Anasayfa
19 Ağustos 2023, 9:49
Diyanet
Yönetici

Vicdan azabı çekenler…

Vicdan azabı çekenler…

rana
İnsan bilerek veya bilmeyerek, farkında olarak veya olmayarak birisine haksız bir davranışta bulunmuş olabilir. Hatta onu mağdur bir duruma düşürüp bazı haklarının elinden çıkmasına sebep olacak bir muamelede de bulunabilir.

Böyle bir durum karşısında ne yapmalıyız? Bir defa oldu, bir daha yapmayız, keşke yapmasaydım diyerek iç dünyamızda hesaplaşmamız kafi gelir mi? Yoksa meselenin telafisine gidip de hatamızı düzelterek helallik dileyerek pişmanlığımızı mı bildiririz?

İslâm’da esas itibariyle bir Allah hakkı, bir de kul hakkı vardır. Allah hakkı, her insanın Rabbine karşı yapması gereken kulluk vazifeleridir. Bu hususta yaptığı bir kusur, günah ve eksiklikten dolayı Allah’a yalvarır, tövbe istiğfar ederek affını diler. Fakat kul hakkı öyle değildir. Onun bir tek telafisi vardır, o da haksızlığa uğrayan, hukuku zayi olan kişiyle bizzat görüşüp özür beyan etmek, helallik dilemekle birlikte maddi bir kaybı varsa telafi etmektir.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyururlar:

Bir kimse kardeşinin haysiyetine, yahut malına haksız olarak taarruz etmişse, iltimas olarak verilebilecek altın ve gümüşün bulunmadığı günden (Kıyamet) önce helalleşsin. Aksi halde, yaptığı haksızlık nispetinde onun iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa, hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden adama verilir. (1)

Peygamberimizin de tavsiyesine göre, bu durumda helalleşmekten başka çıkar yol yoktur. O kadar ki, insan şehit bile olsa, üzerinde kul hakları varsa, Allah diğer günahlarını bağışladığı halde kul hakkını bağışlamamaktadır.

Siz, zarara uğramasına sebep olduğunuz kimseye gider, önce bir hata yaptığınızı itiraf ederek özür beyan eder, sizi affetmesini, hakkını helal etmesini rica edersiniz. Maddi bir kaybı varsa, imkanınız nispetinde hakkını verirsiniz. Böylece elinizden geleni yapmış olursunuz. Muhatabınız da sizi hoş karşılar, müsamaha ve anlayış gösterirse, mes’uliyetiniz kalkmış, hadis-i şerifte açıklandığı gibi, dünyada iken helalleşerek ahiretteki hesaplaşma ve azaptan kurtulmuş olursunuz.

Bununla birlikte vicdan azabı çekiyorsanız, ayrıca tövbe istiğfar edersiniz. Pişmanlık tövbenin kendisidir , Günahından tövbe eden hiç günah işlememiş gibi olur mealindeki hadis-i şeriflerin sırrıyla Allah katında da rahata kavuşmuş olursunuz. (2)

Bir insan tövbesinin kabul olduğunu, günahtan kurtulduğunu nasıl anlar, nasıl fark eder, bu hal nasıl bilinir? Cevabını Peygamber Efendimizden (a.s.m.) öğrenelim:
Bir günah işledikten sonra tövbe edip iyilik işleyen kimse, üzerine çok dar bir zırh giyinen bir adama benzer. Günahtan sonra bir iyilik yaparsa zırhın halkalarından biri çözülür. Bir iyilik daha işlerse öbür halka da çözülür. Yapılan iyiliklerin sonunda zırh yere düşer. (3)

Gerek Rabbine karşı bir günah işleyen, gerekse bir insana haksız bir davranışta bulunan bir kimse, o günah ve hatanın akabinde pişmanlık duyarak sevaplı ameller işler, Kur’an ve imana yönelik hizmetlerini ve çalışmalarını arttırırsa günah zırhının düğmeleri teker teker çözülür, kısa zamanda o günahlardan kurtulur. Artık bundan sonra bir vicdan azabı çekmesine, huzursuz olup üzüntüye kapılmasına gerek kalmaz. Çünkü o bir kul olarak halis bir niyet ve ihlasla elinden geleni yapmış sayılır.

Bu arada şu mealdeki ayet-i kerimeyi de unutmayalım:
Ey kendi nefislerine karşı haddi aşan, günahlarla kendi nefsine kötülük eden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Muhakkak Allah günahları affeder. O Gafur ve Rahimdir. (4)

1.Buhari Mezalim:10.
2.et-Tergib ve’t-Terhib, 4:97.
3.A. g. e., 4:106
4.Zümer Suresi, 53.


Cevap: Vicdan azabı çekenler…

Şema
< "Bir kimse kardeşinin haysiyetine, yahut malına haksız olarak taarruz etmişse, iltimas olarak verilebilecek altın ve gümüşün bulunmadığı günden (Kıyamet) önce helalleşsin. Aksi halde, yaptığı haksızlık nispetinde onun iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa, hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden adama verilir.” (1) >
Allah, Ahirette bizi müflis duruma düşmekten korusun. Allah razı olsun azra

Okudunuz mu?  Şefaat nedir, kaç türlüdür? (şefaat konulu vaaz)

Yanıt: Vicdan azabı çekenler…

yasin
"Ey kendi nefislerine karşı haddi aşan, günahlarla kendi nefsine kötülük eden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Muhakkak Allah günahları affeder. O Gafur ve Rahimdir.” (4)

Allah cc razı olsun


Cevap: Vicdan azabı çekenler…

Kayıtsız Üye
Hımm çok iyi anladım. Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Adalet

Eylem
Arkadaslar sizinle kötü bir anımı paylaşip yardimcı olmanızı istiyecegim ben daha 17 yasındayım erkek arkdsımın evlenme hayaline kapılıp birlkte oldum ve hamile kaldım hamilelgmin 3 ayı hrsey güzelken 3,50 ayını doldrdgumda ilişkmiz açılmya sorumsuz bri olmya bsldı ve bir müttet snra hersyi bitrdgni syldi onn hkkndada bir çok kötü drumu ögrendim ortada kldım hmileligm buyuk oldugu için kürtj ypılmadı tekrrdan bir süre zarfı gcirdim hamillgm 5.50 aylik oldu erkk arkdsmın ailsne ulşip drumu izza ettm erkk arkdsım bni bstn savmk için cock bnden dgl bn süpelym dedi cktı erkk arkdsmın annsi bna dgün ypamycgını bni istemdgni syledi bu drum krsısında tümden maf oldum bbgmede kyamyrdum bir ykınım saysinde bir doktro ulştım ve gbeligmi sonlndra blcgni syldi ailem drumumu bilmdgi için ve tek bsıma savsamaycgım için kahrolrak bebgimi ölü dgum ypmk zrunda kaldım ama şuan okdar pişmanm ki okdr kötyüm ki yasamk istmirum hergunum zehr gecyor çok vicdan azabı cekyrum bebgmin nrede oldgndan hbrim yok aglmktan ymk ymmkten ck kotu drumdyım bna yrdmcı olun piskolojim ck bozuk her an canıma kıyabilirim

Okudunuz mu?  Vaaz Konusu: Namazla ilgili hükümler

Kayıtsız Üye
Merhaba sevgili kardesim.Lütfen kendinize zarar vermeyin.Allah herseyi affediyor ve intikam almiyor.Yaptiginiz yanlis birsey.Ama tek suclu siz degilsiniz.O bebegin babasida sizin kadar suclu.Eger kendinize zarar verirseniz ve hayatinizi sonlandirirsaniz daha büyük günah islemis olursunuz.Allaha dua edin sizi affetmesi için.Maddi durumunuz iyiyse yardim edebilecek durumdaysaniz fakir ve ac insanlara para yardimi yapin.Yada herhangi bir insana maddi manevi yardimda bulunun yaptiginiz hatayi yapacaginiz iyilikler ile düzeltin.Her türlü yardim yapabilir ve iyilikler yaparak manevi yönden yeniden rahatlayip düzelirsiniz vede günahlarinizi temizlersiniz kesinlikle.Allahin affetmedigi hiç bir sey yok.Siz yeterki kendinizi birakmayin.Seytana uyupta kendinize SAKIN ZARAR vermeyin.Sevgi ve saygilarimla.


Kayıtsız Üye
Merhaba. Ben 15 yaşındayken bir çocukla çıktım birbirimızı çok seviyorum.2 yıl beraberdik.bir gun ben ailemle tatile gittim ve döndüğümde beni bir başkasıyla aldatması ve onunla beraber olmuştu.ondan ayrıldım.ama o beni çok seviyordu.ayrılmak istemedi 2 yıl Peşimizde bırakmadı.ben başka biriyle olmaya başladım ve o beni hep takip etti.konuştuğum insani da takip ediyordu. Gel zaman git zaman o askere gittim kurtuldum dedim içimden inşAllah şehit olur dedim 😭 ve olmamış çıktı geldi askerden. Ama sonraki duydum ki motor kazasında ölmüş…. oh iyi olmuş dedim. Ailesini düşünmedim o zamanlar… ben şuanda 26 yaşındayım 2 yaşında bir kızım var.. söylediğim sözler için çok pişmanim… keşke olmeseydi… onun da seveceği bir eşi ve çocuğu olabilirdi çok vicdan azabı çekiyorum ne yapmalıyım Allah rızası için yardım edin….

Okudunuz mu?  Bir camide neler bulunur

AKA
Ne yapabilirsin ki yapacak bir şey yok. Dua edebilir Allah’tan rahmet dileyebilirsin.


Kayıtsız Üye
Sevgilimi başka bir erkekle aldattım bunu ona söyleyemem çok vicdan azabı çekiyorum, ahirette bunu öğrenir mi onun hakkına girmiş olur muyum


suheda
Sevgilim dediğinle yaptıkların da zinadır diğeri ile de zinadır. Öteki tarafta elbette görecek. Sen her ikisininde zaten namusu değilsin. Yalan söyleyip dolandırdığın için bir kıl hakkı vardır.


Kayıtsız Üye
Selamun ayelkum bir arkadaşima eğlence amaçli sahte bir hesap açip onu trolledim sonra bana cinsel organini atti şimdi vicdan azabı duyuyorum keşke onu trollemeseydim diye, eğer o hesabin bn olduğumu bilseydi göndermezdi sonra ondan helallik istedim ama o arkadaşim benim o hesabin sahibi olduğumu bilmeden hakkini helal etti bn napicam şimdi 😣😣😣😣


Tevbe
allah-ü Teala önce size sonra arkadaşınıza hidayet buyursun. Gerçekten nasıl bir eğlence anlayışınız var şaşırıyorum ! Bir daha böyle saçma sapan eğlence amaçlı şeyler yapmazsınız aklınız başınıza gelmiştir inşaAllah. Açık açık arkadaşınıza diyeceksiniz kardeşim ben seni böyle böyle kandırdım hakkını helal et diye sonrasında ikinizde tövbe edeceksiniz.


Kayıtsız Üye
İyi günler konuya nasıl başlıcam bilemiyorum ama yardımcı olacagınızı ümid ediyorum.
Bundan üç yıl önce bir birlikteliğim oldu bu birliktelik evlilk yoluna kadar ilerledi fakat kendisinden ve yaptıgı işten dolayı belki düzelir umudu ile çok emin olamadığımdan sürekli erteleyip daha zamanı var gibi sözlerle erteliyordum gel zaman git zaman düzelme gibi bir durumu olmadı kendisinden ayrılmak istedim ama kabul etmedi defalarca kendisinden ayrılmak itsedim ama bırakmadı son zamanlarda ilişkimiz tehtitle devam ediyordu beni yanında zorla tutmaya başladı bir gün dedemin vefatı ile onun yanından ayrılabildim sonrasında birkaç gün daha görüştük dedemden sonra onunda bana karşı davranışı değişmeye başlamıştı kendine yeni bir iş bakmaya başlamış hata ilişkimiz için yeni bir başlangıç yapmaya karar vermiştik ama malesef maddiyata yenik düşerek yeniden yaptığı işe yöneldi ve son işi oldu yakalndı ve cezaevine girdi kendisini beklemem için benden söz aldı ama tutamadım sözzümü hayatıma başkabiri girdi ve evlendim bu durumu kendisine anlatım hakkını helaş et dedim etmiyprum dedi ben böyle zordurumdayken bana bunu nasıl yağarsın dedi ve yine tehtidler savurdu evlenmiş olsamda onun için fark etmezmiş çıktığında yada ahirrete yine karşışacak ve hesabını soracakmış gibi kelimer etmesi kullaklarımdan çıkmıyor eşime çok yansıtmıyom bu durumu evliğimi sorunsuz gidiyormuş gibi davranıyorum ama içim hiç rahat değil onu düşündükçe orda çaresiz oşduğunu düşündükçe içim daha kötü oluyor rabbime dua ediyorm biran önce aydınlığına kavuşşun eşime haber vermeden ona maddi yardım yapsam bu seferde eşime saygısızlık yapmaktan ve onu kırmaktan korkuyorum lütfen akıl verin ne yapmalıyım. Teşekürler.

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Cennet Ehlinin Özellikleri Ve Cennet Hayatının Güzellikleri

rana
< İyi günler konuya nasıl başlıcam bilemiyorum ama yardımcı olacagınızı ümid ediyorum.
Bundan üç yıl önce bir birlikteliğim oldu bu birliktelik evlilk yoluna kadar ilerledi fakat kendisinden ve yaptıgı işten dolayı belki düzelir umudu ile çok emin olamadığımdan sürekli erteleyip daha zamanı var gibi sözlerle erteliyordum gel zaman git zaman düzelme gibi bir durumu olmadı kendisinden ayrılmak istedim ama kabul etmedi defalarca kendisinden ayrılmak itsedim ama bırakmadı son zamanlarda ilişkimiz tehtitle devam ediyordu beni yanında zorla tutmaya başladı bir gün dedemin vefatı ile onun yanından ayrılabildim sonrasında birkaç gün daha görüştük dedemden sonra onunda bana karşı davranışı değişmeye başlamıştı kendine yeni bir iş bakmaya başlamış hata ilişkimiz için yeni bir başlangıç yapmaya karar vermiştik ama malesef maddiyata yenik düşerek yeniden yaptığı işe yöneldi ve son işi oldu yakalndı ve cezaevine girdi kendisini beklemem için benden söz aldı ama tutamadım sözzümü hayatıma başkabiri girdi ve evlendim bu durumu kendisine anlatım hakkını helaş et dedim etmiyprum dedi ben böyle zordurumdayken bana bunu nasıl yağarsın dedi ve yine tehtidler savurdu evlenmiş olsamda onun için fark etmezmiş çıktığında yada ahirrete yine karşışacak ve hesabını soracakmış gibi kelimer etmesi kullaklarımdan çıkmıyor eşime çok yansıtmıyom bu durumu evliğimi sorunsuz gidiyormuş gibi davranıyorum ama içim hiç rahat değil onu düşündükçe orda çaresiz oşduğunu düşündükçe içim daha kötü oluyor rabbime dua ediyorm biran önce aydınlığına kavuşşun eşime haber vermeden ona maddi yardım yapsam bu seferde eşime saygısızlık yapmaktan ve onu kırmaktan korkuyorum lütfen akıl verin ne yapmalıyım. Teşekürler. >

Akil verecek birseymi var. Evlilik ne oldugunun farkindamisin önce onu düsün derim?
Sen şuan evlisin ve tek bir erkege aitsin, bu hem düsünceyle hem hayatinla herseyinle tek ve sadece esine bagli olmakla zorunlusun.
Asil esinin hakkina giriyorsun suan.
Yaptigin bir günahdan gec de olsa arinmayi basarmissin, ama Allahdan aff diledinmi, günahin farkindamisin bilmiyorum.
Hayatini daha çok zora sokacagina, o insandan uzak dur ve hiç bir sekilde iletisim içinde olma yoksa ahirette esinin hakkini ödeyemezsin benden sana söylemesi.
Derdin yokda dertmi ariyorsun??!!

Okudunuz mu?  Hayat Bir İmtihandır

vesSelam.


Kayıtsız Üye
Benim yüzümden biri dövüldü ezildi darp edildi ve ben mudahale edemedim şuan çok vicdan azabi çekiyorum üstelik yardım da cagiramadim hiç bir şey yapamadım keşke yapsaydim da o zarar girmeseydi herkesin içinde dovulmeseydi diyorum ne yapmalıyım gece uyuyamıyorum

Okudunuz mu?  Örnek Vaaz: Cemaatle Namaz Kilmanin Önemi Ve Ezana İcabet

Tevbe
Haksızlığa uğrayan kişiden özür dileyip helallik isteyin, onu haksızlığa uğratanların karşısına çıkıp yaptıklarının yanlış olduğunu ve buna sizin sebep olduğunuzu söyleyin.


Kayıtsız Üye
Onlar erkek karsilarina nasıl cikayim o hakkini helal etse bile ben kendimi affedemiyorum herkesin icnde dovulmesi de zaten erkeklik gururunu.incitti çok vicdan azabi çekiyorum nasıl rahatlar vicdanım


Kayıtsız Üye
2,5 yıl Arkadaşım dediğim kişi ufak bir atışmamızdan sonra ,instagramda canlı yayında herkesin önünde hakkımda küfürler,hakaret etti.İzleyenlerde dalga gecti .Bende birkaç kere yapma diye uyarmama rağmen başka günlerde devam etti.Bende sinirle onunla ilgili suç sayılan bir konuyu emniyete ihbar ettim .Polis almış,şimdi imza vermeye gidiyo devamlı ,ve beni tehdit ediyor isim vermeden ama Ben hala üzülüyorum vicdan azabı çekiyorum.Helallik istesem de kabul etmez ve artık onunla bir dialogda olmak istemiyorum .İçimi ferahlatacak başka bir yol,dua var mı

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Birlik Ve Beraberliğin Önemi

Kötü durum
Selamunaleykum. Bana bugün bir kızın adını evlenmek için yakıştırma yaptılar bende onla bunla sevişmiş(öpüsmüş inme çıkma) biri dedim (bir-kac bisey duydum ama görmedim) yüzüne söyleyip helallik dilesem olmaz çıktığını iddia ettigim kişi evli ve kızın da abileri falan var döverler kötü şeyler olur . Ne yapabilrim çok pişman oldum vicdan azabı çekiyorum.


mum
Tövbe et ve bir daha diline sahip ol. Helallik fitne çıkacağı için isteme


Kayıtsız Üye
Merhaba benim sorum şu ben otobusteyken ayaktayım ve kız yanıma geldi döndü arkasını bende ona şey yapmamak için döndüm ve sonra şeytan öle bir konuştuki içimde donuvermisim ve ergen oluncada dayanamiyodum ve az çok bacaklarimla elliyodum ve kız bana baktığında ben normal bisi yapmamış rolünü alıyorum ve bazen aklıma gelince ağlayasım geliyor napmam lazım bilemiyorum onu bulanilme olasılığım zor onun beddua etmesini istemiyom bana yada hakkını helal etmemesini ama o haklı napmam lazım bilemiyom


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm haftalardır içimde bir sıkıntı var artık bunun vicdan azabı olduğunu düşünüyorum 10 yıl birlikte olduğum çocukluk arkadaşımla sebepsiz yere tartıştık ve konuşmama kararı aldık daha sonra ben eski erkek arkadaşım ile alakalı aralarında bişey olduğunu düşünerek bunu iki arkadaşıma anlattım ama gerçek mi değil mi bilmiyorum bana çok yanlışı oldu benim hakkımda çok ileri geri konuştuğunu duydum ama namazlarımı aksatmıyorum hergün ALLAH a dua ediyorum affetmesi için beni bilmeden günahını aldım diye onunla konuşmaktan korkuyorum çünkü tehlikeli biri benim hayatımı mahveticek herşeyi yapabilir buna çok Emin’im helallik istemeden rabbim beni affeder mi alır mı bu vicdan azabımı benden ?

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Gıybet, Nemime, İftira Ve Yalan

Kayıtsız Üye
Bacım hangi hatanı uyaracağımı bilemedim. Öncelikle arkadaşınız hakkında zanda bulunmuşsunuz. Bu hakka girmektir. Helallik almanız gerekir. Bundan sonra da zandan kaçının. İkincisi erkek arkadaş, sevgili yapmak haramdır. Zinaya yaklaşmaktır. Bir erkek ile kadının yakın münasebette olacağı tek zaman evliliktir. O yüzden bu flört günahından da tövbe ediniz.


seteroi
3 aylık sevgilimle 2. ayda bazı olaylar yaşadık film izlemeye bir eve gittik ve orada pantolonuna ve biraz da benimkine ejeküle oldu ve ben o günden beri kendime gelemiyorum bu olayı içselleştirip hayatıma devam edemiyorum ailemin yüzüne bakınca yüzüm kızarıyor olay aklıma geldikçe içim sıkışıyor o günden beri kendime ve bize olan bakış açım değişti bu durumdan kurtulmak için ne yapmam lazım ayrılmak sorunu çözebilir mi


seyit gazi
cevablarını kendinizinde bildiğiniz şeyleri, ne kadar rahat anlatıyorsunuz. bir duygusallıklar bir karman çormanlıklar, işi cetrefilleştirmeler, sağdan soldan argüman delil veya dayanak aramalar kendinizi ezmeler zelil etmeler. kendinizi ezince kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. herhalde kendimi paralıyorum ya daha ne yapayım gibi bir durum oluyor. halbuki yapılmaması gereken kendini zelil etmek, kendini paralamaktır. yapılması gereken kendini düzeltmektir


Kuldurdileyen
Allah ın beğenmediğini cennete sokamam. Bir cennet var ve tek yaradıcısı ve sahibi var. O nun beğenmediğinin, takdir etmediğini, onaylamadığını da oraya koyacak güç papazlar da dahil kimsede yok. Kendinde bu güç, bilgi kudret olduğunu iddia edenlere de zerre itibarım yok. Allah ın sevdiğini de cehenneme koyamam. Allah ın sevip takdir ettiğini de bilmeye takatim, aklım ,fikrim yok, Allah yolundan kimseyi afaroz etmeye hele güç, azıcık gücüm zerre yok. Ne Allah için affedebilir, ne de onun için bir azabın zerresini dahi tesis edeceğim tasavvur dahi edilemez. Siz onun sevgisini, takdirini kazanır iseniz ne ala. Siz onun tarafından kınanmış iseniz sizin tutacak dalınız yok. O neyi sevdiğini Kuran da kullarına söyledi. Peygamberi de onu bizlere izah etti. Sonra izah da alimlerce izah edildi. İzah eden alimlerin hepside doğrusunu ancak Rabbim bilir biz bilemeyiz dedi mi? Biliriz diyenlerin isabeti, isabeti yaradanın rızasına tabi değilmidir? Kolaylaştırın, zorlaştırmayın, anlatın ama ısrar etmeyin dendi mi? Hesap günün sahibi Allah tır dedik mi? O kendine ortak, ortaklar almadı, evlatlar edinmedi dendi mi? Şimdi gelelim vicdana. Bir su neticesinde cehnnemden çıkan var, müjdeler olsun, o suyu bağışlamayı tercih edene, paylaşana, vicdan sahibine.

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Ahde Vefa

vicdan azabı, vicdan azabı nasıl geçer, vicdan azabi

Bu kategoride yer alan Sabır ve Şükür Üzerine... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vicdan azabı çekenler… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.