Anasayfa
22 Ekim 2021, 11:05
sizden07
Abone

Nefret etme , çok seversin ,çok sevme nefret edersin – hadis mi ?

Nefret etme , çok seversin ,çok sevme nefret edersin – hadis mı ?

Gül988
Arkadaşlar benim kafam karıştı . Böyle hadis var mıdır ? İnternetde sitelerde görüyorum
Birileri paylaştı bende onu soyledim ..


Yorum: Nefret etme , çok seversin ,çok sevme nefret edersin – hadis mı ?

arifselim
Selamun aleykum kardeşim. Bu hadisi şerif aslına uygun bir şekilde daha uzun cümlelerle geçmektedir. Hadisi şerif olduğu hakkındaki deliller güçlü olsa da bazı muhaddisler bu hadisin aslında Hz. Ali’nin bir sözü olduğunu söylemişlerdir. Hadisi şerifin tam aslı şöyledir:

Okudunuz mu?  Evlenmek için Kız Bulmakta Zorlanıyorum

Sevdiğin kimseyi ölçülü sev; olur ki bir gün o, senin buğzettiğin/sevmediğin kimse oluverir. Buna mukabil, buğzettiğin kimseye de ölçülü buğzet; olur ki bir gün o, senin sevdiğin kimse oluverir.

Bu hadisi Ebu Hureyre’den rivayet eden Tirmizi, bunun (merfu hadis olarak) bu rivayeti garip/zayıf görmekte, Hz. Ali’nin sözü olarak gelen mevkuf rivayetin ise daha sahih olduğunu belirtmektedir. (bk. Tirmizi, Bir, 59)

Okudunuz mu?  Allah Tövbe eden genci sever mi ?

Hafız Heysemi ise, bu merfu hadisin rivayetinin de sahih olduğuna işaret etmiştir. (bk. Zevaid, 1/643)

Bu hadisi, Beyhaki (şuabu’l-İman), Taberani(el-Kebir), Darekutni(el-Efrad), İbn Adî(el-Kâmil) merfu (Hz. Peygamberi sözü) olarak rivayet ettikleri gibi, Buhari(el-Edebu’l-Müfred), Beyhaki(Şuabu’l-İman)’da mevkuf (Hz. Ali’nin sözü) olarak rivayet etmişlerdir. (bk. Tuhfetu’l-Avazî, ilgili hadisin şerhi/6/113)

Okudunuz mu?  Gusül'e niyet ederken!!

Çok sevme nefret edersin nefret edersin hadis midir

Bu kategoride yer alan Hiç bir zaman evlenemeyeceğimden korkuyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nefret etme , çok seversin ,çok sevme nefret edersin – hadis mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.