Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:18
aile
Yönetici

Sâliha Kadınlar, Itaatkar Olanlardır!

Sâliha Kadınlar, Itaatkar Olanlardır!

kaars
SÂLİHA KADINLAR, İTAATKAR OLANLARDIR!
Kıymetli Kardeşlerim! Allahu Teâlâ fermân-ı İlâhîsinde: Erkekler, kadınlar üzerine hâkimdir, onların reisidirler. (…) Sâliha kadınlar, itaatkar olanlardır. (Nisâ, 4/34) buyurmaktadır. Aile içinde huzurlu olmanın en önemli şartı, kadının kocasına itaat etmesidir. Kur’an’ımız sâliha hanım olabilmenin şartını kocaya itaatkar olmaya bağlamıştır. Kocası kendinden razı olan kadın, cennet nimetine erişir, cennete gider. Fakat kadın namazını kılmaz, orucunu gıybetlerle eritirse; namusunu muhafaza etmez, nâmahrem erkeklerle konuşur ve görüşürse; sokağa çıkarken kokular sürüp tesettürüne riayet etmezse; kocasına itaat etmeyip onu mesrur ve memnun etmezse; yedi cehennemin kapısı açılır, Buyurun! Siz layık değilsiniz sekiz cennete, denilir. İki cihân güneşi Muhammed Mustafa (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: Mirâca çıktığımda bana cenneti gösterdiler, ehlinin ekserisinin fukara-i sâbirin olduğunu gördüm. Ben nâr-ı cahîme de kesb-i vukûf eyledim bu sefer ehlinin ekserisini kadınlardan gördüm. (Tirmizî) Kocaya itaat etmeyi daha güzel açıklayacak bir olay nakledeyim sizlere. Fâtımatü’z-zehra validemiz (r.anhâ) ile Hz. Ali (k.v.) Efendimiz arasında itaat meselesi nden dolayı küçük bir kırgınlık olur. Fâtıma annemiz: Ya Ali! Ben sana latife etmiştim, anlamadın mı? der. Hz. Ali Efendimiz ise Yok, sana kırıldım. Ben senden böyle sözler ummazdım. şeklinde karşılık verir. Bunun üzerine Hz. Fâtıma, kendisini affettirmek için Hz. Ali Efendimizin etrafında yedi defa Kabe’yi tavaf eder gibi, döner, döner, döner… Ve ekler: Sen kırgın olursan, ben ehl-i nârdan olurum ya Ali, bana hakkını haram etme. Bin defa helal olsun. der Hz. Ali ve onu bağışlar. Fakat yine de Hz. Fâtıma’nın kalbi mutmain olmaz; indAllah mesul oldum mu acaba, diye, Peygamberimize sormak için koşar. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.)’e yolda rastlar. Efendimiz onun bu telaşeli halini görünce sorar: Ne oldu Fâtıma? Hz. Fâtıma, eşiyle arasında geçenleri bir bir Peygamber Efendimize anlatır. Onunla helalleştiğini söyler: Fakat yine de indAllah, onun hakkı tamam mı?
Kalemdar: yenidunyadergisi


Cevap: Sâliha Kadınlar, Itaatkar Olanlardır!

Leyli Rana
Allah razı olsun kaars sohbetin devami


Allah’ı razı edebildim mi? Daha hakkı bende kaldı mı? diye sormak için geldim ya RasûlAllah!" En çok sevdiği ve "Kim Fâtıma’yı üzerse Beni üzer." dediği kızı Fâtıma’ya hitaben şöyle söyler Muhammed Mustafa: "Hakkın helal olmuş ya Fâtıma. Tamam, korkma! Ama eğer kocan sana kırgın olsaydı ve sen buraya gelirken de emr-i Hak vaki olup yolda ölseydin, senin cenaze namazını kılmazdım."

"Kadın beş vakit namazını kılar, orucunu tutar, namusunu korur ve kocasına itaat ederse cennete girer." (Ahmed b. Hanbel, Müsned) buyuruyor Efendimiz (s.a.v.). Bakınız şimdi ise hanım kardeşlerimize müjdeler veriyorum. Zevci kendisinden razı olduğu halde bir kadın vefat ederse, kocası da "Ben ondan razıyım, Allah da ondan razı olsun." diye, öldükten sonra arkasından güzel sözler ederse, "Hiç incitmezdi, güler yüzlüydü, tatlı dilliydi, kocasına süslenir, nâmahremden kendini korurdu." derse böyle bir kadın kocasını razı etmiş, razı ederek de vefat etmiş. İ

şte böyle bir kadın cennete dahil olur, buyuruyor Peygamberimiz (sav). Kadınlarımız kızmasın, ben terazi koydum, ölçüyü gösterdim, ağır söylemedim. Sözlerimi yegâne ölçü olan Kur’an-ı Kerim ve Rasûlullah’ın (s.a.v.) hadisiyle tarta tarta söyledim. Bu hadis-i şerifteki cennet müjdesinin, günah-ı kebâirden uzak olan hanımlara olduğu aşikardır. Cenâb-ı Mevlâ cümlenizi ve cümlemizi, ahlaklı koca, ahlaklı aile eylesin. Gönlü Allah’a bağlı ve Allah’tan ayrılmayan zümreye bizleri ilhak eylesin. (mîn)
Ve selâmün ale’l-mürselîn,
Ve’l-hamdü lillâhi rabbi’l-âlemîn.


Yanıt: Sâliha Kadınlar, Itaatkar Olanlardır!

uhutgunesi
Allah cc razı olsun

Okudunuz mu?  Erkeğin Giyimi Nasıl Olmalıdır?

Birde itaat edilecek kocaların vasıflarınıda eklerseniz çok güzel ve faydalı bir paylaşım olacak inşaAllah.İtaat olsun amenna fakat nasıl beylere ?


Soru: Sâliha Kadınlar, Itaatkar Olanlardır!

Hoca
< Birde itaat edilecek kocaların vasıflarınıda eklerseniz çok güzel ve faydalı bir paylaşım olacak inşaAllah.İtaat olsun amenna fakat nasıl beylere ?
>

Mü’min kocaların her helal istekleri:)

Okudunuz mu?  Ana Kimdir?

uhutgunesi
< Mü’min kocaların her helal istekleri:) >
Allah cc razı olsun

Bildiğimiz konudur hamdolsunda, iki taraftandan da bakmak gerektiği için yazılması güzel oldu şimdi.


Muhammed
Saliha kadın kimdir?

– "Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, itaate devam eden erkekler ve itaate devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, Allah’a gönülden saygılı erkekler ve saygılı kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve ırzlarını koruyan kadınlar, Allah’ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar, işte bunlar için bağış ve büyük bir mükâfat hazırlanmıştır."
– Ahzab Süresi 35

Okudunuz mu?  Evliliğin anlamı nedir?

– Bu ayet hem Salih erkeğin, hem de Saliha kadının en temel kotlarını verir
1- TESLİMİYET: Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar
2- EMNİYET: Mümin erkekler ve mümin kadınlar
3- İTAAT: İtaate devam eden erkekler ve itaate devam eden kadınlar
4- SADAKAT: Doğru erkekler ve doğru kadınlar
5- SABIR: Sabreden erkekler ve sabreden kadınlar
6- HAŞYET: Allah’a gönülden saygılı erkekler ve saygılı kadınlar
7- İNFAK: Sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar
8- ORUÇ: Oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar
9- İFFET: Irzlarını koruyan erkekler ve ırzlarını koruyan kadınlar
10- ZİKR: Allah’ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar

Okudunuz mu?  Ailenin önemi ve kardeşler arası ilişkiler

"Allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için saliha kadınlar itaatkardır. Allah’ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar…” – Nisa Sûresi 34. Ayet

– "Allah Resulü’ne soruldu: ‘Ya Resulullah: Kadınların en hayırlısı kimdir?
– " En hayırlı kadın odur ki, kocası kendisine baktığı zaman, yüreğine serinlik gelip, hoşnut olan; emrettiği zaman kocasına itaat eden, kendisini arzuladığı zaman kocasını rencide etmeyip, ona karşı direnmeyen, kocasının kendisine emanet ettiği malları, onun onaylamadığı şekilde harcamayan kadındır.” – Mişkatü’l-Mesabih’den; ravisi Ebu Hureyre…

Okudunuz mu?  Cennette kadınlara verilecek erkek

Ahmed b. Hanbel’in Müsnedi’nden Ravisi; Huseyn b. Hasan’dan o da teyzesinden:
– Teyzesi diyor ki, bir iş için Efendimiz’e gelmiştim, işimi halledince Efendimiz (sas) dedi ki: "Kocan hayatta mı?”
– Ben "Evet Ya Resulullah!” dedim.
– Dedi ki: "Nasıl onunla aran?”
– Dedim ki: "Aram çok iyi Ya Resulullah! Aciz kaldığım hizmetler dışında bütün gücümü kullanarak bana düşen görevleri yapmaya çalışıyorum.”
– Efendimiz dedi ki: "Böyle yapmaya devam et; çünkü o senin ya cennetin ya cehennemindir.” – Mecmaü’z-Zevahid’den,

Okudunuz mu?  Aileden gizli imam nikahı kabul olur mu?

– Diyor ki: Allah Resulü’ne sordum: "Kadın üzerinde en çok hak sahibi olan insan kimdir?
– "Kocandır”
– Peki, Ya Resulullah! Erkek üzerinde en büyük hak sahibi olan kimdir?
– "Annesidir?” – Mecmaü’z-Zevahid’den; Ravi Hz. Aişe


saliha kadın, fatıma hz alinin etrafında 7 defa döner, fatıma annemiz Hz Alinin etrafında tavaf eder

Bu kategoride yer alan Engelli Aileleri İçin Sabır İmtihanı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sâliha Kadınlar, Itaatkar Olanlardır! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.