Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:57
sizden5
Abone

İsim vermeden bir kötülüğü anlatmak gıybet olur mu

İsim vermeden bir kötülüğü anlatmak gıybet olur mu

furkan0122
Bana yapılan bir kötülüğü başka bir kişiye anlatsam ve anlatırken bu kötülüğü kimin yaptığından bahsetmesem ve ya anlattığım kişi kötülüğü yapanı tanımasa bunlar da gıybete ve kul hakkında girer mi ?


Yorum: İsim vermeden bir kötülüğü anlatmak gıybet olur mu

zfr07
Dinleyen, o kimseyi tanımıyorsa, gıybet olmaz.Fakat anlattıklarınızdan da tanınmaması gerekir.Yani siz anlatınca,kim olduğu açıkça anlaşılıyorsa veya kim olduğunu anlarsa;bu da gıybet olur diye biliyorum.Doğrsunu Allah bilir.


Bu yaptıgım gıybet olur mu?

Simsek5861
Selamun aleykum bir arkadaşım bana bir kız hakkında birşeyler diyordu ama kötü şeyler cinsek içerikli şeyler yani bişeyler dedi bende bir anda istemsizce aniden müşterisi çok demekki dedim yani bu konusulan konunun ne hakkında oldugunu anladınız umarım zaten o arkadaşımın anlattıgı kişiyi tanımıyorum ben daha sonra ismini felan sordum öyle yani ama kesinlikle istemsizce geldi arkadaşım biseyler anlatıyor bende cevapsız bırakmamak için cevap veriyordum bir anda müşterisi çok dedim daha sonra aklıma gelince birden kafama dank etti bu kul hakkı olurmu gıybet olurmu?

Okudunuz mu?  İçki dökülen elbise ile namaz kılınır mı

SMK.


Yorum: İsim vermeden bir kötülüğü anlatmak gıybet olur mu

Simsek5861
Güzel cevaplarınızı bekliyorum üstte belirttigim gibi normalde Allah’a sukur kımseye böyle şeyler demem ama bir anda istemsizce agzımdan cıktı cıkar cıkmazda kafama dank etti soru cevap verilmeden kaynadıgı için bir yorum daha yazayım dedim herşeyi üstte belirttim ALLAH razı olsun

Okudunuz mu?  Evden muska çıkması

cpuslayer
”Gıybetini yaptığım insanların günahlarının affı niyeti ile sadaka vermeye.” diyerek sadaka verin.


sultans
Sadakayla iş bitmiyor kul hakkına girilmiş oluyor bu yüzden yüz yüze helalleşmek lazım…


Yesemindemir
Selamün aleyküm hocam;

Hocam galiba ben çok fazla ilçesine varıyorum ama emin değilim.

Adetliyken veya günlük akinti olduğunda ped kullaniyorum hemde büyük. Çeşitli çeşitli modeller denedim ama ister istemez pedler külotun içinde küçülüyor ve tuvalete gittiğim zaman pedin dışında kan oluyor veya günlük akinti ve o külota temaz etmiş olabilir ama bakinca ne günlük akintisi lekesi var nede kan lekesi külotta( bana arkadaş temaz etse aldırma bir şey olmaz, sadece ıslaklik görsen veya leke görsen aldirma. Necisten nemlilik değmiş olsa bile bu pis sayılmaz diyor.

Okudunuz mu?  Nescafe içmek harammı

Birde su ile tuvaratlanirken avret yerin ortasını açmak için 2 ve 3 parmakla açıyorum sol elimin parmaklari ile tabi ve avret yerine su dökerken avret yerine değen su elime damliyor ve elımı yikiyorum ve geri taharetlaniyorum ( elimi yıkamam şart mı, sonuçta elımı çıkarınca yere damliyor su yoksa avret yerini yikerken avret yerine değen su elime damlasa geri onun mahsuru yok mi, yere ve elbiseye damlasa bile yoksa elimi yikayip taharatta devam mı etmeliyim?

Okudunuz mu?  Gusul ve yellenme hissi

Birde son olarak hocam büyük abdest bozunca bazen insan çok yapıyor ve tuvaletin tutulmasina neden oluyor. Bana bir arkadaş yavaş yavaş tuvalette sen büyük abdest bozunca oturduğun yerde bir kaç defa tuvaletin sifonunu cek. Tamamda o zaman tuvaletdeki pis su üstümüse iyice sicrar yani vücüdün ve belki vücuda sicrayan su geri tuvaletin kenarina sicriyor. Ve sonra su ile taharatlanirken insanin elleri tuvaletin kenarina değiyor öndan arkaya doğru yikayinca bu pis değil mi? Ben genelde büyük abdest bozunca ilk kagitla kabasini oluyorum kalkıp tuvaeletin sifonunu çekiyorum ve geri oturup taharatlaniyorum ama burda bazen nediren çok büyük abdest bozduysam tuvalet tutuluyor o yüzden arkadaşim otururken sifonu cek. Ama o durumda pis olur diye korkuyorum. ( yoksa burdada diyelim ki gerçekten sifonu çekerken tuvaletin kenarina büyük abdest lekesi degdi ve ben önden arkaya yikerken ellerim kenara deyip sonra vücuda degse bir şey olmaz, yani bunlarin mahsuru yok demi. Bunu engellemek sor çünkü) Birde yani büyük abdest edip uturdugumuz yerde sifonu ceksek tuvaletin suyu üstümüze cikrayip arka tarafin sonra ordan disari sicrasa ve yere sicrasa ve ya üstümüze hangisi necis veya hangisi su nasıl anlariz ya bulamazsak napmak gerekir? bulamazsak namasa engel mi? Hocam bunlarin hepsinin abdeste, namaza engeli varmi? Hocam Allah sizlerden razı olsun. ( tuvaleti. Kenarına bakinca büyük andest lekesi yok su damlalari temiz duruyor).

Okudunuz mu?  Kişi kendi başına işrak namazı kılabilir mi?

Birde bazen birde o kader çok tuvaleti geliyor insanın hemen tuvalete kaçıyor. Bazen insanın vücün yan taraflarima felan necis geliyor ve ya tuvaletin üstüne oraları tabiki temizliyorum ama ben kendimi de tamamen sildikten sonra kalkip tuvaletin üstüne tuvaletin kenarını felan iyice kontröl ediyorum ve geri oturup su iæe taharatlaniyorum ( bu kader kontrolü olmam yanlız mi, bu çok uzun sürüyor ?)

Okudunuz mu?  Kadir Gecesinde kılınan kaza namazı

Birde büyük veya kücük abdest temizleyeceğimi zaman ibrik kullaniyorum ibrikle su dökerken bazen tuvaletin suyu sicradigini his ediyorum ve vücuda degen su geri bir yere sicradigina süphe ediyorum. Yukarida dediklerim ibrigin üstüne veya içine azıcık sicradini diğe süphe ediyorum eğer gerçekten üstüne sicdiyaa bunu bulmak zor çünkü ibrige su doldururken elmuzlukda daha önceden suda sicramis oluyor oda üstüne.

Okudunuz mu?  Duhan nedir? Duhanın anlamı nedir?

arifselim
Aleykum selam. Sorular kısa sadece ve net olmalıdır ki bizde size yardımcı olabilelim. Bu kadar uzun bir yazıyı cevaplayabilmek için belkide saatler gerekir ve hocalarımız maalesef bu kadar geniş bir zaman ayıramamaktadırlar. Sizin bu sorunlarınızı en münasibi bir hoca hanım ile yüz yüze anlatmak ve cevap almaktır.

Okudunuz mu?  Adet döneminin 10 gün olduğunu nasıl anlayabiliriz ?

Yesemindemir
Bizim burda pek gidebileceğimiz bir kadın hoca önerebileceginiz bir kadın hoca var mı internetten yazabileceğim ? Bende yüz yüze bir hoca ile konuşmak çok isterim ama yok burda hocan o yüzden uzun mesaj yazmak sorunda kalıyorum. Cevap vermek için size günler gerekiyorsa ben beklerim. Saygilarimla hocam


ACİLSERVİS
Sorularını ayrı ayrı yazabilirsin. Tek seferde olunca yazının altına gelene kadar üst tarafta ne sorulduğunu insan unutur. Örneğin uygun konular altında her gün bir – iki soru sorabilir cevaba göre sorularını yenileyebilirsin.
Gıybet başlığı altında abdesti sorman da uygun değil.

Okudunuz mu?  Yaratılış bakımından erkek kadından üstünmüdür?

Kayıtsız Üye
Birisi var herkes arkasından kötülüyor gıybetini yapıyor malesef nefsime ve bulunduğum ortamdakilere uyup benimde yapmışlığım oldu ama yüzüne karşıda iyi oluyorlar 2 yüzlülük gibi bir şey çok iyi tanımıyorum ama kendilerine bakmadan kötüleyip duruyorlar arkadan isim vermeden kimseye güvenme desem gıybet etmiş olurmuyum ? veya nasıl uyarmalıyım kötülenen kişiyi ?


arifselim
İsim vermeden bu kişiyi uyarabilirsin. Bir fitneye sebep olmayacak şekilde ve münasip bir dille bir kardeşinin hatasını ona söylemek uygun olur. Gıybet edilen ortamda gıybeti engelleyemiyorsan en azından o yeri terketmek gerekir.

Okudunuz mu?  Birine ölümsüz demek caiz midir ?

Birinin adını vermeden arkasından konuşsak gıybet olurmu

Bu kategoride yer alan Abdest alırken ayak tırnaklarının arasını temizlemeye fazladan özen göstermeye gerek var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsim vermeden bir kötülüğü anlatmak gıybet olur mu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.