Anasayfa
26 Ocak 2023, 16:07
Namaz
Abone

Namazda kadınların oturuşu

Kadınların namazda oturuşu

Şema
Soru: Kadınların namazda otururken dizleri yere değmesi gerekir mi

Cevap: Oturma sırasında dizlerin yere değmesi şart değildir


Namazda kadınların oturuşu

Kayıtsız Üye
Merhaba hocam. Bir Bayan olarak Namazda ayaklarımı sağ tarafa atarak oturamıyorum. Atmaya çalıştığımda çok zorlanıyorum kalkarken sıkıntı yaşıyorm erkekler gibi kılıuorum yıllardan beri babamdan göre göre böyle alştım şimdi düzeltemiyorum bu oturuş bayanlar için caiz mi namazı etkiler mi?

Okudunuz mu?  Namazın sünneti ile farzı arasındaki farklar

Yorum: Namazda kadınların oturuşu

arifselim
Merhaba hanım kardeşim. Aslı olarak namaz hareketlerinde kadın ve erkekler arasında bir fark yoktur. Sadece kadının namaz esnasında daha derli toplu olması ve daha korunması için bazı hareketleri farklı olarak yapması güzel kabul edilmiştir. Bu şekilde erkeler gibi oturarak kıldığın namazlar sahihtir. Bu konuyla alakalı geçen bazı rivayetler şöyledir:

Okudunuz mu?  Maliki mezhebine bağlı olanlar nasıl namaz kılar?

Hz. Ali (r.a)’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir:

Kadın secde ettiği zaman yere kapansın ve uyluklarını toplasın (vücuduna bitiştirsin). (Abdürrezzâk, el-Musannef, III/138; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, I/302.)
İmam Ebû Hanîfe’nin hocasının hocası İbrahim en-Neha’î de (Tabiun’dandır) aynı tarzda hüküm vermiş:

Kadın secde ettiği zaman uyluklarını toplasın ve karnını uylukları üzerine koysun. (İbn Ebî Şeybe, a.g.e)
Kendisinden bu konuda yapılan bir diğer nakil de şöyledir:

Okudunuz mu?  Beş vakit namazın kılınışını detayları ile anlatan video

Kadın secde ettiği zaman karnını uyluklarına yapıştırsın; kalçasını yukarı kaldırmasın ve erkeğin kollarını açıp yayıldığı gibi yayılmasın. (İbn Ebî Şeybe, I/303)

Tarih sırasına göre alacak olursak, Hanefi kaynaklarından "Tebyin" de, kadının, namaz konusunda erkekten on yerde farklı davrandığı söylenir ve şunlar zikredilir:

Okudunuz mu?  Teheccüt namazı nasıl kılınır neler okunur

"Tekbirde ellerini omuz hizasına kadar kaldırır, sağ elini memelerinin altında (doğrusu üstünde olacak) solunun üzerine koyar (kavrayıp tutmaz), secdede karnını uyluklarına değdirir, ayırmaz. Rükûda ellerini, parmak uçları dizine ulaşacak şekilde uylugu üzerine koyar (dizini tutmaz) el parmaklarının arasını açmaz, secdede dirseklerini kaldırmaz, tahiyyatta teverrük yaparak oturur (sol kalçası üzerine oturarak ayaklarını sağına doğru yan yatırır), erkeklere imam olamaz, kendi aralarında cemaat yapmaları da mekruhtur, yaparlarsa imamları önde değil ortada bulunur." (Zeyla’i, Tebyin I/l18)

Okudunuz mu?  Namazda kaç tane sure okunur?

Yorum: Namazda kadınların oturuşu

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm ben yeni namaza başladım son oturuşta çok zorlanıyorum ayaklarım uyuşuyor ve selam verdikten sonra rahat oturuşa geçiyorum tesbihatı öyle yapıyorum bu yanlış mı

Namaz bitip selam verince rahat edeceğin şekil oturmak doğru olur mu

Okudunuz mu?  İkindi namazı neden önemlidir?

Birde okunacaklar sıralamasını kağıda yazdım sadece sıralaması yazılı okunuşları değil göz ucuyla bakıyorum heyecanlanınca bunun günahı var mı

Son sorum bir yanlışım olunca sehiv secdesi yapıyorum ama yaptığım yanlış sehiv secdesini gerektirir mi gerektirmez mi tam emin olmadan yapıyorum ne önerirsiniz?

Okudunuz mu?  Teheccüd namazının fazileti hakkında ayetler

Cevap için şimdiden Allah razı olsun


mum
– Namazdan sonra dilediğiniz gibi oturabilirsiniz.

— Öğreninceye kadar günah olmaz.

— Yanlıştan yanlışa fark var, siz bir ilmihal alın sehiv secdesi gerektiren durumları öğrenin


Kayıtsız Üye
Hocam bayanlarda namaz kılarken oturuşta ayaklar sola çıkıyor her secde ye gittiğimizde ayaklarımızı öyle yapmamak namazımızın sevabını eksik mi almış oluruz yada namazı bozar mı

Okudunuz mu?  Hacet namazı hangi vakitte kılınır

muvaffak
Namazda kurallara riayet önemlidir. Sizden kaynaklı olmayan, vücudunuzun yapısı ile alaları olan durumlardan sorumlu değilsiniz. Dolayısıyla namazınızın sevabında eksiklik olmaz, namazınız bozulmaz. En iyi şekilde yapmaya çalışın, yapamadığınız kısımları Allah üzerinize yük olarak yüklemez.


namazda kadınların oturuşu, namazda oturuş şekli kadın, namazda oturuş şekli

Bu kategoride yer alan Nafile namazları oturarak kılmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda kadınların oturuşu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.