiş.Bunun orucu bozduğunu bilmiyordum genel kanının vücut parçalarını yemek orucu bozmaz sanıyordum. Fakat bu bozarmış. Bunun için kefaret gerekir mi yani 61 gün mü gerekir 1 gün kaza mı gerekir.


Ensar
Bilmeden alıştığınız şeyleri yapmanızdan dolayı orucunuz bozulmaz, ancak oruçlu halde yapmış olduğunuz bu alışkanlıkları terk edin ve yapmamaya çalışın. Orucunuza devam edin kefaret gerekmez, bundan sonra böyle bir hataya düşmeyin.


MahmutYılmazz
Selamun aleyküm, daha birkaç dakika önce dudağımda deri soyulmuştu. Arada böyle nefes ile içine çeker gibi emiyordum. Bir anda koptu ve elimle çıkaramadan gitti. Lavaboya tükürdüm fakat hemen tükürdükten sonra yutkundum. Hangisiyle birlikte gitti bilmiyorum. Bunun bedeli nedir ?

Okudunuz mu?  Adetten 20 gün sonra gelen kahverengi akıntı orucu bozar mı?

Selamun aleyküm, az önce giriş yapmadan atmışım yorumu kusura bakmayın şimdi de yorumu bulamıyorum. Aynı derdi anlatacağım yine. Daha birkaç dakika önce dudağımda bir parça vardı. Arada nefesle çeker gibi üst dudağımla oynuyordum. Bir anda koptu sonra hemen lavaboya tükürdüm. Fakat tükürdükten hemen sonra biraz da tükürük yuttum. O parça boğazıma mı yoksa lavaboya mı gitti emin değilim. Sanki boğazıma gitmiş gibi geliyor veya şeytanın vesveseleri aklımı karıştırıyor


ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Hangisiyle giderse gitsin bir şey fark etmiyor. orucuna zararı yok.

Okudunuz mu?  Ramazan bayramı nasıl ortaya çıkmıştır?

MahmutYılmazz
Allah razı olsun. İçim rahatladı.


Kayıtsız Üye
Hocam önceki zamanlarda dudak yemenin oruçu bozduğundan tam emin değildim.Kesin bir bilgim yoktu. Bu sabah dudağımla oynadım sonra dudağımdaki deriyi elimle aldım ama hepsini aldımmı bilmiyorum.dudak derisini yuttuğumdan emin değilim ve o sırada dudak yemenin orucu bozduğunu bilmiyordum.Orucum bozulur mu?

Hocam bu sabah dudağımdaki deriyi elimle soydum
Ama daha sonra ağzıma kaçtı mı ya da yuttum mu fikrim yok.dudak yemenin orucu bozduğunu da bilmiyordum. Orucun bozulur mu?Teşekkürler

Bu sabah dudağımı soydum elimle deriyi aldım ama daha sonra yutkunuren boğazıma kaçtı mı bilmiyorum. Dudak yemenin orucu bozduğundan haberim yoktu.Oruç um bozulur mu?

Hocam dudak yemenin orucu bozduğunu bilmiyordum.Dudağımın derisini kopardıktan sonra elimle aldım ama parça kalmışsa ve bu parçayı tükürükle yuttuysam oruç bozulur mu?

Okudunuz mu?  Oruçluyken kulaktan iltihap akması orucu bozar mı?

ACİLSERVİS
Yemenin anlamı mideye bir şey göndermektir. Sen kesmekten bahsediyorsun. Midene bir yiyecek göndermedikten sonra oruç bozulmaz.


dudak yemek orucu bozar mı, dudak eti yemek orucu bozar mı, bilmeden dudak yemek orucu bozar mı

Bu kategoride yer alan Sümük yemek orucu bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dudak kabuklarını yemek orucu bozar mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.