Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:51
sizden6
Abone

Oruca Ezan Okunduktan Sonra Niyet Etmek

Oruca Ezan Okunduktan Sonra Niyet Etmek

Mü’min
Esselamu Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuh

Arkadaşlar sabah Ezanına 1 saat kalmıştı televizyonda sahur programları izliyodum. Uyuya kalmışım (niyet etmeden) sabah uyandığımda uyuya kaldığım aklıma geldi ve hemen niyet ettim. Şu anda orucum kabul oluyor mu?

Allah herkesden razı olsun


Cevap: Oruca Ezan Okunduktan Sonra Niyet Etmek

gurbet123
Ve aleykum selam benim bildiğim ezan okuduktan sonra oruç başlıyor ve niyet edilmez orucluyken niyet etmek orucu bozar. Diye biliyorum bir gün kaza gerekiyor…. Ama diğer arkadaşlar da cevap versin belki yayınlıyorumdur dua ile

Okudunuz mu?  Cenaze yıkanmadan kur'an okunur mu?

Cevap: Oruca Ezan Okunduktan Sonra Niyet Etmek

Cömert Oğuz
Bence akşamdan kuşluk vaktine kadar.


Cevap: Oruca Ezan Okunduktan Sonra Niyet Etmek

KULL
Oruca niyetin vakti güneşin batışından başlayarak öğleden önceye kadar devam eder
Ramazan orucu, tayin edilmiş adak ve mutlak nafile oruçlar için niyetin vakti, güneşin batışından başlayarak kaba kuşluğa kadar devam eder. Bu zaman içinde niyet edilebilir.
Bununla beraber istiva zamanına kadar böyle niyet edilebilmesi, ikinci fecirden sonra yiyip içmek gibi orucu bozan haller bulunmadığı takdirdedir. Böyle orucu bozan bir şey, kasten veya sehven yapılacak olsa, artık niyet caiz olmaz.
(Malikîlere göre, nafile oruç için böyle gün ortasına kadar niyet edilemez. Çünkü sabahleyin niyet edilmeyince, o gün iftar etmek kararlaşmış olur. Bir günün hem oruca, hem de iftara ihtimali olamaz.
Şafiîlere göre güneşin batışından öncesine kadar niyet edilebilir. Yeter ki, sabahtan itibaren oruca aykırı bir iş yapılmamış olsun.) (Büyük İslam İlmihali)
Şafii mezhebine göre niyetin vakti oruç farz olursa gecedir. Gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır.
Hanefi mezhebine göre ise Ramazan, nafile ve muayyen nezir oruçları için niyet gece vakti getirilebildiği gibi gündüz öğleden önce de getirilebilir. Bunun için İbn Hacer diyor ki: Şafii olan kimse Ramazan’da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse Hanefi mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin. Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez. Bunun için Şafii veya Hanefi olan kimse Ramazan-ı Şerifte "ben şu Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim" dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da Maliki mezhebine göre orucu sahih olur. (İslam Fıkıh Ansiklopedisi)
Kaba Kuşluk: (Dahve-i Kübra) Oruç müddetinin yarısı. Yaklaşık öğleden bir saat evvelki vakit. Şer’i gündüz müddetinin, yani imsaktan (oruca başlama vaktinden) güneş batana kadar olan sürenin ortası. Ezani imsak vaktinin yarısı, bu vakti gösterir. Dahve vakti, Ramazan orucuna niyetin son vaktidir. (Rehber Ansiklopedisi)

Okudunuz mu?  Gerçek Olmayan Kadınlara Bakmak Caiz Midir

Secan
Eger ezan’in okunmasiyla niyet etme hakki ortadan kalkasaydi bir cogumuzun orucu sahih olmazdi, emin olun. Ben de çok sik niyet etmeyi unutuyorum malesef. Benim bildigim kusluk vaktine kadar niyet edilebiliyor. Bir de bazi alimler sahur yapmanin da kendince bir niyet oldugunu soyluyor.

Okudunuz mu?  Anneme bağırdım, ne yapabilirim?

ezandan sonra niyet edilir mi, ezan okunduktan sonra niyet edilir mi, ezan okunduktan sonra oruc tutnaya niyetlenirmi

Bu kategoride yer alan Yolun bittiği noktadayım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruca Ezan Okunduktan Sonra Niyet Etmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.